Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Κύπρος: Προς παταγώδη αποτυχία οδεύει το σχέδιο «Εστία» για τα NPLs - Μόλις 130 αιτήσεις

Κύπρος: Προς παταγώδη αποτυχία οδεύει το σχέδιο «Εστία» για τα NPLs - Μόλις 130 αιτήσεις
Σε 15 μέρες εκπνέει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων των δικαιούχων δανειοληπτών με εξασφάλιση πρώτη κατοικία
Διαψεύδονται οι προσδοκίες που είχαν τεθεί για να προστατευτεί η πρώτη κατοικία ευάλωτων δανειοληπτών μέσω του σχεδίου Εστία καθώς 15 μέρες πριν λήξει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων, πληρούν όλα τα κριτήρια μόλις 130 αιτήσεις ενδιαφερομένων.
Σύμφωνα με το Stockwatch, τα υπουργεία οικονομικών και εργασίας ως αρμόδια για την επίτευξη του στόχου που έχει τεθεί σε σχέση με τη δημιουργία του σχεδίου Εστία καθώς και οι τράπεζες που προσδοκούν μέσω του σχεδίου να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια από τους ισολογισμούς τους κατά, €3,4 δισ. ενδέχεται να επεκτείνουν τα κριτήρια για να περιληφθούν ως δικαιούχοι και άλλοι ευάλωτοι δανειολήπτες.
Σε 15 μέρες εκπνέει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων των δικαιούχων δανειοληπτών με εξασφάλιση πρώτη κατοικία.
Με βάση τα στοιχεία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων περίπου 12 χιλ. ευάλωτοι δανειολήπτες  πληρούν τα κριτήρια ένταξης τους στο Εστία.
Ωστόσο, η μέχρι σήμερα ανταπόκριση είναι τραγική και στα υπουργεία οικονομικών και εργασίας γίνονται σκέψεις να αποδεχτούν και περιπτώσεις δανειοληπτών των οποίων τα δάνεια δεν ήταν μη εξυπηρετούμενα πριν από τον Σεπτέμβριο του 2017, είχαν όμως αναδιαρθρωθεί αλλά και για κάποιους λόγους είναι σήμερα μη εξυπηρετούμενα.
Φαίνεται ότι με τη συγκατάθεση των τραπεζών, τα αρμόδια υπουργεία αξιολογούν το όλο θέμα και ενδεχομένως να υπάρξει και σχετική ενημέρωση προς τη γενική διεύθυνση ανταγωνισμού της ΕΕ για να ζητηθεί η έγκριση της καθώς τα κριτήρια που διέπουν το σχέδιο Εστία είχαν εγκριθεί από τις Βρυξέλλες.
Ωστόσο, και η εξαίρεση αυτή να γίνει αποδεκτή, η κατάσταση όπως την περιγράφουν ανώτατα στελέχη των υπουργείων οικονομικών και εργασίας καθώς και ανώτατα στελέχη της Κεντρικής Τράπεζας, των δύο συστημικών τραπεζών, της Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής, και της ΚΕΔΙΠΕΣ που διαχειρίζεται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της πρώην ΣΚΤ, είναι τραγική.
Όπως εξηγούν, από τη μία οι ισολογισμοί των τραπεζών δεν θα απαλλαγούν από ένα μεγάλο μέρος των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων τους και από την άλλη τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μη έχοντας άλλη επιλογή θα κάνουν χρήση των ρυθμίσεων που έχουν νομοθετηθεί για τις εκποιήσεις πρώτης κατοικίας.
Άλλωστε είναι αβέβαιο αν οι εποπτικές αρχές είναι πρόθυμες να δώσουν πίστωση χρόνου στις τράπεζες για τα μη εξυπηρετούμενα τους δάνεια.
Ενδεικτικές είναι οι επισημάνσεις ακαδημαϊκών οι οποίοι με δηλώσεις τους στη StockWatch κατέστησαν σαφές ότι χωρίς ταχύτερες εκποιήσεις και απλούστευση των διαδικασιών δεν θα πετύχει το Εστία.
Οι διαπιστώσεις των ακαδημαϊκών ταυτίζονται και με αυτές των αρμόδιων υπουργείων αλλά και των τραπεζιτών ότι οι οποίοι αποδίδουν τη μέχρι στιγμής αποτυχία του σχεδίου στην ύπαρξη μεγάλου αριθμού στρατηγικών κακοπληρωτών.
Η απογοητευτική πορεία που διαγράφει το σχέδιο Εστία, προκαλεί πονοκέφαλο και στην Κεντρική Τράπεζα καθώς ο εγχώριος επόπτης επίσης έχει επενδύσει μεγάλες προσδοκίες στο Εστία για μείωση του δεύτερου μεγαλύτερου ποσοστού των ΜΕΔ που διατηρούν οι κυπριακές τράπεζες σε σύγκριση με το τραπεζικό σύστημα των κρατών μελών της Ευρωζώνης
Το θέμα ενδέχεται να απασχολήσει τη διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας η οποία παράλληλα επεξεργάζεται το μηχανισμό που θα προτείνει στο νομοθετικό σώμα σε σχέση με τις εκποιήσεις πρώτης κατοικίας.
Ο διοικητής Κωσταντίνος Ηροδότου, είχε δεσμευτεί προς τη βουλή τον περασμένο Αύγουστο να καταθέσει πρόταση που να επιχειρεί να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις που προκύπτουν από την ΕΚΤ και τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό( ΕΕΜ) αλλά και τις ανησυχίες που διατυπώνει μεγάλη μερίδα του κοινοβουλίου γύρω από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο των εκποιήσεων ακινήτων.
Οι πληροφορίες φέρουν την Κεντρική Τράπεζα να αναμένει το τελικό πράσινο φώς από τη Φρανκφούρτη για να τεθεί το πλαίσιο αυτό του μηχανισμού, πριν από το τέλος του έτους στην κοινοβουλευτική επιτροπή οικονομικών.
Με βάση τα επικαιροποιημένα στοιχεία έχουν υποβληθεί συνολικά μέχρι σήμερα μέσω των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και την ΚΕΔΙΠΕΣ 342 αιτήσεις πλείστες εκ των οποίων, όπως έχουμε προαναφέρει, εντοπίστηκαν λανθασμένα παραστατικά και έχουν επιστραφεί στους ενδιαφερόμενους για να συμπληρωθούν σωστά.
Τα αρχικά νούμερα είχαν δοθεί με βάση τις αιτήσεις που είχαν υποβληθεί προς τις τράπεζες, αλλά για πλείστες εξ αυτών διαπιστώθηκαν διάφορα κενά ως προς τη συμπλήρωση τους.
Στο πλαίσιο της αξιολόγησης που ακολουθήθηκε από την αρμόδια υπηρεσία που έχει συσταθεί στο υπουργείο εργασίας, σύμφωνα με δηλώσεις στη StockWatch ανώτατων τεχνοκρατών που έχουν σχέση με τη διαχείριση των σχετικών διαδικασιών, διαφάνηκε ότι μόνο 130 αιτήσεις πληρούν τα κριτήρια.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των αιτήσεων που ξεπερνά το 65% προέρχεται από την Τράπεζα Κύπρου και την ΚΕΔΙΠΕΣ.
Τα ΜΕΔ που ανήκουν στις εν ευάλωτες ομάδες δανειοληπτών και οι οποίοι είναι δικαιούχοι του Εστία, ανέρχονται σε €3,4 δισ.
Σημειώνεται ότι το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Τράπεζας Κύπρου που ανήκουν σε δικαιούχους δανειολήπτες του Εστία, υπολογίζεται στα €900 εκ. ενώ, το ποσό των ΜΕΔ της Ελληνικής που θα επωφεληθεί από το Εστία ανέρχεται στα €250 εκ.
Το μεγαλύτερο μέρος των €3,4 δισ. είναι δάνεια που είχαν συνάψει δανειολήπτες του πρώην συνεργατισμού και τα οποία βρίσκονται σήμερα στην ΚΕΔΙΠΕΣ. Ένα μεγάλο μέρος των εν λόγω κόκκινων δανείων το διαχειρίζεται η Αλταμίρα.
Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για ένταξη στο σχέδιο λήγει στις 15 Νοεμβρίου και όπως ανέφερε στη StockWatch ανώτατο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ θα δοθεί παράταση για ένα ακόμη τουλάχιστο μήνα.
Το σχέδιο Εστία απευθύνεται σε δανειολήπτες με μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις, κατά την 30η Σεπτεμβρίου 2017.
Το σχέδιο καλύπτει μόνο ευάλωτους δανειολήπτες των οποίων η αγοραία αξία της κύριας κατοικίας τους δεν υπερβαίνει τις €350 χιλ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης