Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καταδικάζει την έγκριση του Nord Stream 2 η Ουκρανία - «Αποδυναμώνει την Ευρώπη»

Καταδικάζει την έγκριση του Nord Stream 2 η Ουκρανία - «Αποδυναμώνει την Ευρώπη»
Ο Nord Stream 2 δεν συμφέρει το Κίεβο
Η απόφαση της Δανίας να εγκρίνει τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, που σχεδιάστηκε από τη Μόσχα για να παρακάμψει την Ουκρανία, ενισχύει τη Ρωσία και αποδυναμώνει την Ευρώπη, δήλωσε την Πέμπτη ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskiy.
«Είναι ένα γεωπολιτικό ζήτημα, αυτό ενισχύει τη Ρωσία και αποδυναμώνει την Ευρώπη», ανέφερε ο Zelenskiy σε μια κοινή ενημέρωση με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg στο Κίεβο.
Η εύθραυστη οικονομία της Ουκρανίας κινδυνεύει να χάσει δισεκατομμύρια δολάρια σε τέλη διαμετακόμισης εάν η Μόσχα την στερήσει από τη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Εξάλλου η ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας δεν έχει αμβλυνθεί ακόμα, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.
Η Μόσχα κατασκευάζει νέους αγωγούς στην Ευρώπη, όπως το Nord Stream 2 και το TurkStream, παρακάμπτοντας την Ουκρανία, η οποία αποτελεί σήμερα μια σημαντική διαδρομή για την παροχή ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Μετά την ολοκλήρωση των νέων αγωγών, η διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας θα συρρικνωθεί.
Την Τετάρτη 30/10, η Δανία έδωσε την έγκρισή της για την κατασκευή του Nord Stream 2 σε μια σημαντική ώθηση στον αγωγό, καλωσόρισε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και αρκετές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, της Βόρειας και της Βαλτικής εξέφρασαν επίσης την ανησυχία τους για το γεγονός ότι ο αγωγός της Gazprom των 1.230 χλμ. από τη Ρωσία στη Γερμανία θα αυξήσει την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Ο αγωγός θα διπλασιάσει την υπάρχουσα ετήσια δυναμικότητα της Nord Stream σε 110 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, περισσότερο από το 50% των συνολικών εξαγωγών φυσικού αερίου της Ρωσίας στην Ευρώπη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης