Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κίνητρα για την αγορά αυτοκινήτων νέας τεχνολογίας ετοιμάζει η κυβέρνηση

tags :
Κίνητρα για την αγορά αυτοκινήτων νέας τεχνολογίας ετοιμάζει η κυβέρνηση
Μελέτη του ΙΟΒΕ:  Τα 4 στα 10 αυτοκίνητα είναι 20 ετών.
Ο κύβος ερρίφθη. Πολύ σύντομα η εγχώρια αγορά αυτοκινήτου θα δεχθεί πακέτο κινήτρων  για την αγορά καινούργιων αυτοκινήτων που θα επιβαρύνουν λιγότερο το περιβάλλον.
Στέλεχος του υπουργείου Περιβάλλοντος σε εκδήλωση του ΙΟΒΕ με θέμα «ο ρόλος των οχημάτων χαμηλών εκπομπών  στις οδικές μεταφορές» αποκάλυψε ότι έρχεται  νομοσχέδιο που προβλέπει τρείς πυλώνες κινήτρων που θα συμβάλλουν στην αγορά  πιο καθαρών αυτοκινήτων.
Ανάμεσα στα κίνητρα που θα δοθούν να  είναι ο ΦΠΑ και το τέλος ταξινόμησης.
Το πακέτο θα αφορά τα εταιρικά και επαγγελματικά και αυτοκίνητα
Τα θετικά μέτρα θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στις επιχειρήσεις ενοικίασης και στις εταιρείες Leasing.
Ανέφερε ότι τα δύο συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Οικονομικών διαμορφώνουν τις διατάξεις του νομοσχεδίου που θα κατατεθούν μαζί με το φορολογικό νομοσχέδιο προς τα τέλη  Νοεμβρίου.
Το BN σε επικοινωνία με τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο  αρμόδιο για τα φορολογικά ζητήματα είπε ότι στα κίνητρα θα  περιλαμβάνουν και τα φυσικά πρόσωπα εκτός από τις εταιρείες. Οι  διατάξεις το νομοσχεδίου θα τεθούν σε διαβούλευση σε τρείς με τέσσερις εβδομάδες.
Πάντως στελέχη του Συνδέσμου Εισαγωγέων που παραβρέθηκαν  στην εκδήλωση έβαλαν  ως  θέμα και την απόσυρση που σήμερα η κυβέρνηση δεν συζητά.
Επίσης έθεσαν το ζήτημα της αντικατάστασης των καταλυτών που έχουν ολοκληρώσει το όριο ζωής τους. 
Η μελέτη του ΙΟΒΕ και τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν επιβάλλουν την υλοποίηση μέτρων για την αντικατάσταση των ρυπογόνων  αυτοκινήτων.
Πιο αναλυτικά οι μεταφορές και η χρήση του ΙΧ συμμετέχουν με ποσοστό 24,8% στη  εκπομπές αερίου του θερμοκηπίου. Πρόκειται  για τη δεύτερη μεγαλύτερη ρυπογόνο  κατηγορία μετά την παραγωγή  ηλεκτρικής ενέργειας  εξαιτίας του λιγνίτη που φθάνει στο 58,1%.
Τα  ποσοστά στην ΕΕ των 28  είναι 27,6% και 41,6% , αντίστοιχα. 
Η  ΕΕ έχει ορίσει ότι για την Ελλάδα ότι από τον Μάρτιο του 2018  θα πρέπει  να έχει  μειωθεί στα 95g CO2/km ανά αυτοκίνητο.
Η χώρα μας διαθέτει τον πιο γερασμένο στόλο  και 4 στα 10 αυτοκίνητα είναι παλαιάς τεχνολογίας καθώς έχουν συμπληρώσει 20 χρόνια  ζωής.
Μόνο 1 στα 10 αυτοκίνητα έχει τις προδιαγραφές κινητήρων euro 5 και euro 6.
Ο αριθμός των ηλεκτρικών  αυτοκινήτων (BEV)  ή πουλήθηκαν  μόλις 87 το 2018  έναντι 50 το 2017  σημειώνοντας αύξηση 74%.
Το ΙΟΒΕ προτρέπει  την κυβέρνηση  να υιοθετήσει πρόγραμμα επιδότησης αγοράς  αυτοκινήτου δίνοντας 3000 ευρώ.
Το δημοσιονομικό κόστος στην πρώτη  χρονιά  εφαρμογής  θα είναι 22 εκατ. ευρώ Για τα επόμενα 4 χρόνια το κόστος ανά έτος θα κυμαίνεται από 31εκατ. ευρώ έως 66,5  εκατ.  ευρώ.
Η δεύτερη πρόταση του ΙΟΒΕ  είναι η επιδότηση  να ανέλθει σε 7.500 ευρώ
Το δημοσιονομικό κόστος αυξάνεται κατακόρυφα  ανά έτος  εφαρμογής.
Τον πρώτο χρόνο εφαρμογής  του μέτρου το δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται  στα  63 εκατ. ευρώ και στο πέμπτο έτος εφαρμογής του το κόστος εκτοξεύεται  στα 331 εκατ. ευρώ.

Νίκος  Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης