Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε λειτουργία τέθηκε στη Ρωσία το «σιδηρούν παραπέτασμα» του διαδικτύου

Σε λειτουργία τέθηκε στη Ρωσία το «σιδηρούν παραπέτασμα» του διαδικτύου
Ο νόμος περί «κυριαρχικού διαδικτύου» του Vladimir Putin τον Μάιο, είναι ένα μέτρο ασφαλείας για την Ρωσία σε περίπτωση cyberattack - για υπονόμευση της ελευθερίας της έκφρασης και της ιδιωτικής ζωής κάνει λόγο το HRW
Τέθηκε σήμερα Παρασκευή 1/11 σε ισχύ ο αμφιλεγόμενος νόμος που επιτρέπει στη Ρωσία να αποσυνδέσει τη χώρα διαδικτυακά από τον υπόλοιπο κόσμο - οι επικριτές του νόμου υποστηρίζουν ότι το μέτρο θα προωθήσει τη λογοκρισία στο διαδίκτυο.
Το Κρεμλίνο λέει ότι ο νόμος περί «κυριαρχικού διαδικτύου», ο οποίος υπογράφηκε από τον Πρόεδρο Vladimir Putin τον Μάιο, είναι ένα μέτρο ασφαλείας για την προστασία της Ρωσίας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή ξένης απειλής όπως το cyberattack.
Ο νόμος θα επιτρέψει στη Μόσχα να ενισχύσει τον έλεγχο του διαδικτύου της χώρας, δρομολογώντας την κυκλοφορία των δεδομένων μέσω διαδικτύου μέσω κρατικών υποδομών και δημιουργώντας ένα εθνικό σύστημα ονομάτων τομέα.
Θεωρητικά, το μέτρο θα επιτρέψει στη Ρωσία να εκμεταλλευτεί τα δικά της εσωτερικά δίκτυα που θα μπορούσαν να λειτουργούν ανεξάρτητα από το υπόλοιπο Παγκόσμιο Δίκτυο.
Οι ειδικοί αμφιβάλλουν για το αν μια τέτοια κίνηση είναι τεχνικά εφικτή και υποστηρίζουν ότι ο νόμος είναι αντ 'αυτού μια προσπάθεια της ρωσικής κυβέρνησης να λογοκρίνει τις online μεταδιδόμενες πληροφορίες.
«Για να μπορέσουν να διαχειριστούν τη ροή πληροφοριών προς όφελός τους, πρέπει να έχουν ένα σύστημα στη θέση τους εκ των προτέρων», δήλωσε ο Sergey Sanovich του Κέντρου Πολιτικής Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Princeton σε συνέντευξή του στο CNBC.
Χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους στη Ρωσία για να διαμαρτυρηθούν για το μέτρο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ενώ οι υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προειδοποίησαν ότι ο νόμος απειλεί την ελευθερία του λόγου και τα μέσα ενημέρωσης.
«Ο νόμος περί «κυριαρχικού διαδικτύου» αποσκοπεί να παράσχει μια νομική βάση για τη μαζική επιτήρηση και επιτρέπει στην κυβέρνηση να επιβάλλει αποτελεσματικά τη διαδικτυακή ισχύουσα νομοθεσία που υπονομεύει την ελευθερία της έκφρασης και της ιδιωτικής ζωής», ανέφερε το Human Rights Watch σε δημοσίευμα στο blog.
Ο Putin έχει κάνει μια σειρά από άλλα βήματα για να προσπαθήσει να περιορίσει τις ελευθερίες στο διαδίκτυο, όπως η απαγόρευση της κρυπτογραφημένης τηλεφωνικής υπηρεσίας ανταλλαγής μηνυμάτων, αλλά πολλές από αυτές τις προσπάθειες έχουν αποδειχθεί ανεπιτυχείς.
«Ο στόχος είναι να μπορέσουμε να μπλοκάρουμε αυτό που δεν θέλουν χωρίς να βλάψουν το δίκτυο συνολικά», δήλωσε ο Sanovich.
Σε αντίθεση με το Μεγάλο Τείχος Τείχους της Κίνας, το οποίο χτίστηκε σε στενή συγκέντρωση κρατικών διαχειριστών δικτύων, η Ρωσία επέτρεψε στο διαδίκτυο να αναπτύσσεται ελεύθερα τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Η αναίρεση των παγκόσμιων συνδέσεων δικτύου είναι δύσκολη, σύμφωνα με τον Andrew Sullivan, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της κοινωνίας του Διαδικτύου.
«Μπορείτε να σκεφτείτε τη συνδεσιμότητα του δικτύου όπως το νερό που προσπαθεί να φτάσει στο χαμηλότερο έδαφος.
Θα συνεχίσει να προσπαθεί να ρέει», είπε στον CNBC.
«Πρέπει να δουλέψεις πολύ για να σιγουρευτείς ότι η κυκλοφορία δεν θα ρέει».
Ο Sullivan δήλωσε ότι η Ρωσία προσπάθησε να πραγματοποιήσει δοκιμές για να εμποδίσει το διαδίκτυο στο παρελθόν, αλλά τα δίκτυα αποδείχθηκαν ανθεκτικά.
Ο νέος νόμος, δήλωσε, θα καταλήξει να καταστήσει το Διαδίκτυο λιγότερο αξιόπιστο για τους χρήστες στη Ρωσία.
«Χρησιμοποιώντας αυτό το ρυθμιστικό μοντέλο για το Διαδίκτυο, όταν το Διαδίκτυο δεν είναι πραγματικά σχεδιασμένο για να λειτουργήσει με αυτόν τον τρόπο, κινδυνεύουμε να κάνουμε ζημιά», είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης