Τελευταία Νέα
Διεθνή

Moller (ΟΗΕ): Ο κρατικός προστατευτισμός οδηγεί αναπόφευκτα στη δημοκρατία

Moller (ΟΗΕ): Ο κρατικός προστατευτισμός οδηγεί αναπόφευκτα στη δημοκρατία
Η πολιτική βρίσκεται σε «μετάβαση σε ολόκληρο τον κόσμο», για πρέπει να περιοριστεί η «κακοδιαχείριση στον πλανήτη μας», τόνισε ο Moller
Ο προστατευτισμός θα οδηγήσει σταδιακά και σε κάποιο βαθμό, κατά λάθος σε ένα νέο και πιο δημοκρατικό πολιτικό μοντέλο, υποστηρίζει, ο Michael Moller, πρώην γενικός διευθυντής του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη.
Τα πολιτικά συστήματα θα αναθεωρηθούν για να περιορίσουν την «κακοδιαχείριση στον πλανήτη μας», δήλωσε ο πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΟΗΕ στο CNBC, στο περιθώριο της διάσκεψης του One Young World στο Λονδίνο.
Μιλώντας κατά τη διάσκεψη την περασμένη εβδομάδα ο κ. Moller, τονισε πως η πολιτική βρίσκεται σήμερα σε «μετάβαση σε ολόκληρο τον κόσμο».
«Όσο περισσότερο το κράτος δεν είναι αποδοτικό απέναντι στους πολίτες, τόσο περισσότερο άλλοι φορείς αναλαμβάνουν την ευθύνη.
Αυτό σημαίνει ότι θα καταλήξουμε, σε μερικά χρόνια, με ένα πολύ διαφορετικό μοντέλο διακυβέρνησης που θα είναι πιο αποτελεσματικό και πραγματικά πιο δημοκρατικό από πολλές απόψεις», όπως ανέφερε.
«Θα ληφθούν υπόψη οι διαφορετικές ανάγκες των ανθρώπων πολύ καλύτερα», είπε.
Επειδή πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, εφαρμόζουν πολιτικές που είναι περισσότερο εσωστρεφείς, αυτοί οι «διαφορετικοί παράγοντες» εντείνουν για να εξουδετερώσουν τυχόν αρνητικές επιπτώσεις που φέρνει ο προστατευτισμός.
Λαμβάνοντας ως παράδειγμά την απόφαση του προέδρου Donald Trump να παραιτηθεί από τη συμφωνία του Παρισιού για την αλλαγή του κλίματος, ο Moller επισήμανε ότι την αρχική του ανακοίνωση το 2017, ακολούθησε γρήγορα η αποδοκιμασία από «σύσσωμη τη χώρα».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι επιθυμεί να διαπραγματευτεί μια νέα «δικαιότερη» για τις ΗΠΑ, συμφωνία, ισχυριζόμενος ότι η παραμονή θα κόστιζε 2,7 εκ. δολάρια στις ΗΠΑ μέχρι το 2025.
Δεν είναι τυχαίο ότι η απόσυρση του επίσημου κράτους, άφησε το πεδίο ελεύθερο σε δημάρχους, κυβερνήτες, μεγάλες επιχειρήσεις και ανεξάρτητα πρόσωπα στις ΗΠΑ να αναλάβουν δράση για να πετύχουν τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού.
Παράδειγμα επιφανές ο επιχειρηματίας Michael Bloomberg με τις δωρεές των πολλών εκατομμυρίων ώστε να καλυφθεί το κενό που αφήνει η απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία.
Ένδειξη επίσης της δράσης που αναλαμβάνεται διεθνώς από μη κρατικούς δρώντες, αλλά και της πολιτικής μετάβασης σε ένα άλλο μοντέλο διακυβέρνησης, αποτελεί το παγκόσμιο κοινωνικό κίνημα του ακτιβισμού, με τις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται διεθνώς, που καταδεικνύουν με τον πιο εύγλωττο τρόπο την «έλλειψη σύνδεσης μεταξύ των βραχύχρονων πολιτικών συστημάτων και των μακρόπνοων λύσεων που χρειάζεται ο κόσμος».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης