Τελευταία Νέα
Διεθνή

Palmer (ΗΠΑ): Προϋπόθεση για την ένταξη της Σερβίας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ η αναγνώριση του Κοσόβου

Palmer (ΗΠΑ): Προϋπόθεση για την ένταξη της Σερβίας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ η αναγνώριση του Κοσόβου
Ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη της Σερβίας στο ΝΑΤΟ είναι η αναγνώριση του Κοσσόβου ως ανεξάρτητο κράτος σύμφωνα με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ στα Δυτικά Βαλκάνια Mathew Palmer.
Μιλώντας, χθες, σε διάλεξη στο Πανεπιστήμιο της Πρίστινας ο Αμερικανός απεσταλμένος τόνισε ότι «ο διάλογος ανάμεσα στην Σερβία και το Κόσοβο θα πρέπει να καταλήξει στην αμοιβαία αναγνώριση».
Εξέφρασε την ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών επίλυσης του ζητήματος και ανέφερε ότι η οριστική διευθέτηση των σχέσεων Κοσόβου-Σερβίας παραμένει θέμα υψίστης σημασίας για την αμερικανική διπλωματία.
«Ο Πρόεδρος Vucic και οι περισσότεροι στη Σερβία γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση εάν δεν επιλυθεί η διαμάχη με το Κόσοβο.
Όσο οι ηγέτες (σ.σ. της Σερβίας) εξακολουθούν να μην αποδέχονται το Κόσοβο ως γειτονικό κράτος και το αντιμετωπίζουν ως κυριαρχία τους τότε θα υπάρξει αδιέξοδο και η Σερβία θα χάσει, πολιτικά και οικονομικά», διεμήνυσε ο Palmer.
Το μήνυμα αυτό των ΗΠΑ είναι γνωστό, σχολίασε ο πρόεδρος της Σερβίας Alexander Vucic σε δήλωση του για τα σερβικά ΜΜΕ.
«Προσπαθώ καθημερινά να πω αυτό που είναι η αλήθεια.
Για τις ΗΠΑ το Κόσοβο είναι ένα ανεξάρτητο κράτος και δεν ενδιαφέρονται για τίποτε άλλο εκτός από την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από την πλευρά της Σερβίας.
Αυτή είναι η ουσία και όλα τα άλλα αποτελούν ασήμαντες λεπτομέρειες», δήλωσε ο Vucic σχολιάζοντας τις δηλώσεις Palmer στην Πρίστινα.
Ο πρόεδρος της Σερβίας εξέφρασε παράλληλα την απορία του για την σιωπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Αναμένω να ακούσω και την επίσημη θέση της ΕΕ διότι όταν άρχισε ο διάλογος δεν μας είπαν ότι θα πρέπει να καταλήξει στην αναγνώριση του Κοσόβου.
Τότε έλεγαν ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία του διαλόγου με την υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας η οποία θα δημιουργούσε τις προϋποθέσεις για την ομαλοποίηση των σχέσεων» κατέληξε ο Σέρβος πρόεδρος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης