Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί δεν ανέλαβε ακόμη πρόεδρος της Κομισιόν η von der Leyen – Οδεύει προς νέα αναβολή

Γιατί δεν ανέλαβε ακόμη πρόεδρος της Κομισιόν η von der Leyen – Οδεύει προς νέα αναβολή
Από την 1η Νοεμβρίου κανονικά πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα ήταν η Γερμανίδα πρώην υπουργός Άμυνας Ursula von der Leyen
Συνεχή συντριπτικά πλήγματα δέχεται η ΕΕ, το πολιτικό  κύρος της οποίας έχει περιπέσει σε ιστορικό χαμηλό, εξαιτίας της διαφθοράς που ταλανίζει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Από την 1η Νοεμβρίου κανονικά πρόεδρος της Κομισιόν θα ήταν η Γερμανίδα πρώην υπουργός Άμυνας Ursula von der Leyen.
Ωστόσο τα διαδοχικά ραπίσματα από το Ευρωκοινοβούλιο οδήγησαν σε απόρριψη τριών προτεινομένων Επιτρόπων (Ουγγαρία, Ρουμανία, Γαλλία), καθώς και οι πρωτοφανείς ατυχείς χειρισμοί από τη Γερμανίδα αξιωματούχο, οδήγησαν σε αναβολή.
Μετέθεσαν την έγκριση του Κολεγίου Επιτρόπων από την Ευρωβουλή στις 27 Νοεμβρίου, καθώς και την έναρξη εργασιών του νέου σχήματος στις 2 Δεκεμβρίου, κάτι πάντως που μόνο σίγουρο δεν είναι.
Κοινοτικοί κύκλοι, τους οποίους επικαλείται η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» δεν αποκλείουν και νέα καθυστέρηση, παραπέμποντας «ενδεχομένως στον Ιανουάριο του 2020».
Αφενός, γιατί η Ρουμανία, στην οποία εκκρεμούν εσωτερικές διαδικασίες, δεν έχει ακόμη ορίσει νέο προτεινόμενο Επίτροπο.
Και αφετέρου, διότι απαιτούνται τρεις τουλάχιστον διαδικασίες ακροάσεων για τους νέους προτεινομένους Επιτρόπους από τη Γαλλία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία (ενδεχομένως και περισσότερες εάν η von der Leyen προβεί σε ανακατανομή χαρτοφυλακίων, κάτι που φαίνεται να μην αποκλείει σε σχέση με τη διεύρυνση), πριν την έγκριση του συνόλου του Κολεγίου από την Ευρωβουλή.
Ενδεχομένως κάποιος θα μπορούσε να χρεώσει την ευθύνη για την  καθυστέρηση στη Ρουμανία ή να τη διαμοιράσει εξίσου και στην Ουγγαρία και τη Γαλλία.
Ωστόσο, όπως λένε άριστα ενημερωμένες κοινοτικές πηγές -και μάλλον έχουν δίκαιο- η βασική ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί, ανήκει στην Ursula von der Leyen.
Κι αυτό, γιατί η εκλεγμένη Πρόεδρος της Κομισιόν θα μπορούσε να ζητήσει – εάν διέθετε το πολιτικό κύρος και  θάρρος - την αντικατάσταση των προτεινομένων Επιτρόπων από τη Ρουμανία και την Ουγγαρία, καθώς όλοι γνώριζαν, πως σε κάποια φάση της διαδικασίας θα απορρίπτονταν, αφού διασυνδέονταν με οικονομικά σκάνδαλα.
Στην περίπτωση της Sylvie Goulard, την οποία όπως αποκάλυψε ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron, είχε συστήσει στην  von der Leyen. να μην την προκρίνει -λόγω επίσης προηγούμενου οικονομικού σκανδάλου- και να επιλέξει κάποιον άλλο από τα τρία συνολικά ονόματα που έθεσε ενώπιόν της.
Η Ursula von der Leyen είχε ωστόσο ισχυριστεί -σύμφωνα με τον Macron - ότι είχε εξασφαλίσει το πράσινο φως από τις τρεις μεγάλες πολιτικές οικογένειες της Ευρωβουλής, κάτι που πάντως διέψευσαν η Ομάδα του ΕΛΚ και των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης