Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

UBS: Η αστάθεια και ο εμπορικός πόλεμος, πλήττουν την αισιοδοξία των πλούσιων επενδυτών

tags :
UBS: Η αστάθεια και ο εμπορικός πόλεμος, πλήττουν την αισιοδοξία των πλούσιων επενδυτών
Το 73% των συμμετεχόντων στην έρευνα ανησυχεί για την αστάθεια της παγκόσμιας αγοράς εξαιτίας του εμπορικού πολέμου, ενώ η δημοφιλέστερη αντίδραση στις εμπορικές εξελίξεις ως ενέργεια, αναδεικνύεται η μεταφορά μεγάλων χρηματικών ποσών σε μετρητά
Οι ιδιώτες επενδυτές με μεγάλη οικονομική επιφάνεια και υψηλά διαθέσιμα κεφάλαια, αλλά και οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων διεθνώς, μπορεί να εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι για την πορεία της παγκόσμιας οικονομία, τις μετοχές και τα ομόλογα, δεν κρύβουν ωστόσο, την ανησυχία τους σχετικά με τον εμπορικό πόλεμο και την κατοχή μεγαλύτερων χρηματικών ποσών σε μετρητά, σύμφωνα με την τριμηνιαία έρευνα της UBS Global Wealth Management, με θέμα το Επενδυτικό Κλίμα (Investor Sentiment).
Image
Στην έρευνα, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 4.600 «ιδιώτες υψηλής καθαρής θέσης περιουσίας» (HNWI), δηλαδή, εύποροι επενδυτές και επιχειρηματίες σε 18 χώρες, εμφανίζεται ανοδικό το κλίμα εμπιστοσύνης στα τέλη του τρίτου τριμήνου του 2019.
Image
Το 53% εξέφρασε αισιοδοξία για την παγκόσμια οικονομία, ενώ το 61% για την τοπική.
Και τα δύο νούμερα αυξήθηκαν κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες από το προηγούμενο τρίμηνο 2019.
Το 56% αναμένει ανοδική πορεία στις μετοχές της χώρας τους, σημειώνοντας αύξηση μίας μονάδας.
Το 73% των ερωτηθέντων όμως, εξέφρασε ανησυχίες προερχόμενες από την αστάθεια της αγοράς εξαιτίας του εμπορικού πολέμου.
Image
Με το 34% των ερωτηθέντων να δηλώνει πως μετέφερε μεγαλύτερα χρηματικά ποσά σε μετρητά – η μεταφορά μετρητών καθίσταται ως η δημοφιλέστερη αντίδραση, ως ενέργεια, στις εμπορικές εξελίξεις.
Η κινητή περιουσία και οι ταμειακές ροές αυξήθηκαν κατά μία ποσοστιαία μονάδα ανεβαίνοντας σε ποσοστό 27% των χαρτοφυλακίων των ερωτηθέντων κατά το τρίμηνο αυτό - πολύ υψηλότερα από το ποσοστό που συνιστά συνήθως το Chief Investment Office της UBS Global Wealth Management (GWM CIO).
Η συγκρατημένη αυτή αισιοδοξία ήταν εξίσου εμφανής ανάμεσα στους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων.
Image
Μόλις το 34% ανέφερε ότι σχεδιάζει να προσλάβει νέους εργαζόμενους, ποσοστό που σημειώνει την πτώση κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες.
Το 44% δήλωσε ότι η πιθανότητα μιας παγκόσμιας ύφεσης είναι πολύ μεγάλη κατά το επόμενο εξάμηνο.
Αντίθετα, το Chief Investment Office της UBS GWM θεωρεί ότι μια διεθνής ύφεση είναι απίθανη εντός των επόμενων δύο τριμήνων, καθώς ισχυροί βασικοί τομείς, όπως η αμερικανική κατανάλωση, αντισταθμίζουν τις όποιες αδυναμίες στον βιομηχανικό κλάδο.
Οι συμμετέχοντες στην έρευνα πάντως εξέφρασαν ακόμα μεγαλύτερες ανησυχίες αναφορικά με την δυναμική της πολιτικής σκηνής στην πατρίδα τους - το 47% έναντι του 44% που ανησυχεί για έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο.
Image
Οι προβληματισμοί είναι πιο έντονοι κυρίως στο αμερικανικό έδαφος, με το 60% να αγχώνεται για την εγχώρια πολιτική (43% στην Ευρώπη συνολικά), έναντι του 44% που θεωρεί μεγαλύτερη πηγή έγνοιας την εμπορική ένταση.
Όπως σχολίασε η Paula Polito, Client Strategy Officer στην UBS Global Wealth Management: «Οι γεωπολιτικοί προβληματισμοί σχετικά με θέματα όπως ο διεθνής εμπορικός πόλεμος διατηρούν υπό έλεγχο την επενδυτική αισιοδοξία. Παρατηρούνται, βέβαια, δύο διαφορετικές τάσεις στο γενικό κλίμα και στις αντιδράσεις – οι επενδυτές κρατούν μεγάλα ταμειακά υπόλοιπα σε κατάσταση αναμονής, παρόλο που σχεδόν το 50% διατηρεί προσδοκίες για υψηλότερες χρηματιστηριακές αποδόσεις τους επόμενους έξι μήνες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης