Περιορίστηκαν οι απώλειες στο ΧΑ -0,67% στις 873 μον. – Χωρίς αλλαγές ο MSCI στις 7 /11 πλην ΟΠΑΠ – Τέλος το ράλι σε μετοχές και ομόλογα

Περιορίστηκαν οι απώλειες στο ΧΑ -0,67% στις 873 μον. – Χωρίς αλλαγές ο MSCI στις 7 /11 πλην ΟΠΑΠ – Τέλος το ράλι σε μετοχές και ομόλογα
Ο Γενικός και ο Τραπεζικός Δείκτης αντέδρασαν στα πρώτα σημεία στήριξης των 860 και 840 μονάδων αντίστοιχα.
(upd12)Με ελεγχόμενες πιέσεις έκλεισε τελικά η χρηματιστηριακή αγορά στις 873 μονάδες καθώς στις δημοπρασίες ενεργοποιηθηκαν οι αγοραστές στις τράπεζες αλλά και σε επιλεγμένες μετοχές του FTSE 25 με αύξηση των συναλλαγών.
Ειδικότερα στις τράπεζες με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η Εθνική -1,99% - με χαμηλό ημέρας -4,62% - και ακολούθηκαν Πειραιώς -1,75%, Alpha Bank -0,91% - με χαμηλό ημέρας -4,81% - και Eurobank -0,89%.
Eπίσης, οριακά υποχώρησε και ο ΟΠΑΠ -0,52% μετά τις πιέσεις που σημειώθηκαν ενδοσυνεδριακά λόγω της μείωσης του free float  .....ενώ κάλυψε πάνω από το 30% του συνολικού τζίρου συναλλαγών λόγω των αλλαγών σε MSCI και FTSE .
Σημειώνεται ότι ο ΟΠΑΠ διατηρείται σε όλους τους δείκτες του FTSE που συμμετέχει με στάθμιση, από 67%, σε 59,79% ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, μείωση της στάθμισης αναμένεται να ανακοινωθεί και από τον MSCI.

Να σημειωθεί ότι δεν αναμένεται – πλην ΟΠΑΠ – καμία αλλαγή στις 7 Νοεμβρίου στην προγραμματισμένη αναθεώρηση των δεικτών της Morgan Stanley Capital International.
To bankingnews θα τονίσει ακόμη μια φορά ότι το πάρτι σε μετοχές και ομόλογα έχει τελειώσει στην Ελλάδα για το ορατό διάστημα και οι επενδυτές ίσως είναι σκόπιμο να διατηρούν περισσότερο ρευστότητα ώστε να εκμεταλλεύονται ορισμένες γρήγορες ευκαιρίες.

Σημειώνεται ότι οι 4 συστημικές τράπεζες προσεγγίζοντας τις τιμές των τελευταίων ΑΜΚ του 2015 - πλην της Πειραιώς - έχουν δημιουργήσει σημαντικές τεχνικές αντιστάσεις ενώ με τα 10 δισεκ. ευρώ κεφαλαιοποίηση συνολικά έχουν ολοκληρώσει το ανοδικό τους momentum
Από την  άλλη, παρά το γεγονός ότι η υλοποίηση του σχεδίου «Ηρακλής» επιδρά θετικά  για την αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων των τραπεζών ωστόσο δεν αναμένεται ο δείκτης MSCI στις 7 και 26 Νοεμβρίου του 2019 να αναβαθμίσει τις ελληνικές τράπεζες.
Οι αλλαγές στις τράπεζες αναμένονται τον Μάιο ή τον Νοέμβριο του 2020.
Θεωρητικά όμως ακόμη και αν υπήρχαν αλλαγές δεν θα είχαν επίδραση.
Να σημειωθεί ότι το bankingnews υποστηρίζει εδώ και καιρό ότι το πάρτι στο χρηματιστήριο έχει τελειώσει και η έκθεση της Morgan Stanley ουσιαστικά επιβεβαιώνει την εκτίμηση αυτή.
Κατά τον αμερικανικό επενδυτικό οίκο τα ανοδικά περιθώρια των ελληνικών τραπεζικών μετοχών είναι μηδενικά.
Επίσης με δεδομένο ότι τα βασικά projects όπως Eurobank ή Alpha bank θα μετατεθούν για τις αρχές του 2020 θα μπορούσε η Ελλάδα  να αναβαθμιστεί σε ώριμη αντί αναδυόμενη χρηματιστηριακή αγορά από τον MSCI τον Νοέμβριο του 2020 ή κατά το πιθανότερο τον Νοέμβριο του 2021
Στα μη τραπεζικά blue chips, τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν Ελλάκτωρ -3,91%, ΔΕΗ -3,17%, CENER -2,93%, TITC -2,56%..ενώ στις δημοπρασίες στηρίξεις πρόσφεραν Motor Oil +1,27% και Jumbo -1,12%
Εντυπωσιακή βελτίωση κερδών παρουσιάζουν τα οικονομικά αποτελέσματα των ΕΛΠΕ κατά το γ’ τρίμηνο του 2019, στα 90 εκατ. ευρώ ενώ τα  EBITDA ανήλθαν στα 201 εκατ. ευρώ.
Με απώλειες -7,96% έκλεισε η MLS η οποία σημειώνεται ότι  το τελευταίο διάστημα έχει απώλέσει πάνω από το 50% της αξίας της καθώς υπήρχε ανησυχία για τη δυνατότητα της εταιρείας να αποπληρώσει τα ομόλογά της, αλλά η διοίκηση έσπευσε να ενημερώσει πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
Σήμερα, στην αγορά ομολόγων, το ελληνικό 10ετές ομόλογο καταγράφει οριακή επιδείνωση στο 1,20%, ομοίως και το ιταλικό 10ετές στο 1,03%.
Επίσης, οριακή βελτίωση καταγράφεται στο ελληνικό CDS στις 153 μονάδες βάσης ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 5520 μονάδες βάσης

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με πτωτικές τάσεις ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,63% και τον Γενικό Δείκτη -0,21%.
Λίγο μετά τις 14:00 με ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην δεικτοβαρή Alpha Bank -4,81% …αλλά και στο σύνολο των μη τραπεζικών blue chips, όπως Ελλάκτωρ -5,26%, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ ..o Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -3,93% και ο Γενικός Δείκτης στο -1,96%.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 863,02 μονάδες με πτώση -1.26%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,67% στις 873 μονάδες έχοντας υψηλό στις 877,74 μονάδες και χαμηλό στις 862,05 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και επικεντρώθηκε στα μη τραπεζικά blue chips και ειδικότερα στις συναλλαγές που αφορούσαν τον ΟΠΑΠ.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 92,6 εκατ. ευρώ, ο όγκος 29,3 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 16,5 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 2,3 εκατ. ευρώ και όγκου 189 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Lamda διακίνησε 100 χιλ. τεμάχια αξίας 715 χιλ. ευρώ και η Jumbo 89 χιλ. τεμάχια αξίας 1,58 εκατ. ευρώ .

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 873 μονάδες με πρώτη στήριξη τις 860 μονάδες και ακολουθούν οι 850, 840 και 810 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 878-880 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 890-900 μονάδων και οι 920 μονάδες .
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 863 μονάδες με πρώτη στήριξη τις 840 μονάδες και ακολουθούν οι 820 και οι 800 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 885-895 μονάδες και οι 900 μονάδες

Τραπεζικά νέα

Μια νέα σημαντική εξέλιξη έρχεται να προστεθεί στο σημαντικό ζήτημα που αφορά το σχεδιαζόμενο deal 26 δισεκ. NPEs της Eurobank.
Σύμφωνα με πολύ έγκυρες πληροφορίες η τράπεζα είχε θέσει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα στην Pimco με την οποία είχε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις.
Η τελική ημερομηνία ήταν έως τις 21 Οκτωβρίου, άπαξ και έως τότε δεν είχε επέλθει συμφωνία καθώς ακόμη υπάρχουν ζητήματα που δεν έχουν επιλυθεί η Eurobank άνοιξε την διαδικασία και έτσι εμφανίστηκαν Fortress και Bain Capital και ξεκίνησαν άμεσα οικονομικό έλεγχο due diligence στο χαρτοφυλάκιο 26 δισεκ. NPEs της Eurobank.
Προφανώς εστιάζουν στο πρόγραμμα Pillar, Cairo, στην FPS στην εταιρία διαχείρισης.
Η είσοδος νέων ενδιαφερομένων ουσιαστικά αλλάζει  τα χρονοδιαγράμματα καθώς δεν μπορεί να υπάρξει deal τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο 2019, οπότε η συμφωνία για τα 26 δισεκ. NPEs της Eurobank μετατίθενται για το α΄ δίμηνο του 2020.
Επίσης ενώ η Eurobank προσδοκούσε 600 εκατ, για όλα τα NPEs των 26 δισεκ. το τίμημα είχε μειωθεί στα 400 εκατ…ενώ μετά τις εξελίξεις μπορεί να κινηθεί και χαμηλότερα.
Η Eurobank είναι πλέον 100% σίγουρο ότι θα ενταχθεί στο σχέδιο Ηρακλής.
Με αυτές τις καθυστερήσεις πέτυχε να διατηρήσει όλα τα NPEs μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2019, ημερομηνία με βάση την οποία θα διεξαχθούν τα stress tests του Ιουλίου 2020.
Να σημειωθεί ότι η Blackrock έχει εισηγηθεί στην Eurobank να διατηρήσει όλα τα NPEs ενόψει των stress tests.

Η επικαιρότητα

 Την θέση ότι ύστερα από 10 πολύ δύσκολα χρόνια, η ελληνική οικονομία ανακάμπτει δυναμικά διατύπωσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Διεθνή Έκθεση China International Import Expo 2019 στη Σαγκάη, όπου η Ελλάδα μαζί με τη Γαλλία και την Τζαμάικα είναι οι τιμώμενες χώρες.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά στην πορεία της ελληνικής οικονομίας τονίζοντας τα αρνητικά επιτόκια των ελληνικών εντόκων γραμματίων και εκτίμησε ότι θα έχουμε ανάπτυξη 3% το 2020.
«Προσθέστε σε αυτά μία κυβέρνηση προσηλωμένη στην εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων που θα "ξεκλειδώσουν" τις δυνατότητές μας και έχετε αυτά που θεωρώ ως αναγκαία συστατικά για να γίνει η Ελλάδας ένα πραγματικό success story»
Την θέση ότι έχει επιτευχθεί μεγάλη πρόοδος στις συνομιλίες με την Κίνα για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της εμπορικής συμφωνίας διατύπωσε ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Wilbur Ross.
Όπως είπε, η ολοκλήρωση αυτής της φάσης θα είναι μια καλή αρχή, πρόδρομος για μια πολύ πιο ισχυρή εμπορική συμφωνία.
Σημειώνεται πως η πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας τελεί υπό συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών και εκτιμάται ότι μπορεί να υπογραφεί στα τέλη του μήνα ενώ τόνισε ότι η συμφωνία επί της πρώτης φάσης θα μπορούσε να μειώσει την ένταση και να οικοδομήσει εμπιστοσύνη μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνα καθώς και να αυξήσει την εμπιστοσύνη στο παγκόσμιο εμπόριο.
Από τη δημοσκόπηση που δημοσιεύει το περιοδικό Politico, ένα πρώτο συμπέρασμα είναι ότι εάν οι Συντηρητικοί και το Κόμμα του Brexit συμμαχούσαν όπως είχε ζητήσει και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, τότε θα σχημάτιζαν άνετα μια συντηρητική κυβέρνηση.
Πλέον, υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα η κάλπη να μην βγάλει μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την πολιτική σκηνή στη Μ. Βρετανία και για το Brexit.
         
Κέρδη στις ασιατικές αγορές

 Με νέα κέρδη έκλεισαν σήμερα Τρίτη (5/11) οι αγορές της Ασίας, δεχόμενες ώθηση από τα ιστορικά υψηλά που σημειώθηκαν στη Wall Street, εν μέσω αισιοδοξίας για την πορεία των εμπορικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα.
 Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με κέρδη +1,76%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο +0,54% στις 2991,56 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ με κέρδη +0,36% στις 27646 μονάδες

Επιφυλακτικές κινήσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Επιφυλακτικές είναι οι κινήσεις στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στην εμπορική διαμάχη ΗΠΑ - Κίνας.
Η Ευρώπη δεν ακολουθεί την αισιοδοξία για την πορεία των εμπορικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, παρά τα κέρδη στος  αγορές της Ασίας και τα ιστορικά υψηλά που σημειώθηκαν στη Wall Street.
Ειδικότερα ο Dax στην Γερμανία κινείται στο -0,15%, ο CAC στο Παρίσι στο +0,10%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο +0,15%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,15% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο με κέρδη +0,15%...
Στην Wall Street, o Dow κινείται με οριακή πτώση -0,01%, ο S&P στο -0,18%, ο Nasdaq στο -0,13% ενώ το ETF GREC κινείται στο -1,91% ( 9,76 δολ.)

Ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες με μέτριες συναλλαγές

Περιορίστηκαν οι ισχυρές πιέσεις που ασκήθηκαν νωρίτερα στις τραπεζικές μετοχές με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Εθνική και ακολούθησαν οι υπόλοιπες.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,95 ευρώ με πτώση -1,99% με όγκο 2,78 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,70 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,8560 ευρώ με πτώση -0,91% με όγκο 5,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,87 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,03 ευρώ με πτώση -1,75% με όγκο 1,57 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,32 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8920 ευρώ, με πτώση -0,89% με όγκο 6,17 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,31 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,30 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 580 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,4170 ευρώ, με πτώση -3,25% και όγκο 370 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 192 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,00 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 278 εκατ. ευρώ.

Απώλειες στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητικές συναλλαγές

Με απώλειες έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, CENER, TITC, Viohalco.
Στον αντίποδα ανοδικά έκλεισαν Motor Oil, Jumbo, Μυτιληναίος.
H Coca Cola έκλεισε στα 27,40 με άνοδο +0,37% με την κεφαλαιοποίηση στα 10,12 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,64 ευρώ, με πτώση -0,44% και αποτίμηση 6,55 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 3,0520 ευρώ με πτώση -3,17% και αποτίμηση 708 εκατ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,1350 ευρώ με πτώση -0,47% και κεφαλαιοποίηση 495 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ  στα 9,55 ευρώ με πτώση -0,52% και αποτίμηση 3,07 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 18,30 ευρώ, με πτώση -2,56% και κεφαλαιοποίηση 1,51 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,57 ευρώ με πτώση -0,23% και κεφαλαιοποίηση 2,62 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 22,36 ευρώ με άνοδο +1,27% και κεφαλαιοποίηση 2,48 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,87 ευρώ με άνοδο +0,71% και κεφαλαιοποίηση 1,41 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 18,00 ευρώ με άνοδο +1,12% και κεφαλαιοποίηση 2,45 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Cenergy έκλεισε στα 1,3240 ευρώ, με πτώση -2,93% και κεφαλαιοποίηση 252 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,47 ευρώ, με πτώση -0,36% και με κεφαλαιοποίηση στα 283 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0993 ευρώ, με πτώση -4,89% και κεφαλαιοποίηση 93 εκατ. ευρώ.

Οριακή επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,20% - Πιέσεις και στα ομόλογα της Νότιας Ευρώπης

Οριακή επιδείνωση σημειώνεται στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κυρίως λόγω της αρνητικής έκπληξης της DBRS να μην αναβαθμίσει την Ελλάδα αλλά και των πιέσεων που ασκούνται συνολικά στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης.  
Σε γενικές γραμμές τα ελληνικά ομόλογα προσελκύουν το ενδιαφέρον επειδή σχεδόν 164 ομόλογα της Ευρώπης έχουν αρνητικό επιτόκιο.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,20%  ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 1,03%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,20% με το αμερικανικό 10ετές 1,83% παρ’ ότι αποτιμώνται σε διαφορετικό νόμισμα ακολουθούσαν σχεδόν βίους παράλληλους….αν και η Ελλάδα δανείζεται με καλύτερους όρους από τις ΗΠΑ εσχάτως.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 17 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 97 μονάδες βάσης.
Η κίνηση του ελληνικού 10ετούς προς το 1% είναι πλέον πιθανό σενάριο αλλά δεν αντικατοπτρίζει πραγματικές αξίες.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 111,20 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,26% με απόδοση αγοράς 0,27% και απόδοση πώλησης 0,25%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 110,25 μονάδες βάσης και απόδοση 0,31%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 113,23 μονάδες βάσης και απόδοση 0,41% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 4 Νοεμβρίου 2019 στο 0,39%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 114,55 μονάδες βάσης και απόδοση 0,57% με το ιστορικό χαμηλό 0,53% στις 31 Οκτωβρίου 2019 …
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 107,07 μονάδες βάσης και απόδοση 0,79%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,60 μονάδες βάσης και απόδοση 1,12% με απόδοση αγοράς 1,13% και απόδοση πώλησης 1,11%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 123,40 μονάδες βάσης και απόδοση 1,19% με απόδοση αγοράς 1,20% και απόδοση πώλησης 1,18%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2019 στο 1,155%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 126,48 μονάδες βάσης και απόδοση 1,65%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 129,33  μονάδες βάσης και απόδοση 1,98%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 136,30 μονάδες βάσης και απόδοση 2,13%.
Το ιστορικό χαμηλό 2,09% σημειώθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2019.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 152 μονάδες βάσης από 155 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 153 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 5520 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,53% ή 153 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Επιδείνωση στα χρεόγραφα της Νότιας Ευρώπης

Επιδείνωση σημειώνεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης απόρροια κυρίως της προσωρινής εκτόνωσης των μεγάλων αβεβαιοτήτων αλλά και της απόφασης της FED να μειώσει τα επιτόκια.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 για να διαμορφωθεί σήμερα στο 1,03% στις 5 Νοεμβρίου 2019.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 5/11/2019 στο -0,32% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,7430%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση +0,06% με το ιστορικό χαμηλό -0,156% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου  2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,23% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,32% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,03% και με ιστορικό χαμηλό 0,758% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,50%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS