Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μείωσε το βασικό της επιτόκιο 3 φορές κατ'εντολή Erdogan

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μείωσε το βασικό της επιτόκιο 3 φορές κατ'εντολή Erdogan
«Θα μειώσουμε τα επιτόκια», είπε στον νέο διοικητή Uysal και η θέληση του σουλτάνου εξετελέσθη άμεσα και όχι μόνο μία φορά...
«Απολύσαμε τον προηγούμενο διοικητή της κεντρικής τράπεζας, επειδή δεν άκουγε και έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε με τον νέο μας φίλο», δήλωσε ο Erdogan σε ομιλία του στο κοινοβούλιο, την Τρίτη, όπως ανέφερε το Bloomberg.
Σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις του ο Τούρκος πρόεδρος φέρεται πως πρόσθεσε πως είπε στον νέο διοικητή ότι «θα μειώσουμε τα επιτόκια».
Και αυτός το έπραξε και με το παραπάνω…
Ο επικεφαλής της τράπεζας της Τουρκίας Murat Uysal έχει κάνει μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες μειώσεις επιτοκίων και τις τρεις φορές που προχώρησε σε περικοπή τους, από τότε που τον τοποθέτησε ο Erdogan σε αυτή τη θέση.
Υπενθυμίζεται πως η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας είχε χρησιμοποιήσει ως τις 31 Οκτωβρίου ένα σημαντικό μέρος του περιθωρίου που είχε στη διάθεσή της για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, αφού σύμφωνα με δηλώσεις του νέου διοικητή της Murat Uysal, σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της τριμηνιαίας έκθεσης της τράπεζας για τον πληθωρισμό, είχε μειώσει το βασικό της επιτόκιο κατά 1.000 μονάδες βάσης τους τέσσερις τελευταίους μήνες.
Στις ίδιες δηλώσεις ο Uysal είχε διευκρινίσει πως η τράπεζα αναθεώρησε πτωτικά την ενδιάμεση πρόβλεψη του πληθωρισμού για τα τέλη του 2019 στο 12% στην τελευταία τριμηνιαία έκθεση για τον πληθωρισμό, από το 13,9% στην προηγούμενη έκθεση.
Αναλυτές ανέμεναν να μειωθεί στο 12% ή και χαμηλότερα.
Η περυσινή κρίση του νομίσματος της χώρας οδήγησε την τουρκική οικονομία σε ύφεση και τον πληθωρισμό να κάνει άλμα σε επίπεδα άνω του 25%, με αποτέλεσμα να υιοθετηθεί μια πιο επιθετική πολιτική νομισματικής σύσφιξης.
Τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε φτάνοντας στο 9,26%.
«Θέλω να τονίσω ότι…στο σημείο που έχουμε φθάσει, έχουμε χρησιμοποιήσει ένα σημαντικό κομμάτι του περιθωρίου προς την κατεύθυνση της χαλάρωσης», δήλωσε ο Uysal.
Σύμφωνα με τον ίδιο, συνεχίζεται η μέτρια ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά η ζήτηση για επενδύσεις παραμένει αδύναμη και οι ασθενείς προοπτικές για την ζήτηση διεθνώς μετριάζουν τη ζήτηση από το εξωτερικό.
Η τράπεζα είχε προχωρήσει στην τρίτη μείωση του βασικού της επιτοκίου στο 14% την Πέμπτη 24/10, επωφελούμενη από τον βραδύτερο πληθωρισμό και την πιο σταθερή λίρα.
Το επιτόκιο repos βρισκόταν στο 24% πριν τη μείωση στην οποία προχώρησε η κεντρική τράπεζα τον Ιούλιο.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης