Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): Ετεροχρονίζονται οι καλύτερες μέρες στο ΧΑ

Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): Ετεροχρονίζονται οι καλύτερες μέρες στο ΧΑ
Άρθρο του Δ. Τζάνα, Δ/ντη Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ στο bankingnews.gr
Η παρατεταμένη περίοδος συσσώρευσης και συναλλακτικής υποτονικότητας στο ελληνικό χρηματιστήριο με την προσδοκία για επικείμενη κίνηση προς τις 900 μονάδες, δεν είχε το επιθυμητό για «τους ταύρους» αποτέλεσμα.
Το αντίθετο μάλιστα, «οι αρκούδες», δηλαδή όσοι επεδίωκαν την υποχώρηση του Γ.Δ., επικρατούν στην παρούσα φάση.
Μετά λοιπόν  από πολλές ημέρες κατά τις οποίες η μεθοδευμένη αντεπίθεση των αγοραστών στο φινάλε της συνεδρίασης οδηγούσε σε ελαχιστοποίηση των ενδοσυνεδριακών απωλειών, οι πωλητές οδηγούν το Γ.Δ. προς τις 860 μονάδες.
 Αυτό είναι το αποτέλεσμα σειράς εξελίξεων που επικάλυψαν τα θετικά μηνύματα που μετέδωσε το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Κίνα καθώς επιβεβαιώθηκε η βούληση των Κινέζων για σημαντικές νέες επενδύσεις στη χώρα μας, με δύο μάλιστα τράπεζες (την Bank of China και την Industrial and Commercial Bank of China) να σπεύδουν να εγκατασταθούν σε αυτήν.
Όμως, την ίδια ώρα η DBRS μετέθεσε την αναβάθμιση για το ελληνικό αξιόχρεο.
Η μείωση της βαρύτητας του ΟΠΑΠ στους δείκτες FTSE σε συνέχεια του μικρότερου free float λόγω του αυξημένου ποσοστού του μεγαλομετόχου, προϊδεάζει για ανάλογη εξέλιξη στη συνεδρίαση της Πέμπτης οπότε θα αναγγελθούν οι νέες σταθμίσεις του MSCI.
Εξέλιξη που αναμένεται να ευνοήσει ακόμη περισσότερο τις ασιατικές αγορές καθιστώντας το ήδη μικρό ελληνικό χρηματιστήριο ακόμη μικρότερο και άρα λιγότερο ελκυστικό για τους διαχειριστές.
Επιπλέον, η νομοθέτηση όσων απαιτούνται για να προχωρήσει η διαδικασία εκτεταμένης τιτλοποίησης των τραπεζικών ανοιγμάτων καθυστερεί καθώς απαιτεί σύνθετες και λεπτομερειακές διαβουλεύσεις ανάμεσα στις τράπεζες, το Υπουργείο Οικονομικών που θα καταβάλει τις εγγυήσεις και τις εποπτικές αρχές. Έτσι, άλλοι επενδυτικοί οίκοι όπως η Bofa αναβαθμίζουν τις τιμές στόχους και άλλοι όπως η Morgan Stanley κάνουν το αντίθετο  σε σχέση με τις παρούσες τιμές, ενώ διαφοροποιούνται και σε σχέση τις τράπεζες  που προτιμούν, προκαλώντας εύλογα ερωτηματικά.
Ενόψει των παραπάνω και λαμβάνοντας υπόψη την παγιωμένη τραπεζοκεντρική κουλτούρα του ελληνικού χρηματιστηρίου σε συνδυασμό με την έλλειψη ηχηρών καταλυτών από άλλους κλάδους (π.χ. ιδιωτικοποιήσεις, έναρξη μεγάλων επενδυτικών σχεδίων όπως το Ελληνικό), η πλαγιοκαθοδική κίνηση του Γ.Δ.  δεν εκπλήσσει.
Παρά το γεγονός ότι η συμπεριφορά του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι ασύμμετρη σε σχέση με τις κινήσεις των διεθνών αγορών, με τους δείκτες S & P και Nasdaq να καταρρίπτουν  διαδοχικά ρεκόρ αλλά και το δείκτη Eurostoxx 600 να σημειώνει την καλύτερη επίδοση των τελευταίων 21 μηνών.
Είναι επομένως σαφές ότι θα απαιτηθεί  περισσότερος χρόνος για να νομοθετηθούν τα προβλεπόμενα για το APS (Asset Protection Schmeme) αλλά και κυρίως για να δρομολογηθεί η διαδικασία εξυγίανσης των τραπεζικών χαρτοφυλακίων καθώς και η υλοποίηση σημαντικών έργων  στην ελληνική οικονομία.
Επανερχόμαστε επομένως στην επισήμανση των επιπέδων στήριξης της περιοχής των 850 μονάδων μέχρι να συντελεστούν «τα καλύτερα».
Την ίδια ώρα, η εικόνα του διεθνούς περιβάλλοντος παραμένει θολή.
Στη Βρετανία, το αποτέλεσμα των εκλογών της 12η Δεκεμβρίου θα δρομολογήσει τις εξελίξεις για το Brexit ενώ στις ΗΠΑ ξεκινά η διαδικασία παραπομπής του Προέδρου Τραμπ από τα νομοθετικά σώματα.
Την ίδια ώρα, αναγγέλλεται ότι στο κοντινό μέλλον ΗΠΑ και Κίνα θα υπογράψουν εμπορική συμφωνία, εξέλιξη θετική για την παγκόσμια οικονομία.
Όμως, στην Ευρώπη οι παραγγελίες στη μεταποίηση του προηγούμενου μήνα παραμένουν χαμηλές.
Διατηρούνται  επομένως, όλα τα σενάρια ανοικτά για τα μεγέθη των εταιρειών καθώς διατηρείται κλίμα υψηλών αβεβαιοτήτων.

Δημήτρης Τζάνας
Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης