Τελευταία Νέα
Διεθνή

To ΔΝΤ προειδοποιεί την ΕΕ: Ετοιμάστε σχέδια έκτακτης ανάγκης, τα χειρότερα έρχονται - Έκκληση στη Γερμανία για αύξηση επενδύσεων

To ΔΝΤ προειδοποιεί την ΕΕ: Ετοιμάστε σχέδια έκτακτης ανάγκης, τα χειρότερα έρχονται - Έκκληση στη Γερμανία για αύξηση επενδύσεων
Σύννεφα μαζεύονται πάνω από την ευρωπαϊκή οικονομία προειδοποιεί το Ταμείο
Για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η οικονομία της Ευρώπης προειδοποιεί το ΔΝΤ, την ώρα που επιβραδύνεται η οικονομία της Γερμανίας και η Ιταλία παραμένει στάσιμη, ενώ καλεί την ΕΕ να ετοιμάσει σχέδια έκτακτης ανάγκης, καθώς τα περιθώρια της νομισματικής πολιτικής εξαντλούνται.
Η οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη αναμένεται να επιβραδυνθεί περισσότερο από το αναμενόμενο καθώς η κρίση στον τομέα μεταποίησης του, είναι πιθανό  να μετακυλισθεί στον τομέα υπηρεσιών λόγω της παρατεταμένης έντασης στο παγκόσμιο εμπόριο, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του για τις Οικονομικές Προοπτικές της Ευρώπης (Regional Economic Outlook: Europe).
«Δεδομένων των καθοδικών κινδύνων, τα σχέδια έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να είναι έτοιμα για εφαρμογή σε περίπτωση που υλοποιηθούν αυτοί οι κίνδυνοι, κυρίως καθώς το πεδίο για αποτελεσματική δράση νομισματικής πολιτικής έχει περιοριστεί », προειδοποιεί το Ταμείο
.
Ειδικότερα, το Ταμείο, με βάση της εκτιμήσεις που ανακοίνωσε τον Οκτώβριο, εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί φέτος (2019) στο 1,2% από 1,3% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση του Απριλίου.
Πρόκειται για σημαντική επιβράδυνση έναντι του 2018, όταν η ανάπτυξη διαμορφώθηκε στο 1,9%.
Σύμφωνα με τις ίδιες προβλέψεις, η ευρωζώνη θα παρουσιάσει ανάπτυξη 1,4% το 2020 και το 2021 έναντι αρχικής εκτίμησης για 1,5% και στις δύο περιπτώσεις.
Επίσης, το ΔΝΤ έχει υποβαθμίσει τις προβλέψεις και για τη Γερμανία, όπου «βλέπει» ανάπτυξη 0,5% το 2019 έναντι προηγούμενης εκτίμησης για ανάπτυξη 0,8%.
Το Ταμείο υποβάθμισε και τις εκτιμήσεις για τη Γαλλία, στο +1,2% το 2019 από +1,3% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.
Για την Ελλάδα το Ταμείο αναμένει ανάπτυξη +2% το 2019 από 2,4% στις προβλέψεις του Απριλίου, +2,2% το 2020 με την εκτίμηση να παραμένει αμετάβλητη και +1,7% το 2021, από +1,6% τον Απρίλιο, όπως έχει ανακοινώσει στην έκθεσή του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές.
Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνης αναμένεται στο 1,2% το 2019, 1,4% το 2020 και 1,5% το 2021, μακριά από τον στόχο της ΕΚΤ κοντά στο 2%.

Image

Image

Image

Έκκληση στη Γερμανία για αύξηση δαπανών

Για να αντισταθμιστεί η επιβράδυνση, το ταμείο επανέλαβε την έκκληση για μια «συγχρονισμένη δημοσιονομική απάντηση» από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης, σε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς το Βερολίνο να επενδύσει περισσότερα.
Ανέφερε ότι η επιβράδυνση, που μέχρι στιγμής έχει προκληθεί κυρίως από τον αντίκτυπο που έχει η ένταση στο παγκόσμιο εμπόριο στη εξαγωγική κυρίως βιομηχανία του μπλοκ, θα μπορούσε να μετακυλισθεί στις υπηρεσίες, που είναι ο μεγαλύτερος τομέας της οικονομίας της ευρωζώνης.

Προσοχή στο Brexit

Όσον αφορά το Brexit, το Ταμείο προειδοποιεί ότι αποτελεί πηγή ανησυχίας και επιδρά αρνητικά σε Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στην περίπτωση ενός Brexit με συμφωνία στα τέλη Ιανουαρίου του 2020, το ΔΝΤ επιβεβαιώνει τις προβλέψεις του για ανάπτυξη 1,2% το 2019 και 1,4% το 2020.
Σε περίπτωση άτακτου Brexit η επίπτωση στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ θα ανέλθει στο 0,5%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης