Τελευταία Νέα
Διεθνή

Deutsche Welle: Οι γερμανικές Aldi και Lidl πρώτες στα κέρδη στη Βρετανία λόγω Brexit

Deutsche Welle: Οι γερμανικές Aldi και Lidl πρώτες στα κέρδη στη Βρετανία λόγω Brexit
Το λιανεμπόριο στη Βρετανία πλήττεται ήδη σοβαρά, Tesco και  Asda, μετρούν σημαντικές απώλειες στα κέρδη, ενώ την ίδια ώρα οι γερμανικές Aldi και Lidl ανεβαίνουν στην κορυφή της κερδοφορίας
Οι συνεχείς πολιτικές υπαναχωρήσεις και η οικονομική αβεβαιότητα από ένα συνεχώς αναβαλλόμενο Brexit, εξαρχής αλλά με αποκορύφωμα τους τελευταίους μήνες, έχει αρχίσει να εμφανίζει τα σημάδια του στην οικονομία της Βρετανίας
Όλοι οι μεγάλοι οικονομικοί κλάδοι στη Μεγάλη Βρετανία υφίστανται τις συνέπειες της επικείμενης εξόδου, ωστόσο αυτές είναι εμφανέστερες στο λιανεμπόριο.
Η μεγαλύτερη αλυσίδα λιανεμπορίου της χώρας Tesco μετρά σημαντικές απώλειες, το ίδιο και η Asda, η τρίτη μεγαλύτερη εταιρία λιανεμπορίου στη Βρετανία η οποία βλέπει το τζίρο και το μερίδιό της στην αγορά να συρρικνώνονται, λίγους μήνες αφότου η επιτροπή ανταγωνισμού απαγόρευσε τη συγχώνευσή της με έναν εκ των βασικότερων ανταγωνιστών της, την Sainsbury´s.
Την ίδια ώρα τέσσερις στους πέντε Βρετανούς εκφράζουν φόβους για περαιτέρω αύξηση των τιμών σε τρόφιμα και ποτά μετά την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ.
«Στις τάξεις των λιανέμπορων, παραγωγών και αγροτών δεν υπάρχει σχεδόν καμία αμφιβολία ότι το Brexit θα οδηγήσει σε σοβαρότατα προβλήματα τροφοδοσίας της χώρας», συμπέρανε στις αρχές Οκτωβρίου το Ινστιτούτο Kantar.
Ωστόσο υπάρχουν και εταιρίες που ήδη κερδοφορούν λόγω Brexit, ανέγγιχτες από κάθε ανησυχία, κι αυτές είναι δύο και είναι γερμανικές: η Aldi και Lidl.

Ούριος άνεμος για τα προϊόντα διατίμησης
«Εκτιμούμε ότι λόγω Brexit οι καταναλωτές και στη Μεγάλη Βρετανία δίνουν μεγαλύτερη σημασία στις τιμές», επισημαίνει ο Kai Falk, διευθυντής του Εμπορικού Συνδέσμου Γερμανίας, προσθέτοντας: «Διανύουμε καλές εποχές για τα εκπτωτικά σούπερ μάρκετ».
Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνει και ο Ulrih Hoper, διευθυντής του Γερμανοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.
Τα discounter έχουν στο μεταξύ απήχηση και σε ευρύ φάσμα της μεσαίας τάξης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η σχέση τιμής-ποιότητας στις δυο γερμανικών συμφερόντων αλυσίδες είναι σαφώς καλύτερη σε σύγκριση με τις παραδοσιακές αλυσίδες σούπερ μάρκετ στη Βρετανία.
Πέραν αυτού Aldi και Lidl συνεχίζουν να αναπτύσσονται και δη με ταχείς ρυθμούς.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Kantar οι δυο γερμανικές επιχειρήσεις, που μετρούν πλέον σχεδόν 30 χρόνια παρουσίας στη βρετανική αγορά, κατάφεραν να αυξήσουν το μερίδιό τους στο 14%.
«Το συν είναι της τάξης περίπου του ενός δις στερλινών (1,16 δις ευρώ)», ανέφερε το Ινστιτούτο.
Μεταξύ Ιουλίου και Οκτωβρίου τα Aldi UK κατάφεραν να προσελκύσουν 689.000 νέους πελάτες, περισσότερους από κάθε άλλη αλυσίδα.
Στη δε λίστα των δημοφιλέστερων αλυσίδων σούπερ μάρκετ τα Aldi βρίσκονται πλέον στη δεύτερη θέση.
Η Lidl UK από την πλευρά της προανήγγειλε πρόσφατα επενδύσεις ύψους 15 δισ. στερλινών για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Αμφότερες οι επιχειρήσεις σκοπεύουν να ανοίξουν δεκάδες νέα καταστήματα, δημιουργώντας χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Γερές βάσεις, έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο ακόμη και για πιθανό χάος
Εν όψει του Brexit πάντως και του πιθανού χάους που αναμένεται να προκληθεί το πρώτο διάστημα, οι δυο γερμανικές επιχειρήσεις φαίνεται να είναι καλά θωρακισμένες.
«Το Brexit θα οδηγήσει σε επιβράδυνση της ανάπτυξης, ενώ οι πιέσεις σε βάρος των καταναλωτών θα ενταθούν.
Και όταν ο καταναλωτής πρέπει να μετράει πλέον το κάθε σεντ, τότε μάλλον θα τα προτιμήσει (σσ. εννοεί τα Aldi και Lidl)».
Επιπλέον, όπως τονίζει ο επικεφαλής των Aldi J. Harley, η επιχείρηση προσφέρει μικρότερη γκάμα προϊόντων από τους ανταγωνιστές, ενώ τα τρία τέταρτα των προσφερόμενων ειδών προέρχονται από παραγωγούς και προμηθευτές της Μεγάλης Βρετανίας.
Το τελευταίο διαφοροποιεί τα Aldi σε σημαντικό βαθμό από τους ανταγωνιστές, καθώς στη βρετανική αγορά εν γένει το 62% των τροφίμων εισάγεται.
Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση χάους μετά το Brexit η αλυσίδα θα είχε μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης