Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πολυνομοσχέδιο με πλούσια φορολογικά «δώρα» για τις επιχειρήσεις - Στην 10ετία ο συμψηφισμός των λογιστικών ζημιών

Πολυνομοσχέδιο με πλούσια φορολογικά «δώρα» για τις επιχειρήσεις - Στην 10ετία ο συμψηφισμός των λογιστικών ζημιών
Eπιχειρείται να διορθωθούν φορολογικές αδικίες που δημιουργεί το νέο μέτρο των ηλεκτρονικών αποδείξεων
Φορολογική «ανάσα» δέκα ετών για να σβήσουν τις λογιστικές ζημίες που έχουν δημιουργηθεί από το 2014 και μετά υπόσχεται η κυβέρνηση σε 100.018 ζημιογόνες επιχειρήσεις (με βάση τη χρήση του 2018) με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που δίνεται σήμερα σε δημόσια διαβούλευση.
Με άλλες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου επιχειρείται να διορθωθούν φορολογικές αδικίες που δημιουργεί το νέο μέτρο των ηλεκτρονικών αποδείξεων, ενώ κομίζονται γενναία φορολογικά «δώρα» για τα στελέχη των πολυεθνικών εταιρειών. Από τα πιο σημαντικά είναι η αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των ειδικών αμοιβών και των δικαιωμάτων προαίρεσης μετοχών ή αλλιώς stock options.
Εξετάζεται η θέσπιση αφορολογήτου ορίου πάνω από το οποίο θα φορολογούνται όλες αυτές οι παροχές σε είδος (χρηματικά μπόνους, εταιρικές κάρτες, εταιρικά αυτοκίνητα, διατακτικές πληρωμής σε σούπερ μάρκετ και εστιατόρια κ.ά).
Με το φορολογικό νομοσχέδιο των 100 και πλέον άρθρων η κυβέρνηση τα «δίνει όλα» στις επιχειρήσεις σκεπτόμενη ότι με τον τρόπο αυτό θα «ανοίξουν οι δουλειές» και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες με τη σειρά τους θα συμβάλλουν στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και στην κατάκτηση του στόχου για ανάπτυξη 2,8% τον επόμενο χρόνο.
Οι θεσμοί, βλέποντας τα σύννεφα της ύφεσης να συσσωρεύονται πάνω από την Ευρώπη, θεωρούν υπεραισιόδοξη την πρόβλεψη της Αθήνας και στις σημερινές οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν θα είναι πιο συντηρητικοί τοποθετώντας στο 2,3% τον πήχη για την ανάπτυξη το 2020.
Σε χθεσινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με το οικονομικό επιτελείο στο μέγαρο Μαξίμου αποφασίστηκε η θεσμοθέτηση ακόμα ενός θετικού μέτρου για τις επιχειρήσεις πέρα από τη μείωση των φορολογικών συντελεστών από το 28% στο 24%, αρχής γενομένης από τα φετινά κέρδη, που περιλαμβάνεται ήδη στο «πακέτο» με τις φορολογικές παροχές του 2020.
Με το νέο φορολογικό θα δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να μεταφέρουν τη φορολογική ζημία σε διάστημα δέκα ετών από πέντε που ισχύσει σήμερα.
Το μέτρο θα έχει εφαρμογή για λογιστικές ζημίες που δημιουργήθηκαν από το 2014 και μετά, που σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις μπορούν με βάση τη νέα διάταξη να τις συμψηφίσουν με τη χρήση του 2024.
Είναι ένα μέτρο-ανάσα για τον επιχειρηματικό κλάδο, αφού όπως τα νοικοκυριά έτσι και τα νομικά πρόσωπα γονάτισαν μέσα στη θύελλα της οικονομικής κρίσης που έπληξε τους πάντες χωρίς καμία απολύτως διάκριση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, από τις 92.431 που ήταν ο αριθμός των ζημιογόνων επιχειρήσεων το 2015 (ή ποσοστό 40%) αυξήθηκε στις 100.018 το 2018, ενώ το ακόμα πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι και σε αυτές που μείνανε «όρθιες» η φοροδοτική τους ικανότητα είχε πέσει σε εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό.
Εξαίρεση αποτελούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι, παρά τα βαθιά νερά των μνημονίων, κατάφεραν να «κολυμπήσουν» προσαρμόζοντας τα κέρδη τους ανάλογα με τα εισπρακτικά μέτρα των προγραμμάτων.
Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, ακόμα και στα δύσκολα αυτά χρόνια η φοροδιαφυγή ήταν στα καλύτερά της τη στιγμή που εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι βίωσαν τη μεγαλύτερη αναδιάταξη εσόδων που συνέβη ποτέ στο χαρτοφυλάκιό τους.
Οι επιχειρήσεις θα έχουν επίσης τη δυνατότητα από το 2020 να περνούν στα έξοδά τους διάφορες παροχές τους προς τους εργαζόμενους, όπως είναι για παράδειγμα οι ετήσιες ηλεκτρονικές κάρτες απεριορίστων διαδρομών του ΟΑΣΑ κ.λπ. Θα εκπίπτουν δηλαδή από τα ακαθάριστα έσοδα των εταιρειών, σε μεγαλύτερο όμως ποσοστό, τα ποσά που δαπανήθηκαν για την αγορά αυτών των καρτών.
Με το σημερινό πολυνομοσχέδιο οι διατάξεις για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών έχουν υποστεί σημαντικό λίφτινγκ μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν.
Η υποχρέωση για τη συγκέντρωση αποδείξεων ίσες με το 30% του δηλωθέντος εισοδήματος παραμένει, όμως θα υπάρξει μέριμνα για όσους κατοικούν σε παραμεθόριες περιοχές αλλά και για τους δανειολήπτες που πλήττονται ευθέως από το μέτρο.
Εξετάζεται το όριο του 30% να εφαρμόζεται στο κομμάτι του μισθού μετά την αφαίρεση της δόσης για το στεγαστικό ή το καταναλωτικό δάνεια, που απορροφούν ένα πολύ μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους.
Με βάση το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης οι τελευταίοι ήταν υποχρεωμένοι με το υπόλοιπο ποσό από τον μισθό τους να πραγματοποιήσουν ηλεκτρονικές πληρωμές για το... 30% του συνόλου των ετήσιων αποδοχών τους. Καλούνταν δηλαδή να συγκεντρώσουν ηλεκτρονικές αποδείξεις και για το τμήμα της δόσης του στεγαστικού δανείου ή του ενοικίου, μολονότι για τους ίδιους δεν αποτελεί διαθέσιμο εισόδημα.
Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμα την εφαρμογή νέας φορολογικής κλίμακας με συντελεστή 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ του εισοδήματος, 22% για το τμήμα του εισοδήματος από τα 10.000 έως τα 20.000 ευρώ, 28% για τα εισοδήματα από 20.000 έως 30.000 ευρώ, 36% για εισοδήματα από 30.000 έως 40.000 ευρώ και ανώτατο συντελεστή 44% για τα υψηλότερα. Το αφορολόγητο όριο διατηρείται στα 8.636 ευρώ και αυξάνεται στα 9.000 ευρώ για όσους έχουν 1 παιδί, στα 10.000 ευρώ για φορολογούμενους με δύο παιδιά, στα 11.000 ευρώ για τρία παιδιά και στα 12.000 ευρώ για φορολογούμενους με τέσσερα παιδιά.
Περιλαμβάνει ακόμα κίνητρα για την αναθέρμανση της αγοράς των ακινήτων, όπως το πάγωμα του ΦΠΑ 24% για τρία χρόνια. Το μέτρο ισχύει για τα ακίνητα των οποίων η άδεια έχει εκδοθεί από την 1η Ιανουαρίου 2006 και μετά. Οι αγοραστές ακινήτων θα πληρώνουν μόνο φόρο μεταβίβασης 3%.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης