ΟΗΕ: Ο θάνατος του Mohamed Morsi θυμίζει αυθαίρετη δολοφονία

ΟΗΕ: Ο θάνατος του Mohamed Morsi θυμίζει αυθαίρετη δολοφονία
Ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ εκτιμούν σε μια έκθεσή τους ότι ο θάνατος του πρώην προέδρου της Αιγύπτου, του ισλαμιστή Mohamed Morsi, παραπέμπει σε αυθαίρετη δολοφονία
Ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ εκτιμούν σε μια έκθεσή τους ότι ο θάνατος του πρώην προέδρου της Αιγύπτου, του ισλαμιστή Mohamed Morsi, παραπέμπει σε αυθαίρετη δολοφονία εγκεκριμένη από το κράτος.
Ο Mohamed Morsi πέθανε τον Ιούνιο του 2019, αφού κατέρρευσε στο δικαστήριο όπου δικαζόταν.
"Ο Mohamed Morsi κρατήθηκε σε συνθήκες που δεν μπορούν να χαρακτηριστούν παρά ως βάναυσες, κυρίως η κράτησή του επί πέντε χρόνια στο σωφρονιστικό κέντρο της Τόρα", αναφέρεται στην έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Ο θάνατός του, "αφού βίωσε αυτές τις συνθήκες, θα μπορούσε να παραπέμπει σε αυθαίρετη δολοφονία", προσθέτει η ομάδα των εμπειρογνωμόνων, επικεφαλής της οποίας ήταν η ειδική απεσταλμένη και η Ομάδα Εργασίας του ΟΗΕ για την αυθαίρετη κράτηση.
Ο Mohamed Morsi, που προερχόταν από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, ήταν ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου.
Ανατράπηκε τον Ιούλιο του 2013 από τον τότε αρχηγό του στρατού Al Sissi και τέθηκε υπό κράτηση.
Έμεινε επί σχεδόν έξι χρόνια στην απομόνωση και δεν λάμβανε θεραπεία "για τον διαβήτη και την υπέρταση", σημείωσαν οι εμπειρογνώμονες.
Οι αρχές είχαν ενημερωθεί κατ' επανάληψη ότι η κατάσταση της υγείας του επιδεινωνόταν, σημειώνεται στην έκθεση.
Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ προειδοποίησαν επίσης για τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσουν χιλιάδες κρατούμενοι στην Αίγυπτο, λόγω της αμέλειας των αρχών όσον αφορά την ιατροφαρμακευτική περίθαλψή τους.

 www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS