Ισπανία: Πώς οδηγήθηκε στην απόλυτη πολιτική αστάθεια μέσα σε μία πενταετία

Ισπανία: Πώς οδηγήθηκε στην απόλυτη πολιτική αστάθεια μέσα σε μία πενταετία
Όλα δείχνουν ότι και στις εκλογές της Κυριακής 10/11 κανένα κόμμα δεν θα κατορθώσει να κερδίσει την αυτοδυναμία
Η Ισπανία, που επιστρέφει στις κάλπες την Κυριακή (10/11) για τις τέταρτες βουλευτικές εκλογές σε διάστημα τεσσάρων ετών, αντιμετωπίζει από το 2015 χρόνια πολιτική αστάθεια.
Πώς δρομολογήθηκαν όμως οι εξελίξεις τα τελευταία τέσσερα χρόνια στη χώρα της Ιβηρικής;

Δεκέμβριος 2015: Ο δικομματισμός καταρρέει

Οι βουλευτικές εκλογές της 20ης Δεκεμβρίου 2015 σηματοδοτούν το τέλος του δικομματισμού μεταξύ του Λαϊκού Κόμματος (PP) του M. Rajoy, που αναδείχθηκε πρώτο κόμμα αλλά έχασε την απόλυτη πλειοψηφία, και του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) που βρέθηκε δεύτερο και επίσης έχασε σε δύναμη.
Δύο νέα κόμματα, το ακροαριστερό Podemos και το κεντροδεξιό Ciudadanos, εισέρχονται δυναμικά στο πιο κατακερματισμένο κοινοβούλιο που έχει προκύψει από εκλογές στην Ισπανία μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1975.
Αφού αποτυγχάνει να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό, ο Rajoy προκηρύσσει πρόωρες εκλογές για τις 26 Ιουνίου 2016.
Σε αυτές το PP σημειώνει μικρή άνοδο, αλλά το πολιτικό αδιέξοδο επιμένει για μήνες.

Οκτώβριος 2016: O Rajoy ορκίζεται και πάλι πρωθυπουργός

Τελικά ο Rajoy ορκίζεται και πάλι πρωθυπουργός της Ισπανίας στις 29 Οκτωβρίου χάρη στις ψήφους των Ciudadanos και την αποχή κάποιων βουλευτών των Σοσιαλιστών.

Ιούνιος 2018: O Sanchez ανατρέπει τον Rajoy

Στις 24 Μαΐου πολλά στελέχη του PP καταδικάστηκαν για μια υπόθεση διαφθοράς.
Ο Pedro Sanchez, που επέστρεψε στην προεδρία του Σοσιαλιστικού Κόμματος, κατέθεσε πρόταση μομφής εναντίον του Rajoy.
Την 1η Ιουνίου η πρόταση αυτή πέρασε με τις ψήφους των Podemos, των Βάσκων εθνικιστών και των ανεξάρτητων Καταλανών.
Ο Sanchez αναλαμβάνει αυτομάτως την πρωθυπουργία.

Φεβρουάριος 2019: Aπόρριψη του προϋπολογισμού, προκήρυξη εκλογών

Επικεφαλής μιας κυβέρνησης μειοψηφίας ο Sanchez καταρτίζει έναν προϋπολογισμό κατά της λιτότητας μαζί με τους Podemos, με την ελπίδα να παραμείνει στην πρωθυπουργία ως τον Ιούνιο του 2020, οπότε έληγε η θητεία το κοινοβουλίου.
Όμως οι διαπραγματεύσεις με τους Καταλανούς αυτονομιστές -που ζητούν τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της επαρχίας τους, κάτι που απορρίπτει ο Sanchez- αποτυγχάνουν μόλις ξεκινά στη Μαδρίτη στις 12 Φεβρουαρίου η ιστορική δίκη των ηγετών τους, οι οποίοι καταδικάστηκαν τελικά τον Οκτώβριο σε βαριές ποινές κάθειρξης για απόπειρα αποστασίας το 2017.
Χωρίς τις ψήφους των αυτονομιστών, ο προϋπολογισμός καταψηφίζεται και ο Sanchez προκηρύσσει πρόωρες εκλογές για τις 28 Απριλίου.

Σεπτέμβριος 2019: O Sanchez χωρίς υποστηρικτές

Αν και νικητής των εκλογών του Απριλίου, το PSOE δεν διαθέτει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Με 123 βουλευτές σε σύνολο 350 αναζητεί συμμάχους.
Τον Ιούλιο η απόπειρα του Sanchez να κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης της βουλής αποτυγχάνει, καθώς οι Podemos αρνούνται να τον στηρίξουν επειδή δεν τους ικανοποιούν τα υπουργεία που τους προτείνουν οι Σοσιαλιστές.
Δύο μήνες αργότερα ο Σοσιαλιστής ηγέτης δεν έχει καταφέρει να διασφαλίσει τη στήριξη των Podemos, αλλά ούτε και την αποχή των Ciudadanos και του Λαϊκού Κόμματος στην ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.
Μπροστά στο αδιέξοδο ο Sanchez προκηρύσσει και πάλι εκλογές για τις 10 Νοεμβρίου.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS