Τελευταία Νέα
Διεθνή

Putin - Merkel συμφώνησαν στο ειδικό καθεστώς στο Ντόνμπας - Πιθανή 4μερής σύνοδος εντός του 2019, για την Ουκρανία

Putin - Merkel συμφώνησαν στο ειδικό καθεστώς στο Ντόνμπας - Πιθανή 4μερής σύνοδος εντός του 2019, για την Ουκρανία
Η «φόρμουλα Steinmeier» η οποία θα συζητηθεί μεταξύ Ρωσίας, Γερμανίας, Γαλλίας και Ουκρανίας, προβλέπει ειδικό καθεστώς αυτονομίας για τις υπό τον έλεγχο των ρωσόφωνων αυτονομιστών περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, μετά τη διεξαγωγή τοπικών εκλογών
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin και η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν σήμερα 11/11, συζήτησαν θέματα που σχετίζονται με την διευθέτηση της κατάστασης στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
Στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου αναφέρεται ότι, κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία, ο πρόεδρος της Ρωσίας και η Γερμανίδα Καγκελάριος επεσήμαναν την απαρέγκλιτη τήρηση των συμφωνιών του Μινσκ και άλλων συμφωνιών που προσβλέπουν στο να συμβάλουν στην διευθέτηση της διένεξης στην Ουκρανία, ενώ «υπογραμμίσθηκε η αναγκαιότητα καθιέρωσης ειδικού καθεστώτος του Ντονμπάς στην νομοθεσία της Ουκρανίας».
Οι πλευρές επιβεβαίωσαν την πρόθεση τους, οι χώρες τους να συντονίσουν περαιτέρω τις προσπάθειες τους στο «σχήμα της Νορμανδίας» και σε σχέση με την προετοιμασία μιας ενδεχόμενης συνόδου κορυφής σ' αυτό το πλαίσιο.
Εν τω μεταξύ, νωρίτερα σήμερα, ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Yuri Ushakov, ανακοίνωσε πως είναι πολύ πιθανή η πραγματοποίηση συνόδου κορυφής των ηγετών των χωρών του «σχήματος της Νορμανδίας» (Ρωσία, Γερμανία, Γαλλία, Ουκρανία) έως το τέλος του 2019.
«Νομίζω ότι υπάρχει ένα τέτοιο ενδεχόμενο» δήλωσε ο ο Ushakov, επισημαίνοντας ότι έχουν γίνει κάποια συγκεκριμένα βήματα που έχουν σχέση με τη «φόρμουλα Steinmeier» και την αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων από την διαχωριστική γραμμή, όπως επίσης έχει «συμφωνηθεί το τελικό κείμενο» (της συμφωνίας).
Παράλληλα ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου διέψευσε τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η σύνοδος μπορεί να διεξαχθεί στις 24 ή τις 26 Νοεμβρίου, δηλώνοντας ότι «οι συγκεκριμένες ημερομηνίες δεν συζητήθηκαν» και πως «δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο» για την συνάντηση των ηγετών στο πλαίσιο του «σχήματος της Νορμανδίας».
Επεσήμανε επίσης ότι γίνεται σοβαρή και εμπεριστατωμένη προετοιμασία για την συνάντηση, διεξάγονται τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ των ηγετών αλλά και μεταξύ των συμβούλων.


Υπενθυμίζεται πως η συμφωνία που αφορά στην «φόρμουλα Steinmeier» αφορά πρόταση που προβλέπει ειδικό καθεστώς αυτονομίας για τις υπό τον έλεγχο των ρωσόφωνων αυτονομιστών περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, μετά τη διεξαγωγή τοπικών εκλογών.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenski είχε δηλώσει πως η «φόρμουλα Steinmeier» θα ετίθετο σε δημόσια διαβούλευση και στη συνέχεια θα γίνει νόμος του κράτους», στις αρχές Οκτωβρίου (3/10) όταν και συμφωνήθηκε η «φόρμουλα Steinmeier» από τις αντιπροσωπείες Ουκρανίας - Ρωσίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.
«Σήμερα αφαιρέσαμε τα βασικά εμπόδια για τη διεξαγωγή της τετραμερούς συνόδου της Νορμανδίας.
Πιστεύω ότι σύντομα θα έχουμε ημερομηνίες.
Επίσης, είναι πολύ σημαντικός ο νόμος για το ειδικό καθεστώς στο Ντονμπάς, που θα ισχύει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019.
Το κοινοβούλιο θα ψηφίσει νέο νόμο, σε στενή συνεργασία και διαβούλευση με την κοινωνία.
Σε αυτό το νόμο δε θα παραβούμε καμία κόκκινη γραμμή», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος
Στο ίδιο μήκος κύματος ο Vladimir Deynego, εκπρόσωπος της περιοχής Λουχάνσκ, είχε υποστηρίξει πως, «Είναι ένα σημείο εκκίνησης για την έναρξη της διαδικασίας δημιουργίας των συνθηκών για πολιτική λύση.»
Εν μέσω αντιδράσεων και διαλώσεων πως γίνονται μεγάλες παραχωρήσεις στους αυτονομιστές, η αντιπολίτευση κατηγορησε τον Zelenski ότι, «σκύβει το κεφάλι στη Ρωσία», πως η συμφωνία είναι ένα θλιβερό έγγραφο που το πασάρουν στην Ουκρανία για να συνθηκολογήσει με την Ρωσία, ενώ ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Petro Porosenko ανέφερε πως, «Πουθενά στη συμφωνία του Μινσκ δεν υπάρχει η φόρμουλα Steinmeier, δεν υπάρχει αναφορά σε κανένα σημείο.
Σήμερα, η «φόρμουλα Steinmeier» δεν είναι τίποτε άλλο παρά η φόρμουλα του Putin.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης