Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ένας υπουργός που καταλαβαίνει και λέει την αλήθεια - Άδωνις Γεωργιάδης: Στρεβλή η ελληνική αγορά ομολόγων

Ένας υπουργός που καταλαβαίνει και λέει την αλήθεια - Άδωνις Γεωργιάδης: Στρεβλή η ελληνική αγορά ομολόγων
Η θέση του Υπουργού Ανάπτυξης και οι «σοκαριστικές» θέσεις του Θοδωρή Πελαγίδη
Στρεβλή χαρακτήρισε την αγορά ομολόγων, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων  κ. Άδωνις  Γεωργιάδης, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί η Ελλάδα, σήμερα να δανείζεται  με επιτόκια στα επίπεδα της Ιταλίας και χαμηλότερα σε σχέση με τα επιτόκια δανεισμού των ΗΠΑ, επισημαίνοντας όμως ότι τα ελληνικά  ομόλογα κέρδισαν την εμπιστοσύνη των αγορών, χάρη στη σημερινή κυβέρνηση που διεκδικεί  περισσότερες επενδύσεις μέσα από  ένα  ευνοϊκό περιβάλλον  καθώς είναι ο μόνος τρόπος να βγούμε από  την κρίση.
Η σύντομη παρέμβαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων έγινε σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής σε συνεργασία  με το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκού και  Διατλαντικού Διαλόγου Ιδρύματος Hanns Seidel.
Βασικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου  Πειραιώς  και μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής  κ Θεόδωρος Πελαγίδης.
Το θέμα της ομιλίας ήταν « Σταθερά βήματα σε ένα Ασταθές έδαφος.
Η Ελλάδα απέναντι  σε εθνικές  και διεθνείς προσκλήσεις»
Η τοποθέτηση του κ. Θεόδωρου Πελαγίδη, ξεκίνησε με τη φράση «ο κόσμος δεν πάει καλά»  και αναφέρθηκε στα πρόσφατα γεγονότα της Χιλής στο Χόνγκ Κόνγκ, λέγοντας  ότι  ξεπηδούν εστίες από εκεί που δεν το περιμένεις,  διότι η νομισματική και δημοσιονομική   πολιτική έχει  εξαντλήσει τις δυνατότητες της.
Η διέξοδος μπορεί να δοθεί μέσα από την αύξηση δαπανών με την προοπτική όμως  να φθάσουν κάτω καθώς σήμερα τα κεφάλαια  ανακυκλώνονται μέσα στο ίδιο το χρηματοπιστωτικό σύστημα, το οποίο όμως χρειάζεται  επανεκκίνηση,  χωρίς  ωστόσο να το χαρακτηρίζει «κακό ή καλό».
Το 60%  του πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε ευκαιρίες διότι δεν κατεβαίνουν τα λεφτά σε πιο χαμηλά κοινωνικά στρώματα.
Το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα έχει προσβληθεί  από μία ασθένεια που  αναφέρεται ως «δομική στασιμότητα»
Τόνισε ότι η Κίνα  και  η Ινδία  συνεισφέρουν το 50% του παγκόσμιου  ΑΕΠ  ενώ   η  Γερμανία  και βασικός  πυλώνας  της οικονομίας της Ευρώπης «φλερτάρει»  με την ύφεση παρότι είναι  η χώρα που διαθέτει σημαντικά  πλεονάσματα.
Η ευρωπαϊκή  Οικονομία εμφανίζει μια «χλωμή» ανάπτυξη  που δεν επαρκεί.
Το κλειδί για την αντιστροφή του κλίματος είναι η αύξηση των δαπανών σε παγκόσμιο  επίπεδο. 
Όλοι νοιώθουν μια ανασφάλεια και  όλοι  κρατούν τα χρήματά τους για τις δύσκολες ήμερες.
Την περιέγραψε ως μία νέα νόσο της  παγκόσμιας οικονομίας ως αδυναμίας της δαπάνης.   
Για την Ελλάδα  ο κ. Θεόδωρος Πελαγίδης, είπε  ότι η ανάκαμψη  της οικονομίας προέρχεται  από τη δημοσία κατανάλωση αλλά η ιδιωτική κατανάλωση  είναι αρνητική.
Η  απασχόληση  προέρχεται  κυρίως από το κράτος μέσα από τις προσλήψεις  που  έγιναν το  προηγούμενο διάστημα,  υπήρξαν προσλήψεις που ξεπέρασαν  τις 50.000 στο  Δημόσιο Τομέα.
Οι  επενδύσεις  από το 2014 έως το 2017  εμφάνισαν επενδυτικό  έλλειμμα 10 δισ  ευρώ  ενώ  το Δημόσιο δεν παρουσίασε έλλειμμα  επενδύσεων  λόγω  των προσλήψεων.
Το ΑΕΠ  της  χώρας  δημιουργήθηκε από  το κράτος  και το χαρακτήρισε εκτατικό (προσλήψεις)  ενώ  θα έπρεπε  να ήταν εντατικό  και να προέρχεται  από τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα. Το Ακαθάριστο Διαθέσιμο Εισόδημα και η κατανάλωση  δεν συμπλέουν.
Το κρίσιμο μέγεθος  είναι ότι η «μαύρη» οικονομία που λειτουργεί  παράλληλα  με την επίσημη οικονομία, που  δεν  μπορεί  να εντοπιστεί με το πλαστικό  χρήμα διότι δεν έχει καταθέσεις.
Τα «κακό»  νέο  για την οικονομία  είναι ότι πέφτει ο πληθωρισμός χωρίς να ανεβαίνει  η παραγωγικότητα, και  παραμένει επίμονα  χαμηλός διότι στερείται από δαπάνες. 
Σε  αυτό το περιβάλλον είναι  αρκετό δύσκολο  να έρθουν  επενδύσεις  καθώς όλοι θέλουν στη συνέχεια να κερδίσουν ενώ όταν γνωρίζουν  ότι δεν  θα υπάρχουν  στο μέλλον  δαπάνες   δεν θα  τις  κάνει. 
Ο κ. Θεόδωρος Πελαγίδης θεωρεί  ότι πρέπει  να μας ενδιαφέρει  η ποιοτική αύξηση του ΑΕΠ  και λιγότερο η ποσοστιαία μεταβολή του.
Οι προοπτικές  της ελληνικής οικονομίας δεν είναι ευοίωνες  λόγω  και της διεθνής συγκυρίας. Η Ελλάδα  πρέπει  να επιδιώξει την προσέλκυση  ανθρώπων  που  θα είναι σε θέση σε καταναλώνουν.
 
Νίκος  Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης