Οριοθετημένη και προσωρινή τραπεζική αναλαμπή έως +4% επέδρασε στο ΧΑ +1,23% στις 866 μον. γρήγορα θα εξαντληθεί η άνοδος – Πιέσεις στα ομόλογα 1,39%

Οριοθετημένη και προσωρινή τραπεζική αναλαμπή έως +4% επέδρασε στο ΧΑ +1,23% στις 866 μον. γρήγορα θα εξαντληθεί η άνοδος –  Πιέσεις στα ομόλογα 1,39%
Με οδηγό τις τράπεζες, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 866,48 μονάδες στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες - Στο επίκεντρο η Eurobank
(upd20) Τεχνικής υφής αντίδραση - αναλαμπή σημειώθηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο, στις 865 μονάδες με στηρίξεις από τις τράπεζες που κατέγραψαν κέρδη έως +4% με περιορισμένες όμως συναλλαγές.
Η άνοδος των τραπεζικών μετοχών ήταν απόρροια τεχνικής αντίδρασης που είναι οριοθετημένη και δεν αποτελεί αλλαγή τάσης του τελευταίου διαστήματος που είναι η επίπονη συσσώρευση.
Στον αντίποδα, συνεχίζονται οι πωλήσεις στην αγορά ομολόγων με το 10ετές στο 1,39% από το χαμηλό 1,155% στις 31 Οκτωβρίου 2019.

Η απουσία σημαντικών ειδήσεων τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό κρατάει εγκλωβισμένη την αγορά στα τωρινά επίπεδα με τις συναλλαγές στο ναδίρ.
Στις τράπεζες, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Eurobank +4,48% και ακολούθησαν Πειραιώς +3,42%, Εθνική +3,41% και Alpha Bank +2,64%.
Χθες, 11 Νοεμβρίου 2019, ενημερώθηκε και επίσημα η Τράπεζα Πειραιώς από τον SSM για την πληρωμή των τόκων των CoCos με μετρητά, αξίας 167 εκατ. ευρώ στις 4 Δεκεμβρίου 2019.
Σημειώνεται ότι απορρίφθηκε η εναλλακτική λύση για την πληρωμή των τόκων 167 εκατ. με μετοχές.
Έντονα σημάδια κόπωσης και αδυναμίας υπέρβασης τεχνικών σημείων εμφανίζουν δείκτες και μετοχές με τα ανοδικά περιθώρια να εξαντλούνται στις 880 μονάδες.
Είναι εμφανές ότι  με την κυβέρνηση της ΝΔ,  η επενδυτική ψυχολογία έχει αλλάξει ενώ θετικά επιδρά και το σχέδιο «Ηρακλής» το οποίο συμβάλει στη σημαντική μείωση των «κόκκινων» δανείων των ελληνικών τραπεζών αλλά μόνο αυτά δεν επαρκούν  για να δημιουργηθεί οικονομική ευφορία ώστε να δούμε την αγορά σε υψηλότερα επίπεδα .
Για τους επόμενους μήνες εκπλήξεις δεν θα έχουμε, ενώ απαιτούνται  θετικές εξελίξεις τόσο στις παγκόσμιες οικονομίες οι οποίες βρίσκονται σε επιβράδυνση ενώ ειδικότερα στο εσωτερικό απατούνται βελτιώσεις στο ΑΕΠ, στην πιστοληπτική ικανότητα και στο ρυθμό μείωσης των NPEs στις τράπεζες.
Παράλληλα, στην αγορά ομολόγων, το τελευταίο διάστημα, Ευρώπη και Ελλάδα βιώνουν ένα σκηνικό παραλογισμού στα ομόλογα, επειδή όμως συμβαίνει παντού… πολλοί θεωρούν ότι αυτή η νέα πραγματικότητα είναι και η κανονικότητα.
Οι αγορές ομολόγων βιώνουν μια ακραία χειραγώγηση ενώ οι αποδόσεις είναι πλασματικές, δεν αποτυπώνουν αλήθειες και έτσι εξηγείται γιατί και οι οίκοι αξιολόγησης δεν δίνουν σημασία στο ράλι των ομολόγων.
Bank of New York Mellon, Nomura και Blackrock σε ερώτηση του bankingnews εάν υπάρχει στρέβλωση στα ελληνικά ομόλογα η απάντηση τους ήταν ξεκάθαρη προφανώς και υπάρχει.
Είναι αξιοσημείωτο ότι το spread Ελλάδος – Ιταλίας έχει ουσιαστικά μηδενίσει, εξέλιξη που δεν δικαιολογείται όχι μόνο λόγω της διαφοράς δυναμικότητας της Ιταλικής οικονομίας έναντι της Ελλάδος αλλά γιατί η Ιταλία είναι σε επενδυτική βαθμίδα και τα ελληνικά ομόλογα είναι junk bond.
Επίσης άλλο παράδοξο είναι ότι οι δυό χώρες δανείζονται καλύτερα από τις ΗΠΑ καθώς το 10ετές αμερικάνικο βρίσκεται στο 1,95%.
Σήμερα, στην αγορά ομολόγων, καταγράφονται πωλήσεις, με το ελληνικό 10ετές ομόλογο στο 1,39% και το ιταλικό 10ετές στο 1,25%.
Σταθεροποίηση καταγράφεται  στο ελληνικό CDS στις 139 μονάδες βάσης ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6471 μονάδες βάσης
Στα μη τραπεζικά blue chips, επικράτησαν ανοδικές τάσεις, με την μεγαλύτερη άνοδο ΑΔΜΗΕ, Ελλάκτωρ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Jumbo, ΔΕΗ... ενώ υποχώρησαν Φουρλής, TITC και Motor Oil.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με οριακές μεταβολές ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,17% και τον Γενικό Δείκτη +0,25%.
Περί τις 13:00 με ισχυρές αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Eurobank +5,11%, Εθνική +4,39%... o Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +4,35%.
Στις δημοπρασίες, με τα κέρδη των τραπεζών και την άνοδο της πλειονότητας των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στο υψηλό της ημέρας ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 848 μονάδες με άνοδο +3,49%
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +1,23% στις 866 μονάδες έχοντας υψηλό στις 866,48 μονάδες και χαμηλό στις 854,45 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε περιορισμένα επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.  
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 59,3 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 9 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 24,2 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 15,1 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 9 εκατ. ευρώ και όγκου 1,47 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Αlpha Bank διακίνησε 942 χιλ. τεμάχια αξίας 1,68 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ 374 χιλ. τεμάχια αξίας 5,39 εκατ. ευρώ και η Jumbo 52,6 χιλ. τεμάχια αξίας 959,3 χιλ. ευρώ..

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 866 μονάδες με πρώτη αντίσταση την  ζώνη των 870-880 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 890-900 μονάδων.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 860-850 μονάδες και ακολουθούν οι 840-830 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 848 μονάδες με πρώτη αντίσταση την ζώνη των 850-860 μονάδων και ακολουθούν οι 880 και οι 900 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 830-820 μονάδες και ακολουθούν οι 800-790 μονάδες.

Τραπεζικά νέα

Σήμερα 12 Νοεμβρίου 2019 στις 16:00 το απόγευμα το διοικητικό συμβούλιο της Eurobank καλείται να πάρει θέση και να αποφασίσει εάν προκρίνει την Fortress που πλέον είναι το φαβορί ή την Pimco που ενώ είχαν αποκλειστικές συνομιλίες τελικώς χάθηκαν τα χρονοδιαγράμματα χωρίς να έχει επέλθει συμφωνία.
Κάποιοι δεν αποκλείουν ντέρμπι της τελευταίας στιγμής , ενώ το φαβορί είναι το Fortress που όπως φαίνεται θέλει διακαώς την FPS την εταιρία διαχείρισης προβληματικών ανοιγμάτων της Eurobank.
Η Fortress που είναι αμερικανικό distress fund διαθέτει για τα NPEs την Dobank και εφόσον πλειοδοτήσει η FPS της Eurobank θα συγχωνευθεί με την Dobank
Με βάση πληροφορίες η Fortress πληρώνει για το όλο deal 360 εκατ και η Pimco 310 εκατ. τα ποσά αυτά απέχουν πολύ από τις αρχικές εκτιμήσεις για 600 εκατ ή 500 με 480 εκατ που είχαν αναφερθεί πριν πολλούς μήνες.
Οι αποφάσεις της Eurobank επιδρούν καίρια στους σχεδιασμούς της Alpha bank καθώς το Fortress είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την τιτλοποίηση των 10 δισεκ. NPEs που θα ανακοινώσει στις 20 Νοεμβρίου 2019 η Alpha bank στην έκτακτη Γενική Συνέλευση.
Πάντως τα 26 δισεκ NPEs της Eurobank και τα 10 δισεκ. της Alpha bank συνολικά 36 δισεκ. αποτελούν αντικείμενο σκληρού παζαριού αλλά όπως αποδεικνύεται χαμηλών τιμημάτων.

Η επικαιρότητα

Το επόμενο ορόσημο στις ελληνοκινεζικές σχέσεις θα είναι η εκ νέου επίσκεψη  του  Κ. Μητσοτάκη  στην Κίνα μετά την πρόσκληση που έλαβε από τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Xi Jinping προκειμένου να συμμετάσχει στην Σύνοδο για την συνεργασία των χωρών της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης με την Κίνα, γνωστή ως «Πρωτοβουλία 17+1».
Άλλωστε, μέχρι τότε θα έχουν προχωρήσει και οι 16 συμφωνίες εμπορικής και επενδυτικής σημασίας που υπεγράφησαν μεταξύ των δύο χωρών.
Προεξέχουσα θέση κατέχει και η συμφωνία που αφορά στη δέσμη συμβάσεων χρηματοδότησης για την κατασκευή έργων στο λιμάνι του Πειραιά.
Εξίσου σημαντική είναι η ανακοίνωση για την ίδρυση υποκαταστήματος στην Αθήνα της Bank of China, της 4ης μεγαλύτερης τράπεζας παγκοσμίως, με ενεργητικό ύψους $230 δισ. Όπως επίσης και η ανακοίνωση για την ίδρυση Γραφείου Αντιπροσωπείας στην Αθήνα της τράπεζας Βιομηχανίας και Εμπορίου της Κίνας, της μεγαλύτερης τράπεζας παγκοσμίως, με ενεργητικό ύψους $338 δισ.
Υπάρχουν βέβαια και άλλες, ενδεχομένως μικρές αλλά πολύ σημαντικές συμφωνίες για τις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών. Συμφωνίες που αφορούν τα αγροτικά προϊόντα και δη, τον κρόκο Κοζάνης και τα ακτινίδια αλλά και ενεργειακές.
Συνάντηση στο Λονδίνο στις 4 Δεκεμβρίου στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ θα έχουν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump και ο Γάλλος ομόλογος του Emmanuel Macron.
Σε τηλεφωνική συνδιάλεξη, οι δύο πρόεδροι συνομίλησαν για τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία, στο Ιράν αλλά και για το ΝΑΤΟ.
Στο Μεξικό μεταβαίνει ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας, Evo Morales, την ώρα που στη Βολιβία στρατός και αστυνομία ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις διαδηλώσεις, τα επεισόδια και τους βανδαλισμούς και να αποκαταστήσουν την τάξη.
Ο Morales επιβιβάστηκε σήμερα Τρίτη 12/11 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) σε αεροπλάνο με προορισμό το Μεξικό, το οποίο και του πρόσφερε πολιτικό άσυλο.
Σημειώνεται ότι ο Morales εγκατέλειψε την εξουσία την Κυριακή, έπειτα από τρεις εβδομάδες διαδηλώσεων και βίαιων επεισοδίων της αντιπολίτευσης, που χαρακτήριζε προϊόν νοθείας το αποτέλεσμα των εκλογών της 20ής Οκτωβρίου.
Από την άλλη, ο πρόεδρος Nicolas Maduro , διαμηνύει ότι η κυβέρνηση της Βενεζουέλας είναι έτοιμη για σύγκρουση, μετά τη δήλωση του αμερικανού προέδρου Donald Trump ότι η παραίτηση του προέδρου Εvo Morales στέλνει ένα «ισχυρό μήνυμα» προς τις «παράνομες« κυβερνήσεις της Βενεζουέλας και της Νικαράγουας.

Ανοδικές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Με ανοδικές τάσεις έκλεισαν σήμερα Τρίτη (12/11) οι αγορές της Ασίας, μετά τις απώλειες της προηγούμενης συνεδρίασης, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις τόσο στις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ και Κίνας, όσο και στις διαδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στο Χονγκ Κονγκ.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με άνοδο +0,81%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο +0,17% στις 2914,82 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ με κέρδη +0,52% στις 27065,28 μονάδες

Ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ανοδικές τάσεις επικρατούν στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τους επενδυτές να βρίσκονται εν αναμονή της σημερινής ομιλίας του προέδρου των ΗΠA Donald Trump στο Οικονομικό Κλαμπ της Νέας Υόρκης, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στο εμπόριο.
Το Politico μεταδίδει ότι ο Trump εξετάζει το ενδεχόμενο να αναβάλει για έξι μήνες την επιβολή δασμών έως και 25% στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων.
Ειδικότερα ο Dax στην Γερμανία κινείται στο +0,65%, ο CAC στο Παρίσι στο +0,50%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο +1,30%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,55% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο με κέρδη +0,75%...
Στην Wall Street, o Dow κινείται με άνοδο +0,25%, ο S&P στο +0,45%, ο Nasdaq στο +0,45% ενώ το ETF GREC κινείται στο +1,11% ( 9,57 δολ.)

Τεχνική αντίδραση στις τράπεζες με περιορισμένες συναλλαγές - Στο επίκεντρο η Eurobank

Με κέρδη έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με περιορισμένη συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Eurobank και ακολούθησαν οι υπόλοιπες  
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,85 ευρώ με άνοδο +3,41% με όγκο 1,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,61 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,7860 ευρώ με άνοδο +2,64% με όγκο 3,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,76 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,9620 ευρώ με άνοδο +3,42% με όγκο 908 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,29 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,9090 ευρώ, με άνοδο +4,48% με όγκο 8,27 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,37 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,39 ευρώ, με άνοδο +1,02% και κεφαλαιοποίηση 620 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,4320 ευρώ, με άνοδο +5,37% και όγκο 372 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 199 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,98 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 276 εκατ. ευρώ.

Ανοδικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με περιορισμένες συναλλαγές

Με ανοδικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με περιρισμένη συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν ΑΔΜΗΕ, Ελλάκτωρ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Jumbo, ΔΕΗ...
Στον αντίποδα, υποχώρησαν μόνο οι Φουρλής, TITC και Motor Oil.
H Coca Cola έκλεισε στα 27,53 με άνοδο +0,88% με την κεφαλαιοποίηση στα 10,17 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,45 ευρώ, με άνοδο +0,07% και αποτίμηση 6,46 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 3,1120 ευρώ με άνοδο +1,57% και αποτίμηση 722 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,14 ευρώ με άνοδο +2,88% και κεφαλαιοποίηση 496 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,70 ευρώ με άνοδο +0,31% και αποτίμηση 3,12 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 18,40 ευρώ, με πτώση -0,43% και κεφαλαιοποίηση 1,52 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,55 ευρώ με άνοδο +0,83% και κεφαλαιοποίηση 2,61 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 21,40 ευρώ με πτώση -0,28% και κεφαλαιοποίηση 2,37 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,86 ευρώ με άνοδο +0,92% και κεφαλαιοποίηση 1,41 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 18,37 ευρώ με άνοδο +1,66% και κεφαλαιοποίηση 2,50 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Cenergy  έκλεισε στα 1,3140 ευρώ, με άνοδο +0,61% και κεφαλαιοποίηση 250 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,33 ευρώ, με πτώση -1,48% και με κεφαλαιοποίηση στα 276 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0905 ευρώ, με πτώση -0,11% και κεφαλαιοποίηση 85 εκατ. ευρώ.

Συνεχίζεται η επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,39% - Πωλήσεις και στα ομόλογα της Νότιας Ευρώπης

Νέα επιδείνωση σημειώνεται στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων εξαιτίας των ρευστοποιήσεων που σημειώνονται σε όλα τα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης λόγω της προσωρινής εκτόνωσης των οικονομικών εντάσεων.  
Σε γενικές γραμμές τα ελληνικά ομόλογα προσελκύουν το ενδιαφέρον επειδή σχεδόν 164 ομόλογα της Ευρώπης έχουν αρνητικό επιτόκιο.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,39% από 1,155% πρόσφατα ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 1,25%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,39% με το αμερικανικό 10ετές 1,94% παρ’ ότι αποτιμώνται σε διαφορετικό νόμισμα δεν ακολουθούσαν βίους παράλληλους…. η Ελλάδα δανείζεται με καλύτερους όρους από τις ΗΠΑ εσχάτως.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 14 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 103 μονάδες βάσης.
Η κίνηση του ελληνικού 10ετούς προς το 1% είναι πλέον πιθανό σενάριο αλλά δεν αντικατοπτρίζει πραγματικές αξίες.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 110,95 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,32% με απόδοση αγοράς 0,34% και απόδοση πώλησης 0,29%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 109,99 μονάδες βάσης και απόδοση 0,37%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 112,68 μονάδες βάσης και απόδοση 0,52% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 7 Νοεμβρίου 2019 στο 0,38%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,82 μονάδες βάσης και απόδοση 0,69% με το ιστορικό χαμηλό 0,52% στις 7 Νοεμβρίου 2019 …
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 106,25 μονάδες βάσης και απόδοση 0,91%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 119,24 μονάδες βάσης και απόδοση 1,27% με απόδοση αγοράς 1,28% και απόδοση πώλησης 1,25%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 121,68 μονάδες βάσης και απόδοση 1,37% με απόδοση αγοράς 1,39% και απόδοση πώλησης 1,34%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2019 στο 1,155%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 124 μονάδες βάσης και απόδοση 1,84%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 126,03  μονάδες βάσης και απόδοση 2,17%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 131,98 μονάδες βάσης και απόδοση 2,34%.
Το ιστορικό χαμηλό 2,09% σημειώθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2019.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 164 μονάδες βάσης από 159 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 139 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6.471 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,39% ή 139 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Επιδείνωση στα χρεόγραφα της Νότιας Ευρώπης

Επιδείνωση σημειώνεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης απόρροια κυρίως της προσωρινής εκτόνωσης των μεγάλων αβεβαιοτήτων αλλά και της απόφασης της FED να μειώσει τα επιτόκια.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 και χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 για να διαμορφωθεί σήμερα στο 1,25% στις 12 Νοεμβρίου 2019.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 12/11/2019 στο -0,25% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,7430%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση +0,14% με το ιστορικό χαμηλό -0,156% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου  2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,36% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,43% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,25% και με ιστορικό χαμηλό 0,758% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,57%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS