Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αλλαγές - μερεμέτια στο φορολογικό για να μην αντιδράσουν οι θεσμοί – Οι πρώτες δύο διορθώσεις που κλείδωσαν

tags :
Αλλαγές - μερεμέτια στο φορολογικό  για να μην αντιδράσουν οι θεσμοί – Οι πρώτες δύο διορθώσεις που κλείδωσαν
Η πρώτη παρέμβαση αφορά το νέο μέτρο των ηλεκτρονικών πληρωμών που θα τεθεί σε λειτουργία από την 1η Ιανουαρίου του 2020
Περισσότερο με «μερεμέτια» παρά με ουσιαστικές αλλαγές, για τις οποίες πιέζουν συνδικαλιστικές ενώσεις, επιχειρηματικοί φορείς της αγοράς αλλά και απλοί φορολογούμενοι, επιχειρεί η κυβέρνηση να λειάνει τις αντιδράσεις που προκάλεσε το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
Η πρώτη παρέμβαση αφορά το νέο μέτρο των ηλεκτρονικών πληρωμών που θα τεθεί σε λειτουργία από την 1η Ιανουαρίου του 2020.
Μολονότι η διάταξη με τη θέσπιση ενιαίας υποχρέωσης συλλογής e-αποδείξεων για το 30% του ετήσιου εισοδήματος σημείωσε ρεκόρ αρνητικών σχολίων, στο υπουργείο Οικονομικών δεν είναι διατεθειμένοι να πάνε σε εκτεταμένο «λίφτινγκ» για να μη διαταραχθούν οι «ισορροπίες» στον προϋπολογισμό και κατ' επέκταση οι σχέσεις με τους θεσμούς.
Η δέσμευση για έσοδα 557 εκατ. ευρώ από την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών έχει καταγραφεί στο «σημειωματάριο» της τρόικας με τις νέες υποχρεώσεις της Αθήνας και δεν σβήνει με τίποτα.
Εξάλλου είναι μέσα στο κείμενο του προϋπολογισμού που απέστειλε η Ελλάδα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη ανάψει το πράσινο φως.
Συνεπώς η μόνη «διόρθωση»-συμπλήρωση που μπορεί να γίνει είναι η ένταξη των διαζευγμένων, οι οποίοι διαθέτουν ένα σημαντικό τμήμα του εισοδήματός τους για διατροφή, στις κατηγορίες με τους φορολογούμενους (ενοικιαστές, δανειολήπτες) που θα συγκεντρώνουν αποδείξεις για το 20% του ετήσιου εισοδήματος.
Οι λιγότερες αποδείξεις απομακρύνουν τον κίνδυνο τιμωρίας με έξτρα φόρο 22% για το ακάλυπτο ποσό.
Οι επιτελείς στην πλατεία Συντάγματος δέχονται ισχυρές πιέσεις να εξαιρεθούν από το νέο καθεστώς οι άνεργοι και οι περιστασιακά απασχολούμενοι, όπως ισχύει σήμερα. Δεν είναι όμως σίγουρο εάν τα πυρά ένθεν κακείθεν για το μέτρο καταφέρουν να βρουν στόχο.
Από δεύτερο μάτι περνά και η διάταξη που δίνει τη δυνατότητα έκπτωσης από τον φόρο εισοδήματος του 40% της δαπάνης για ανακαίνιση και επισκευή κτιρίων, διαμερισμάτων και κατοικιών. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα κάνουν εργασίες ανακαίνισης το 2020, 2021 και 2022 θα έχουν σημαντική έκπτωση φόρου τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Το 40% των δαπανών για την ανακαίνιση των ακινήτων τους θα εκπίπτει από τις οφειλές φόρου εισοδήματος της επόμενης τετραετίας υπό ορισμένους κανόνες και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Το ανώτατο όριο έκπτωσης που θα γίνεται σε κάθε ιδιοκτήτη φτάνει τα 19.200 ευρώ.
Μπορεί με τη συγκεκριμένη διάταξη η κυβέρνηση να επιδιώκει την αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας και την πάταξη της φοροδιαφυγής, πλην όμως έτσι όπως είναι «διατυπωμένη» υπάρχει κίνδυνος να μην εξυπηρετήσει κανέναν από τους δύο αυτούς στόχους. Το βασικό πρόβλημα εντοπίζεται στην παράγραφο 3 του άρθρου 16 η οποία αναφέρει τα εξής: «Σε περίπτωση εφαρμογής των διατάξεων του παρόντος άρθρου, δεν εφαρμόζεται η περίπτωση α’ της παρ. 3 του άρθρου 39 μέχρι και την 31.12.2026».
Επί της ουσίας καταργείται η μείωση κατά 5% του φορολογητέου εισοδήματος που προβλέπει η υφιστάμενη νομοθεσία για τους έχοντες εισόδημα από ενοίκια για όποιον επικαλεστεί την έκπτωση του 40%
Μάλιστα, η συγκεκριμένη αναστολή έκπτωσης του 5% προβλέπεται να ισχύσει μέχρι και το τέλος του 2026, δηλαδή για μία ολόκληρη επταετία. Αν δεν τροποποιηθεί, οι ιδιοκτήτες ακινήτων βγαίνουν χαμένοι από την εφαρμογή του μέτρου.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης