Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σταϊκούρας: Αρχές Δεκεμβρίου η αποπληρωμή ΔΝΤ - Άμεσα το σχέδιο «Ηρακλής»

Σταϊκούρας: Αρχές Δεκεμβρίου η αποπληρωμή ΔΝΤ - Άμεσα το σχέδιο «Ηρακλής»
Ο υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε ότι η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ θα ολοκληρωθεί τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση του σχεδίου Ηρακλής για τις ελληνικές τράπεζες
Σε αποτίμηση του επιτευγμάτων της ελληνικής κυβέρνησης στην ελληνική οικονομία προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, παρουσιάζοντας και τους επόμενους στόχους.
Από το βήμα του 4ου Thessaloniki Summit, ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε ότι η αποπληρωμή του ΔΝΤ θα ολοκληρωθεί έως τις αρχές Δεκεμβρίου του 2019, ενώ τόνισε ότι προχωρά άμεσα η υλοποίηση του σχεδίου «Ηρακλής» για τις ελληνικές τράπεζες.
«Η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ θα έχει ολοκληρωθεί τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες» υποστήριξε χαρακτηρτιστικά και επεσήμανε ότι πρόκειται για μια κίνηση ιδιαίτερης σημασίας για τη χώρα και την ελληνική οικονομία.
«Ενισχύεται η αξιοπιστία της χώρας, διασφαλίζονται άμεσα κέρδη για το Ελληνικό Δημόσιο, βελτιώνονται οι δείκτες βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους και αναμένονται έμμεσες θετικές επιδράσεις ενίσχυσης της εμπιστοσύνης των αγορών» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Το σχέδιο Ηρακλής

Όσον αφορά τις ελληνικές τράπεζες, ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε ότι στόχος είναι τα πιστωτικά ιδρύματα να αποτελέσουν ξανά μοχλό ανάπτυξης της πραγματικής οικονομίας.
«Η κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, κατανόησε ότι η επίλυση του προβλήματος των "κόκκινων δανείων" είναι υψίστης σημασίας για την ελληνική οικονομία.
Για τον λόγο αυτό, μετά και την έγκριση του πλαισίου από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ανταγωνισμού, προχωρά, άμεσα, στην υλοποίηση του μοντέλου εγγύησης του Δημοσίου σε τιτλοποιημένα περιουσιακά στοιχεία.
Παράλληλα, η σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ έχει ήδη βελτιώσει την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών» τόνισε ενώ συμπλήρωσε πως «και οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μετά την αλλαγή κυβέρνησης έχουν μειώσει το κόστος δανεισμού, με αποτέλεσμα, η πρόσβαση των τραπεζών στις αγορές κεφαλαίου σταδιακά να αποκαθίσταται, καταθέσεις να επιστρέφουν στο τραπεζικό σύστημα και η πιστοληπτική ικανότητα εταιρειών και νοικοκυριών να βελτιώνεται».

Αποκρατικοποιήσεις

Ο υπουργός Οικονομικών έκανε ειδική αναφορά και στις αποκρατικοποιήσεις επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση -εκτός του Ελληνικού- σχεδιάζει να προχωρήσει με αρκετές άλλες περιπτώσεις, όταν οι συνθήκες ωριμάσουν.
«Η επένδυση στο Ελληνικό εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς.
Όλες οι εκκρεμείς κοινές υπουργικές αποφάσεις έχουν υπογραφεί.
Ο διαγωνισμός του καζίνο προχωράει και η διαδικασία υποβολής προσφορών ολοκληρώθηκε, πριν από 40 ημέρες, με δύο προσφορές» είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης