Με Coca Cola -4% και ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες, το ΧΑ -0,52% στις 885 μον. - Μεγάλη επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα 1,51%

Με Coca Cola -4% και ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες, το ΧΑ -0,52% στις 885 μον. - Μεγάλη επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα 1,51%
Η προσέγγιση των τραπεζών στις τιμές των ΑΜΚ του 2015 – πλην της Πειραιώς -  δημιουργεί σημαντικές τεχνικές αντιστάσεις
(upd16)Πτωτικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο, στις 885 μονάδες, μετά τις χθεσινές υπερβολές, με τους επενδυτές να προβαίνουν σε κινήσεις κατοχύρωσης κερδών ειδικότερα στις τράπεζες ενώ αρνητικά επέδρασαν οι απώλειες -3,96% της δεικτοβαρούς Coca Cola μετά τα κέρδη +11% του προηγούμενου τριημέρου.
Οι τραπεζικές μετοχές έχουν προσεγγίσει τις τιμές των τελευταίων αυξήσεων κεφαλαίου – πλην της Πειραιώς - δημιουργώντας σημαντικές τεχνικές αντιστάσεις ενώ οι επενδυτές φαίνεται να μην είναι διατεθειμένοι για ανάληψη περαιτέρω ρίσκου μετά την χθεσινή  ανέλπιστη άνοδο. 
Σημειώνεται ότι το τελευταίο τετραήμερο συμπεριλαμβανομένου και της σημερινής συνεδρίασης, ο Τραπεζικός Δείκτης έχει σωρευτικά κέρδη +9,31% - στα υψηλά 17 μηνών – και ο  Γενικός Δείκτης έχει σωρευτικά κέρδη +3,43% - στα υψηλά 3 μηνών –
Χωρίς ενδιαφέρον έληξαν τα παράγωγα ενώ τόσο οι δείκτες όσο και οι μετοχές δεν παρουσίασαν ουσιώδη μεταβολή.
Στην αγορά ομολόγων, καταγράφεται επιδείνωση  με το ελληνικό 10ετές ομόλογο στο 1,51% και το ιταλικό 10ετές στο 1,27%.
Επίσης επιδείνωση καταγράφεται στο ελληνικό CDS στις 150 μονάδες βάσης από 140 μονάδες βάσης χθες 14/11 ενώ το CDS της Αργεντινής έχει βελτιωθεί στις  6407 μονάδες βάσης από 6851 μονάδες βάσης, χθες 14/11.
Eιδικότερα, στις τράπεζες, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν  Πειραιώς -1,38% και  Εθνική -1,31%, ακολούθησε η Eurobank -0,93% ενώ οριακά υποχώρησε η δεικτοβαρής Alpha Bank -0,31%.
Στην σημερινή του έκθεση το ΔΝΤ, αναμένει την ανάπτυξη της Ελλάδας κατώτερη των προσδοκιών καθώς εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί στο 1,8% το 2019 (έναντι στόχου για 2%) και 2,3% το 2020 (έναντι στόχου για 2,8% στον προϋπολογισμό) ενώ καταπέλτης είναι και για ελληνικές τράπεζες καθώς εμφανίζουν αδύναμα κεφάλαια και κερδοφορία, ενώ μερικές εκ των συστημικών παραβιάζουν τους κανόνες κάλυψης ρευστότητας.
Αδικαιολόγητη μπορεί να χαρακτηριστεί η χθεσινή ισχυρή άνοδος η οποία εξηγείται από τις κινήσεις ωραιοποίησης λόγω τέλους 2019 καθώς η ολοκλήρωση του σχεδίου Ηρακλής παρά το γεγονός ότι έχει διαδραματίσει θετικό ρόλο στην άνοδο των τραπεζικών μετοχών εντούτοις έχει ήδη προεξοφληθεί.
Ορισμένα χαρτοφυλάκια εκμεταλλευόμενα την ρηχότητα της αγοράς δημιουργούν σκηνικό ωραιοποίησης ειδικά μάλιστα 2,5 μήνες μετά από μια άχρωμη συσσώρευση στο χρηματιστήριο και στις τραπεζικές μετοχές.
Επίσης, ο δεύτερος λόγος σχετίζεται με μια ενδιαφέρουσα κινητικότητα στα ETFs καθώς το τελευταίο διάστημα  έχει παρατηρηθεί ότι εσχάτως 3 ETFs ευρωπαϊκών μετοχών βρίσκονται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, της J P Morgan Beta Builders Europe, της Deutsche bank Χ – trackers MSCI Eurozone και το ελληνικό ETF GREK το οποίο σημειώνει απόδοση σε ετήσια βάση άνω του 40%.
Εν τω μεταξύ πλήρης ήταν η συμφωνία μεταξύ τραπεζών και Υπουργείου σε ότι αφορά τα επίμαχα σημεία ως προς νομοσχέδιο του Ηρακλή
Το νομοσχέδιο θα οδεύσει στη συνέχεια για την τελική γνωμοδότηση των θεσμών δηλαδή της DG COmp και της ΕΚΤ .
Μόλις ενσωματώσει τις σχετικές παρατηρήσεις πρόκειται να οδεύσει για τη Βουλή κάτι το οποίο εκτιμάται πως θα λάβει χώρα σε ένα περίπου 10ήμερο από τώρα.
Σύμφωνα με την συνέντευξη στελεχών του οίκου αξιολόγησης Moody’s που παραχώρησαν στο bankingnews επισημαίνουν οι αναβαθμίσεις θα έρθουν μόνο αν η νέα κυβέρνηση συνεχίσει να εφαρμόζει τις δεσμεύσεις της προς τους εταίρους και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και οι τράπεζες μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα.
Επιπλέον τονίζουν ότι  ενώ με το σχέδιο «Ηρακλής» θα βελτιωθεί η  ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών και θα  ενισχύσει σταδιακά τη δανειοδοτική τους ικανότητα και κατά συνέπεια την κερδοφορία των τραπεζών εντούτοις η χρήση του θα είναι κάπως επιζήμια για τα επίπεδα κεφαλαίων των τραπεζών το 2020-2021.
Στα μη τραπεζικά blue chips, καταγράφηκαν μεικτές τάσεις, με την μεγαλύτερη πτώση Coca Cola , Μυτιληναίος, ΟΤΕ ενώ ανοδικά έκλεισαν Viohalco, Jumbo, ΑΔΜΗΕ...
Με οριακή άνοδο +0,46% έκλεισε ο Ελλάκτωρας ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η χθεσινή ανοδική κίνηση της μετοχης ( +4,77% ) αποδίδεται σε αγοραστικές παρεμβάσεις από ξένα funds ενώ κάποιες φήμες που κυκλοφόρησαν χθες και αποδίδουν τον όγκο σε πωλήσεις από τον κ.Μπόμπολα δεν ευσταθούν.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με αρνητικά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,32% και τον Γενικό Δείκτη -0,06%.
Περί τις 11:00 με ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες αλλά και στο σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,29% και ο Γενικός Δείκτης στο +0,28%.
Λίγο πριν το κλείσιμο  με ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Εθνική -2,49%...και τις απώλειες της πλειονότητας των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, ειδικότερα της Coca Cola ....ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,64% και ο Γενικός Δείικτης στο -0,82%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,52% στις 885 μονάδες έχοντας υψηλό στις 892,33 μονάδες και χαμηλό στις 882,55 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.  
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 71,9 εκατ. ευρώ, ο όγκος 26,2 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 15,5 εκατ.  διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 5 εκατ. ευρώ και όγκου 392 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα ο ΟΠΑΠ διακίνησε 31 χιλ. τεμάχια αξίας 300 χιλ. ευρώ, ο ΟΤΕ 80 χιλ. τεμάχια αξίας 1,07 εκατ. ευρώ και η Coca Cola 20 χιλ. τεμάχια αξίας 582 χιλ. ευρώ.
Η Jumbo 30 χιλ. τεμάχια αξίας 548 χιλ. ευρώ, η Motor Oil 55 χιλ. τεμάχια αξίας 1,19 εκατ. ευρώ και η Lamda 177 χιλ. τεμάχια αξίας 1,36 εκατ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 885 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 880- 870 μονάδες και ακολουθούν οι 850 μονάδες.
Στην  πρώτη αντίσταση  βρίσκονται οι 890-905 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 940 μονάδων.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 895 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 880- 870 μονάδες και ακολουθούν οι 850 μονάδες
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκεται η ζώνη των  900 – 920 μονάδων και ακολουθούν οι 950 και οι 1000 μονάδες

Τραπεζικά νέα

Ο νέος νόμος για τα NPEs των τραπεζών ή πρόγραμμα ορίζει ότι «όταν μια εταιρία διαχείρισης προβληματικών δανείων θέτει στόχους σε ετήσια βάση και διαπιστωθεί ότι υπάρχει αρνητική απόκλιση άνω του 20%.... τότε θα υποστούν κυρώσεις.
Η κυβέρνηση δημιούργησε ένα αυστηρό πλαίσιο για να πιέσει τις εταιρίες διαχείρισης NPEs να φέρουν αποτέλεσμα καθώς υπάρχουν περιπτώσεις αποτυχημένων προβλέψεων σε deals που αφορούν NPEs που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα..
Ειδικότερα εάν υπάρξει απόκλιση άνω του 20% σε αυτούς τους στόχους τότε θα χάνει το δικαίωμα στις προμήθειες, οι οποίες θα παγώνουν μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι.
Εάν η ασυνέπεια επίτευξης των στόχων διαιωνιστεί για δύο συνεχόμενες χρήσεις τότε η κυβέρνηση θα μπορεί να ζητήσει την αντικατάσταση των εταιριών διαχείρισης.
Οι τράπεζες είχαν προτείνει στο υπουργείο Οικονομικών οι αποκλίσεις από τους στόχους να είναι στο όριο του 30% και όχι 20%, ωστόσο η κυβέρνηση επέμεινε ότι το πλαίσιο πρέπει να είναι αυστηρό ώστε οι εταιρίες διαχείρισης να είναι συνεπείς με τους στόχους που θέτουν.

Η επικαιρότητα

Αγώνα δρόμου με τα προαπαιτούμενα που συνδέονται με την τέταρτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση κάνει η κυβέρνηση ώστε όλες οι εκκρεμότητες να έχουν κλείσει μέχρι την επόμενη Τετάρτη 20 Νοεμβρίου που θα δοθεί στην δημοσιότητα η έκθεση αξιολόγησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.  
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η τροπολογία που κατατέθηκε χθες βράδυ στην Βουλή σύμφωνα με την οποία φορείς της γενικής κυβέρνησης υποχρεώνονται εφεξής σε  κατάθεση των οφειλών που χρωστούν στους ιδιώτες στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Η Κομισιόν στην έκθεσης της για την τέταρτη αξιολόγηση θα επισημαίνει για μία ακόμη φορά  την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης του προβλήματος καθώς τα ληξιπρόθεσμα χρέη του κράτους στερούν πολύτιμους πόρους από την πραγματική οικονομία.
Με την πρόσκληση του Zoran Zaev προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επισκεφθεί τη Βόρεια Μακεδονία και την υπόσχεση από την πλευρά του Έλληνα πρωθυπουργού να στηρίξει την ενταξιακή προοπτική της γειτονικής χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση σφραγίστηκε η συνάντηση των δύο ηγετών στη Θεσσαλονίκη.
Ήταν το πρώτο τους τετ α τετ μετά το veto Macron στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, γεγονός το οποίο έχει τη σημασία του καθώς το εν λόγω ζήτημα είναι «φλέγον» αυτή την περίοδο για τη γειτονική χώρα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε στον Zoran Zaev ότι η Ελλάδα θα εργαστεί για την αντιστροφή αυτής της απόφασης.
Ο πρωθυπουργός ωστόσο, επανέλαβε την κριτική του στη συμφωνία των Πρεσπών, τονίζοντας όμως ότι από τη στιγμή που δεσμεύει τι δύο χώρες, είναι προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία, πρέπει να εφαρμοστεί και να αποφευχθούν ενέργειες που συντηρούν την ένταση.
Την θέση ότι  ΗΠΑ και Κίνα βρίσκονται κοντά σε σύναψη εμπορικής συμφωνίας διατύπωσε ο Larry Kudlow, οικονομικός σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump.
O Kudlow έκανε λόγο για πολύ εποικοδομητικές συνομιλίες με το Πεκίνο σχετικά με τη λήξη του 16μηνου εμπορικού πολέμου, είπε πως οι διαπραγματευτές των δύο μερών είναι σε συνεχή τηλεφωνική επικοινωνία αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα μιας πιθανής συμφωνίας.
Σημειώνεται ότι πρόσφατα Κίνα και ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως κατέληξαν σε μια καταρχήν συμφωνία για άρση των δασμών και των κυρώσεων ενώ μόλις χθες Πέμπτη 14/11 κατέστη σαφές πως υπάρχει διαφωνία για το πώς και το πότε θα αρθούν οι δασμοί καθώς και τι αγορές αμερικανικών αγροτικών προϊόντων θα κάνει η Κίνα.

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Παρασκευή (15/11) οι ασιατικές αγορές, καθώς οι επενδυτές αναμένουν περαιτέρω εξελίξεις αναφορικά με τις εμπορικές συνομιλίες ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με άνοδο +0,70%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο -0,64%, ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο +1,07% και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,01%.

Ήπιες ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ήπιες ανοδικές τάσεις επικρατούν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια  καθώς οδεύουν στη έκτη διαδοχική εβδομάδα κερδών, μετά και το νέο ρεκόρ στη Wall Street, εν μέσω αισιοδοξίας για τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ -Κίνας.
Ειδικότερα ο Dax στην Γερμανία κινείται στο +0,20%, ο CAC στο Παρίσι στο +0,40%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο +0,40%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,70% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο με απώλειες -0,20%..
Στην Wall Street, o Dow κινείται με άνοδο +0,40%, ο S&P στο +0,40%, ο Nasdaq στο +0,50% ενώ το ETF GREC κινείται στο +0,31% ( 9,80 δολ.)

Ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες με ικανοποιητικές συναλλαγές

Ελεγχόμενες πιέσεις καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Πειραιώς και Εθνική και ακολούθησε η Εurobank ενώ οριακά υποχώρησε η Alpha Bank..
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 3,02 ευρώ με πτώση -1,31% με όγκο 2,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,76 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,9190 ευρώ με πτώση -0,31% με όγκο 5,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,98 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,00 ευρώ με πτώση -1,38% με όγκο 958 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,31 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,9550 ευρώ, με πτώση -0,93% με όγκο 5,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,54 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,3840 ευρώ, με πτώση -0,29% και κεφαλαιοποίηση 618 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,4465 ευρώ, με πτώση -0,33% και όγκο 730 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 206 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,10 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 280 εκατ. ευρώ.

Μεικτές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητικές συναλλαγές - Πιέσεις στην Coca Cola  

Με πτωτικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Coca Cola, Μυτιληναίος, ΟΤΕ.
Στον αντίποδα ανοδικά έκλεισαν Viohalco, Jumbo, ΑΔΜΗΕ
H Coca Cola έκλεισε στα 29,08 με πτώση -3,96% με την κεφαλαιοποίηση στα 10,74 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε  στα 13,37 ευρώ, με πτώση -0,59% και αποτίμηση 6,42 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε  στα 3,1860 ευρώ με άνοδο +0,38% και αποτίμηση 739 εκατ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε  στα 2,2150 ευρώ με άνοδο +1,14% και κεφαλαιοποίηση 514 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε  στα 9,6750 ευρώ με άνοδο +0,47% και αποτίμηση 3,11 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε  στα 18,26 ευρώ, με πτώση -0,22% και κεφαλαιοποίηση 1,51 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε  στα 8,70 ευρώ με άνοδο +0,46% και κεφαλαιοποίηση 2,66 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 21,80 ευρώ με άνοδο +0,65% και κεφαλαιοποίηση 2,42 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,80 ευρώ με πτώση -0,86% και κεφαλαιοποίηση 1,40 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 18,57 ευρώ με άνοδο +1,20% και κεφαλαιοποίηση 2,53 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Cenergy έκλεισε ι στα 1,3560 ευρώ, με άνοδο +0,30% και κεφαλαιοποίηση 258 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,46 ευρώ, με πτώση -0,55% και με κεφαλαιοποίηση στα 283 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε  στα 0,0971 ευρώ, με άνοδο +0,73% και κεφαλαιοποίηση 92 εκατ. ευρώ

Σημαντικές πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,51% και την Ιταλία 1,27%

Ισχυρές πωλήσεις σημειώνεται στα ελληνικά ομόλογα τα οποία μετά το ξέφρενο και σε μεγάλο βαθμό αδικαιολόγητο ράλι δέχονται πιέσεις καθώς χαρτοφυλάκια παίρνουν τα κέρδη τους.
Εκτιμάται ότι στην αγορά ομολόγων σημειώνονται καθημερινά 100 εκατ τζίρος με την πλειοψηφία εσχάτως να είναι πωλητές.  
Σε γενικές γραμμές τα ελληνικά ομόλογα προσέλκυσαν το ενδιαφέρον επειδή σχεδόν 150 ομόλογα της Ευρώπης έχουν αρνητικό επιτόκιο… ωστόσο εσχάτως σημειώνονται πωλήσεις.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,51% από 1,155% πρόσφατα ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 1,27%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,56% με το αμερικανικό 10ετές 1,84% παρ’ ότι αποτιμώνται σε διαφορετικό νόμισμα δεν ακολουθούσαν βίους παράλληλους…. η Ελλάδα δανείζεται με καλύτερους όρους από τις ΗΠΑ εσχάτως.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 24 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 122 μονάδες βάσης.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 110,78 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,36% με απόδοση αγοράς 0,38% και απόδοση πώλησης 0,33%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 109,79 μονάδες βάσης και απόδοση 0,41%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 112,28 μονάδες βάσης και απόδοση 0,59% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 7 Νοεμβρίου 2019 στο 0,38%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,13 μονάδες βάσης και απόδοση 0,81% με το ιστορικό χαμηλό 0,52% στις 7 Νοεμβρίου 2019…
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 105,35 μονάδες βάσης και απόδοση 1,04%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 118,19 μονάδες βάσης και απόδοση 1,39% με απόδοση αγοράς 1,42% και απόδοση πώλησης 1,36%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 120,33 μονάδες βάσης και απόδοση 1,47% με απόδοση αγοράς 1,51% και απόδοση πώλησης 1,42%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2019 στο 1,155%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 121,93 μονάδες βάσης και απόδοση 2%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 123,50  μονάδες βάσης και απόδοση 2,33%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 129,35 μονάδες βάσης και απόδοση 2,47%.
Το ιστορικό χαμηλό 2,09% σημειώθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2019.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 185 μονάδες βάσης από 175 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 150 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6.407 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,50% ή 150 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα χρεόγραφα της Νότιας Ευρώπης – Νευρικότητα στην Ιταλία

Σταθεροποίηση σημειώνεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης με την Ιταλία να καταγράφεται έντονη νευρικότητα καθώς σημειώνονται επιλεκτικές ρευστοποιήσεις για αποκομιδή κερδών.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 και χαμηλό 0,758% στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 για να διαμορφωθεί στο 1,27% σήμερα 15 Νοεμβρίου 2019.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 15/11/2019 στο -0,34% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,7430%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση +0,06% με το ιστορικό χαμηλό -0,156% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου  2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,39% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,45% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,27% και με ιστορικό χαμηλό 0,758% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,59%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS