Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Κων. Φέγγος (PRELIUM): Οι επενδυτές με το βλέμμα στον εορτασμό του Πολυτεχνείου

Κων. Φέγγος (PRELIUM): Οι επενδυτές με το βλέμμα στον εορτασμό του Πολυτεχνείου
Άρθρο του Κωνσταντίνου  Φέγγου, προέδρου της PRELIUM Investment Services στο bankingnews.gr
Όπως έγραφα την περασμένη εβδομάδα, ο Γενικός Δείκτης έκανε μια σταθεροποίηση στα ψηλά πενταετίας και προσπαθούσε να βρει κατεύθυνση.
Φαίνεται να υπερίσχυσε το σενάριο ότι το κλείσιμο έτους για τους ξένους θεσμικούς συμφέρει να γίνει σε υψηλά επίπεδα και η κατεύθυνση που δόθηκε ήταν ανοδική.
Φαίνεται πως παρά το γεγονός πως οι αποδόσεις του Ελληνικού χρηματιστηρίου είναι ίσως οι καλύτερες διεθνώς για το 2019 με απόδοση του Γενικού Δείκτη πάνω από 40%, συμφέρει να παραμείνουν σε αυτά και υψηλότερα επίπεδα.
Αυτό δημιουργεί τον κίνδυνο να έχουμε διορθώσεις μετά το τέλος Νοεμβρίου, αλλά προσωρινά ας αρκεστούμε στις καλές αποτιμήσεις.
Τη βδομάδα που πέρασε είχαμε πολλά χρηματιστηριακά νέα.
Ο Ηρακλής, δηλαδή το κυβερνητικό σχέδιο για μείωση των κόκκινων δανείων προχώρησε γρήγορα.
Μάλιστα κάμφθηκαν και οι αντιρρήσεις όσων τραπεζών δεν ήθελαν να συμμετάσχουν και κατά κάποιο τρόπο η κυβέρνηση έδειξε αποφασιστικότητα στην ετεροβαρή σχέση εξουσίας που υπάρχει μεταξύ τραπεζών και κράτους τα τελευταία χρόνια.
Υπάρχει πολύς δρόμος μπροστά μας, αλλά δεν γίνεται οι τράπεζες να είναι «ανέγγιχτες» επειδή αποτελούν πυλώνα της παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη.
Στο κάτω- κάτω ο κίνδυνος χώρας έχει μειωθεί και ετοιμαζόμαστε να υποδεχτούμε και άλλες τράπεζες εκτός των τεσσάρων συστημικών.
Κάποιοι ξένοι οίκοι αξιολόγησης άρχισαν να προδιαθέτουν για καλύτερες αξιολογήσεις στο μέλλον και ήδη οι τράπεζες ανέβηκαν κατηγορία.
Το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Κίνα με μεγάλη αποστολή, έδωσε ελπίδες για άμεσες επενδύσεις, ενώ αρκετοί Υπουργοί κατάλαβαν πως οι Έλληνες επιχειρηματίες πρέπει να αποδείξουν ότι θα βάλουν λεφτά όταν υπόσχονται ότι θα επενδύσουν.
Είδαμε επιχειρηματικές συνεργασίες να ανακοινώνονται όπως στα Attica Stores, αλλά και άλλες μικρότερης εμβέλειας, ενώ φαίνεται όλοι οι επιχειρηματίες στην Ελλάδα να ψάχνουν λεφτά για επενδύσεις.
Δεν θα ήταν έκπληξη να αυξηθούν οι Αυξήσεις Μετοχικών Κεφαλαίων, οι αλλαγές κατηγορίας, οι Νέες Εισαγωγές και οι Ομολογιακές εκδόσεις μέσω χρηματιστηρίου το επόμενο διάστημα.
Ίσως θα ήταν μια ευκαιρία για το χρηματιστήριο και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να στηρίξουν πρωτότυπα εργαλεία χρηματοδότησης όπως το crowdfunding, αλλά και να χαλαρώσουν το ασφυκτικό Ελληνικό θεσμικό πλαίσιο, ώστε να διευκολυνθούν οι χρηματοδοτήσεις μέσω Ελληνικού χρηματιστηρίου και οι επιχειρηματίες να μην έχουν κίνητρο να χρησιμοποιήσουν ξένα χρηματιστήρια για τις εκδόσεις τους.
Την Παρασκευή ήταν το κλείσιμο των παραγώγων Νοεμβρίου που πάντα δημιουργεί διακυμάνσεις.
Το Σαββατοκύριακο είναι η επέτειος της 17 Νοέμβρη και ακολουθεί η επέτειος για το Γρηγορόπουλο.  
Τέτοιες περίοδοι έχουν πάντα μεγάλη αβεβαιότητα, καθώς το τελευταίο που θέλουν οι επενδυτές είναι η ένταση στους δρόμους.
Το όλο κλίμα στην περιοχή μας έχει ένταση, με τα γεωπολιτικά να είναι πάλι στο επίκεντρο, το δε εσωτερικό μέτωπο βρίσκεται σε περίοδο έντασης «για να τηρηθεί η παράδοση».
Πάντως αρκετοί επενδυτές αρχίζουν να συνειδητοποιούν πως αν θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.
Αυτό το γεγονός αποτυπώνεται και στις κινήσεις στο χρηματιστήριο.
Περίοδοι αλλαγών απαιτούν μεγάλη προσοχή από μεριάς των επενδυτών, αλλά δεν θα υπάρχει δικαιολογία στο μέλλον, για όσους αυτή τη στιγμή δεν παρακολουθούν τι γίνεται στο Ελληνικό χρηματιστήριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης