Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αλλάζουν όλα στις μισθώσεις Airbnb – Τι προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Τουρισμού

Αλλάζουν όλα στις μισθώσεις Airbnb – Τι προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Τουρισμού
Η ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού αναμένεται την επόμενη εβδομάδα να καταθέσει προτάσεις στο Μέγαρο Μαξίμου, στις οποίες περιλαμβάνεται η αναγραφή του ΑΦΜ του διαχειριστή κάθε ακινήτου κατά την ανάρτηση του καταλύματος στις διαδικτυακές πλατφόρμες
Το μπλοκάρισμα από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες τύπου Airbnb  όσων ακινήτων μισθώνονται διαδικτυακά σε τουρίστες χωρίς να διαθέτουν ταυτοποιημένο από το σύστημα taxis αριθμό μητρώου, σχεδιάζει το υπουργείο Τουρισμού, με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση των εσόδων του κράτους.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews,  η ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού αναμένεται την επόμενη εβδομάδα να καταθέσει προτάσεις στο Μέγαρο Μαξίμου, στις οποίες περιλαμβάνεται η αναγραφή του ΑΦΜ του διαχειριστή κάθε ακινήτου κατά την ανάρτηση του καταλύματος στις διαδικτυακές πλατφόρμες.
Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Realnews, o  υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, πρόκειται εντός της εβδομάδας να συναντηθεί  με πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, και τον διοικητή της Ανεξάρτητης  Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργο Πιτσιλή, ώστε  διαμορφώσουν το νέο πλαίσιο που θα διέπει την αγορά βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων.
Στόχος του υπουργού Τουρισμού  είναι η υποχρεωτική εγγραφή όλων των ακινήτων που διατίθενται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας για βραχυχρόνια τουριστική μίσθωση σε ένα Μητρώο Ακινήτων (ΑΜΑ), στα πρότυπα του ήδη υπάρχοντος, και ο αποκλεισμός από τις συγκεκριμένες πλατφόρμες οποιουδήποτε ακινήτου δεν πληροί αυτήν την προϋπόθεση και δεν διαθέτει επαληθευμένο ΑΜΑ.
Έτσι, η αναγραφή Αριθμού Μητρώου Ακινήτων θα είναι υποχρεωτικό πεδίο, κάτι που δεν ισχύει έως σήμερα, και η μη συμπλήρωσή του θα «πετάει» έξω από την πλατφόρμα τον ιδιοκτήτη του ακινήτου που θέλει να τι μισθώσει βραχυχρόνια.
Μάλιστα, η ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού, για να διασφαλιστεί η εγγραφή όλων των ακινήτων στο Μητρώο, προτάσσει την ανάγκη υιοθέτησης κάποιας ασφαλιστικής δικλείδας, που θα πιστοποιεί την ταυτότητα του προσώπου στο οποίο ανήκει το ακίνητο, με πληροφορίες της Realnews να αναφέρουν ότι το ΑΦΜ θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «εχέγγυο».
Έτσι, όσοι ιδιοκτήτες δεν συμμορφωθούν αυτόματα θα αποκλείονται από τις πλατφόρμες και συνεπώς θα αναγκαστούν να διαθέσουν τα ακίνητά τους για μακροχρόνια μίσθωση, γεγονός που σύμφωνα με όσα επισημαίνουν πηγές που έχουν γνώση του θέματος, θα επαναφέρει τις ισορροπίες στην αγορά ακινήτων.     
Στη νέα νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, αναμένεται η θέσπιση  σειράς προδιαγραφών που πρέπει να πληρούν τα καταλύματα, με το υπουργείο Τουρισμού να εξετάζει την επιβολή κανόνων που άπτονται της ασφάλειας των τουριστών και την υποχρεωτική ασφαλιστική κάλυψη όλων των καταλυμάτων.
Παράλληλα, δεν θα υπάρχει κανένας περιορισμός όσον αφορά τον αριθμό των ακινήτων που μισθώνονται ανά ΑΦΜ και ταυτόχρονα δεν προβλέπεται η επιβολή γεωγραφικού ή χρονικού περιορισμού.
Επιπλέον, αναμένεται εντατικοποίηση των ελέγχων για να περιοριστεί η απόκρυψη των φορολογητέων εισοδημάτων, με την κυβέρνηση να στοχεύει  στην ενίσχυση των εσόδων του προϋπολογισμού για το  2020 με επιπλέον πόρους 60 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το προσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης