Πτώση στη Wall Street εν αναμονή των αποφάσεων ΗΠΑ - Κίνας για το εμπόριο - Στο -0,37% ο Dow Jones

Πτώση στη Wall Street εν αναμονή των αποφάσεων ΗΠΑ - Κίνας για το εμπόριο - Στο -0,37% ο Dow Jones
Νέα επίθεση κατά της Fed από τον Trump - Παραμένει στον «αέρα» η εμπορική συμφωνία ΗΠΑ και Κίνας
Εντός περιορισμένης κλίμακας διακύμανης κινήθηκαν οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street, καθώς υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για το τι θα γίνει με τις εμπορικές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, ενώ για μία ακόμη φορά ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump στράφηκε κατά της Fed και του επικεφαλής της, Jerome Powell, για τη νομισματική πολιτική που ασκεί η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Dow Jones υποχώρησε -0,37% στις 27.933 μονάδες, με τον S&P 500 να εμφανίζει απώλειες -0,06% στις 3.120 μονάδες και τον Nasdaq να κινείται +0,24% υψηλότερα στο επίπεδο των 8.570 μονάδων.
Image
Ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος θα πρέπει να σημειωθεί ότι συναντήθηκε χθες 18/11 στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο της Fed, για μία ακόμη φορά στράφηκε κατά τις Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι «Κατά τη συνάντηση μου με τον Jay Powell σήμερα το πρωί, διαμαρτυρήθηκα για το γεγονός ότι τα επιτόκια της Fed  είναι πολύ υψηλά σε σύγκριση με τα επιτόκια άλλων ανταγωνιστικών κρατών.
Στην πραγματικότητα, τα επιτόκια μας θα έπρεπε να είναι τα χαμηλότερα σε σχέση με όλων των άλλων (είμαστε οι ΗΠΑ).
Ένα πολύ ισχυρό δολάριο πλήττει τους κατασκευαστές και την ανάπτυξη!»
Σε μακροοικονομικό επίπεδο άλμα 3,8% σημείωσαν οι ενάρξεις κατασκευής κατοικιών στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, ανακάμπτοντας από την πτώση του Σεπτεμβρίου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου, οι ενάρξεις καοτικιών σημείωσαν αύξηση 3,8% τον Οκτώβριο, στα 1,314 εκατ.
Ελαφρώς μικρότερη άνοδο, της τάξης του 3,5%, ανέμεναν οι αναλυτές.
Αύξηση 5% σημείωσαν και οι οικοδομικές άδειες, στα 1,461 εκατ. ενώ οι αναλυτές έκαναν λόγο για πτώση 0,5%.

Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο - πτώση στη Wall Street

Dow Jones
Image
S&P 500
Image
Nasdaq
Image

Ισχυρή μεταβλητότητα στις ευρωπαϊκές αγορές

Έντονη μεταβλητότητα επικράτησε στις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες δεν κατόρθωσαν να διατηρηθούν σε υψηλό τεσσάρων και πλέον ετών, καθώς επέστρεψαν οι ανησυχίες για τις εξελίξεις στο μέτωπο το διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για το εμπόριο.
Αποτέλεσμα ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600, ενώ ενδοσυνεδριακά έφθασε στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Μάιο του 2015 τελικά έκλεισε με απώλειες -0,17% στις 405,29 μονάδες.
Image
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX ενισχύθηκε 0,09% στις 13.218 μονάδες.
Image
Ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε 0,21% στις 7.323 μονάδες.
Image
Στο Παρίσι ο CAC 40 υποχώρησε -0,35% στις 5.909 μονάδες.
Image
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο αποδυναμώθηκε -0,57% στις 23.329 μονάδες.
Image
Στη Μαδρίτη ο IBEX 35 είχε οριακή πτώση -0,01% στις 9.257 μονάδες.
Image
Στο ταμπλό οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών ανέκαμψαν, με τον τίτλο της Volkswagen να ενισχύεται 2%.
Η κυβέρνηση Trump έδωσε χθες νέα παράταση 90 ημερών, επιτρέποντας στις αμερικανικές εταιρίες να συνεχίσουν να έχουν συναλλαγές με την κινεζική Huawei Technologies.
Υπενθυμίζεται ότι η Huawei εντάχθηκε σε μαύρη οικονομική λίστα τον Μάιο, μετά την επίκληση ανησυχιών για την αμερικανική εθνική ασφάλεια.
Ωστόσο, το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ επέτρεψε στην Huawei την αγορά μερικών υλικών που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ, παρατείνοντας την ισχύ των σχετικών αδειών για χρονικό διάστημα 90 ημερών.
Η εξέλιξη αυτή δρομολογήθηκε προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα στην λειτουργία των δικτύων πελατών της Huawei μερικοί από τους οποίους, είναι πιθανόν να διαχειρίζονται την λειτουργία δικτύων τηλεπικοινωνιών σε αγροτικές περιοχές των ΗΠΑ.
Στη σχετική ανακοίνωση του ο υπoυργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Wilbur Ross επισημαίνει ότι η προσωρινή αυτή παράταση θα επιτρέψει στους πάροχους να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τους πελάτες τους σε ορισμένες από τις πιο απομονωμένες περιοχές των ΗΠΑ, οι οποίοι διαφορετικά θα έμεναν στο «σκοτάδι».
Ωστόσο, η αβεβαιότητα για μια εμπορική συμφωνία δημιουργούσε επιφυλακτικότητα μεταξύ των επενδυτών αφού το CNBC μετέδωσε ότι στο Πεκίνο επικρατεί απαισιοδοξία για τις προοπτικές επίτευξης μιας συμφωνίας.www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS