Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εργατικοί Βρετανίας: Κανείς δεν χρειάζεται, ούτε αξίζει να είναι δισεκατομμυριούχος, «είναι ανήθικο»

Εργατικοί Βρετανίας: Κανείς δεν χρειάζεται, ούτε αξίζει να είναι δισεκατομμυριούχος, «είναι ανήθικο»
«Κανείς δεν χρειάζεται ή αξίζει να έχει αυτά τα χρήματα, είναι ανήθικο» τόνισε ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών των Εργατικών, δηλώνοντας σε ομιλία του ότι «θέλει να ξαναγράψει τους κανόνες της οικονομίας»
Με τους Βρετανούς δισεκατομμυριούχους τα έβαλαν στο Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας σήμερα Τρίτη 19 Νοεμβρίου, δίνοντας την υπόσχεση στον Βρετανικό λαό ότι θα προχωρήσουν σε ριζική αναδιανομή του πλούτου.
«Κανείς δεν χρειάζεται ή αξίζει να έχει αυτά τα χρήματα, είναι ανήθικο» τόνισε ο John McDonnell, ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών, λέγοντας πως οι πλούσιοι επηρεάζουν τις αποφάσεις του Συντηρητικού κόμματος.
Ο McDonnell δήλωσε σε ομιλία του ότι «θέλει να ξαναγράψει τους κανόνες της οικονομίας», παρουσιάζοντας τις εκλογές ως ευκαιρία για την ανατροπή ενός συστήματος το οποίο αποκομίζει κέρδη από την εκμετάλλευση των εργαζομένων.
Σε έκθεση που τιτλοφορείται «Στις τσέπες των λίγων» και δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, οι Εργατικοί υποστηρίζουν ότι περίπου το ένα τρίτο των 151 δισεκατομμυριούχων της Βρετανίας έχουν δωρίσει πάνω από 50 εκατ. λίρες στους Συντηρητικούς από το 2005 με αντάλλαγμα περικοπές φόρων 100 δισ.
Όπως μεταδίδει το Reuters, ο ίδιος διαμήνυσε πως αν οι Εργατικοί κερδίσουν τις εκλογές θα θεσπίσουν όριο στη διαφορά των υψηλότερων και χαμηλότερων μισθών στις κρατικές εταιρείες ή στις εταιρείες που υπογράφουν συμβάσεις με το δημόσιο.
Το οικονομικό πρόγραμμα των Εργατικών περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κρατικοποίηση του σιδηροδρομικού δικτύου και των εταιρειών κοινής ωφέλειας, καθώς και υψηλότερους φόρους στους πλουσίους.
Οι Εργατικοί ελπίζουν ότι το μήνυμα θα τους προωθήσει στη βρετανική εξουσία, καθώς για την ώρα ακολουθούν το κόμμα του Johnson στις δημοσκοπήσεις.
Μάλιστα σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας δημοσκόπησης που δόθηκαν σήμερα 19/11, στη δημοσιότητα, το Συντηρητικό Κόμμα του Boris Johnslon προηγείται κατά 18 μονάδες έναντι του Εργατικού με την υποστήριξη προς τους Συντηρητικούς να έχει εκτοξευθεί στο 45% (+8 μονάδες από την τελευταία δημοσκόπηση της Kantar που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από έξι ημέρες), ενώ το ποσοστό των Εργατικών παρέμεινε σταθερό στο 27%.

Οι οικονομικές πολιτικές του κόμματος, οι οποίες θα αποτελούσαν μια από τις πιο ριζικές επιθέσεις στον καπιταλισμό που παρατηρήθηκε σε μια μεγάλη δυτική οικονομία, περιλάμβαναν την εθνικοποίηση των σιδηροδρόμων, των εταιρειών κοινής ωφελείας και των υδάτων, τη δήμευση του 10% των μετοχών των μεγάλων εταιρειών, και υψηλότερους φόρους στους πλούσιους.
Τον περασμένο μήνα, οι Εργατικοί ως εξέχοντες δισεκατομμυριούχοι, όπως ο ιδιοκτήτης γης Hugh Grosvenor, ο ιδιοκτήτης της Sports Direct Mike Ashley, ο διευθύνων σύμβουλος της Ineos Jim Ratcliffe, ο επικεφαλής hedge fund Crispin Odey και ο αμερικανός μεγιστάνας Rupert Murdoch ως τους μοχλούς που κινούν τα νήματα του βρετανικού συστήματος.
Ο McDonnell είπε ότι το σύνθημα «ανάκτησης ελέγχου» που χρησιμοποίησαν οι υποστηρικτές της αποχώρησης από την ΕΕ στο δημοψήφισμα του 2016 κινητοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, επειδή πολλοί άνθρωποι δικαίως θεώρησαν ότι έχουν ελάχιστο έλεγχο στη ζωή τους.
«Οι αποφάσεις λαμβάνονται τις εταιρείες ή τις υπηρεσίες στις οποίες εργάζονται, πέρα ​​από τις οποίες δεν έχουν λόγο και καμία επιρροή», λέει ο McDonnell.
«Η εργατική δύναμη θα ξαναγράψει τους κανόνες της οικονομίας μας», υποστήριξε για «να αντιμετωπίζουμε τους ανθρώπους δίκαια και με τον σεβασμό που αξίζουν».



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης