Τελευταία Νέα
Διεθνή

Για 3η φορά φέτος οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις σε Τούρκους πολίτες και εταιρίες που στηρίζουν το ISIS

Για 3η φορά φέτος οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις σε Τούρκους πολίτες και εταιρίες που στηρίζουν το ISIS
Οι κυρώσεις αφορούν δύο αδέλφια Τούρκους που ενεργούν ως πράκτορες προμηθειών του Ισλαμικού Κράτους, καθώς και σε κάποιες εταιρίες-βιτρίνες, υπεύθυνες για την παροχή χρηματοοικονομικής και υλικής υποστήριξης στο ISIS
Σε δύο Τούρκους πολίτες και κάποιες εταιρίες επέβαλε κυρώσεις το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου, για «παροχή κρίσιμης οικονομικής και υλικοτεχνικής υποστήριξης στο ISIS».
Η τρίτη δέσμη κυρώσεων σε μόλις επτά μήνες, έχει στόχο ένα δίκτυο που εδρεύει στην Τουρκία, εκθέτοντας τον βαθμό στον οποίο το Ισλαμικό Κράτος έχει εκμεταλλευτεί το επιτρεπόμενο περιβάλλον που έχει καλλιεργήσει η Άγκυρα.
Οι επιβληθέντες δασμοί από το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC) του Υπουργείου Οικονομικών, των ΗΠΑ, αφορούν δύο αδέλφια Τούρκους που ενεργούν ως πράκτορες προμηθειών του Ισλαμικού Κράτους, τον Ahmed και τον Ismail Bayaltun, καθώς και σε πολλαπλές εταιρείες-βιτρίνες (δεν διευκρινίζεται ο αριθμός τους), που είναι υπεύθυνες για την παροχή χρηματοοικονομικής και υλικής υποστήριξης στο ISIS.
Σύμφωνα με το OFAC, οι εταιρείες αυτές διευκόλυναν τη μεταφορά χρημάτων σε στελέχη του IΚ, κρατούσαν καταθέσεις από άτομα συνδεδεμένα με το IΚ και βοηθούσαν στη μεταφορά ξένων δωρεών στο αρχηγείο των τζιχαντιστών.
Αυτός ο γύρος κυρώσεων ακολουθεί αυτές που επεβλήθησαν στις 15 Απριλίου και στις 10 Σεπτεμβρίου, οι οποίες δείχνουν την αυξημένη επαγρύπνηση της Ουάσινγκτον ενάντια στα χρηματοπιστωτικά δίκτυα του ISIS που λειτουργούν στα σύνορα ενός ολοένα και πιο αντιφατικού κράτους μέλους του ΝΑΤΟ.
Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, η ισλαμιστική κυβέρνηση της Τουρκίας υπό την ηγεσία του Recep Tayyip Erdogan έχει κλείσει τα μάτια σε διάφορες ομάδες τζιχαντιστών που εκμεταλλεύονται τα διάτρητα σύνορά της.
Οι φετινές κυρώσεις δείχνουν ότι η Τουρκία εξακολουθεί να αποτελεί φιλικό περιβάλλον για τη λειτουργία των τρομοκρατικών δικτύων.
Ακριβώς αυτή την εβδομάδα, ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του Ιράκ προειδοποίησε ότι τα ανώτερα στελέχη του Ισλαμικού Κράτους έχουν πρόσβαση σε τεράστια ποσά μετρητών και σχηματίζουν νέους θύλακες στην Τουρκία.
Πρόσθεσε ότι "τα στοιχεία εκείνα που βρίσκονται τώρα στην Τουρκία διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην πρόσληψη μαχητών και τρομοκρατών".
Ομοίως, σε μια τριμηνιαία έκθεση που εξέδωσε ο Γενικός Επιθεωρητής του Πενταγώνου, την Τρίτη, ο Οργανισμός Πληροφοριών Άμυνας αξιολόγησε ότι το Ισλαμικό Κράτος "εκμεταλλεύτηκε την τουρκική εισβολή και την επακόλουθη απομάκρυνση των αμερικανικών στρατευμάτων για την ανασύσταση των δυνατοτήτων και των πόρων στη Συρία και την ενίσχυση της ικανότητάς του να προγραμματίζει επιθέσεις στο εξωτερικό".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης