Χρηματιστήριο

Με Alpha Bank +5% και Coca Cola +2% το XA +0,90% στις 891 μον. – Τα θετικά νέα έχουν προεξοφληθεί

Με Alpha Bank +5% και Coca Cola +2% το XA +0,90% στις 891 μον. –  Τα θετικά νέα έχουν προεξοφληθεί
Ο Γενικός και ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισαν στις 891 και 900 μονάδες αντίστοιχα, στις πρώτες αντιστάσεις και στα υψηλά της ημέρας στις δημοπρασίες
(upd10)Ανοδικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο, στις 891 μονάδες, με πρωταγωνιστές τις δύο δεικτοβαρείς μετοχές της αγοράς,  Alpha Bank +4,71% η οποία έκλεισε στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες και την Coca Cola +2,37%.
Εν τω μεταξύ, η ελληνική αγορά ακολούθησε την άνοδο των διεθνών αγορών με αφορμή τις νέες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου D. Trumb ότι μια συμφωνία με την Κίνα "πιθανώς να είναι πολύ κοντά"
Στο επίκεντρο βρέθηκε η μετοχή της Lamda -3,01% - με χαμηλό ημέρας  -6,78% - λόγω της ανακοίνωσης της ΑΜΚ με την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών να ορίζεται στα 6,70 ευρώ και με αναλογία 1,216 νέα  για κάθε 1 παλαιά μετοχή ενώ η  ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος προτίμησης θα γνωστοποιηθεί με νεότερη ανακοίνωση.
Εν τω μεταξύ, στο 2,5% διαμορφώθηκε το επιτόκιο στο ομόλογο 500 εκατ. ευρώ της Μυτιληναίος ενώ το επενδυτικό ενδιαφέρον από διεθνή χαρτοφυλάκια ήταν μεγάλο, με τις προσφορές στα 2 δισ. ευρώ
Στις τράπεζες αν και τα
αποτελέσματα 9μήνου 2019 δεν ενθουσίασαν σε καμία περίπτωση εντούτοις με ισχυρά κέρδη έκλεισε η δεικτοβαρής Alpha Bank +4,71% και ακολούθησε Εθνική +2,81% και οι δύο στα υψηλά της ημέρας στις δημοπρασίες με οριακά κέρδη η Πειραιώς +0,59% ενώ οριακά υποχώρησε η Eurobank -0,26%.
Σημειώνεται ότι στο εννεάμηνο 2019 η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε κέρδη 87 εκατ. ευρώ, με τον δείκτη CET-1 να φθάνει στο 15,1%

Σε γενικές γραμμές μπορεί να ειπωθεί ότι η χρηματιστηριακή αγορά έχει προεξοφλήσει όλα τα θετικά νέα και ενόψει τέλους έτους η αγορά δεν έχει να δώσει ουσιώδεις κινήσεις. .
Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι το σχέδιο Ηρακλής συνέβαλε στην αύξηση των τιμών των τραπεζικών μετοχών με σωρευτικά κέρδη  +100% από την αρχή του χρόνου προσεγγίζοντας τις τιμές των ΑΜΚ του2015 – πλην της Πειραιώς - και κατά επέκταση στην άνοδο του χρηματιστηρίου προς τις 880-890 μονάδες.
Ωστόσο τα νέα έχουν προεξοφληθεί και τα ανοδικά περιθώρια είναι πλέον περιορισμένα γιατί παρά το γεγονός ότι το σχέδιο Ηρακλής αποτελεί  «θετικό βήμα» για την εκκαθάριση των προβληματικών δανείων των ελληνικών τραπεζών ωστόσο το αντάλλαγμα θα είναι η ισχυρή πίεση στα κεφάλαια τους καθώς υπολογίζεται ότι τελικώς η κεφαλαιακή επίπτωση στα κεφάλαια των τραπεζών θα είναι 5 δισεκ. ευρώ.
Οι τράπεζες διαθέτουν πραγματικά ενσώματα ίδια κεφάλαια 24 δισεκ. αλλά  στην προσπάθεια τους να αναπληρώσουν τα κεφάλαια που θα δαπανήσουν με το σχέδιο Ηρακλής θα προβούν σε εκδόσεις tier 2, οπότε τα tangible book τα καθαρά κεφάλαια θα μειωθούν εις βάρος της σχέσης καθαρών κεφαλαίων προς αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση DTC που φθάνει στο σύστημα τα 16 δισεκ. ευρώ.
Από την άλλη, πραγματική ανάπτυξη με την έκδοση ομολογιακών tier 2 δεν θα υπάρξει, καθώς οι τράπεζες θα πληρώνουν τόκους, ενώ το κεφάλαιο πρέπει να επιστραφεί στους μετόχους
Η πραγματική ανάπτυξη όσο και να υπάρχουν αντιδράσεις προς το παρόν,  θα έρθει μέσω των νέων αυξήσεων μετοχικών  κεφαλαίων καθώς τα νέα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν με διττό σκοπό, για την ολοκλήρωση της εξυγίανσης των NPEs με στόχο 5% και την νέα χρηματοδότηση της οικονομίας .
Τόσο οι τραπεζίτες όσο και οι ιδιώτες μέτοχοι αντιδρούν στην λύση των νέων ΑΜΚ, αλλά στο μέλλον σε ένα περιβάλλον καλύτερων ευκαιριών και προοπτικών, οι αυξήσεις κεφαλαίου θα κάνουν και νόημα και οι ιδιώτες μέτοχοι θα συμμετάσχουν.
Στην ελληνική αγορά ομολόγων, καταγράφεται σταθεροποίηση με το 10ετές ομόλογο στο 1,39% ενώ το ιταλικό 10ετές βελτιώνεται στο 1,19%.
Σταθεροποίηση καταγράφεται  στο ελληνικό CDS στις 150 μονάδες βάσης ενώ το CDS της Αργεντινής έχει βελτιωθεί βρίσκεται στις 5702 μονάδες βάσης από 5836 μονάδες
Στα μη τραπεζικά blue chips,επικράτησαν ανοδικές τάσεις, με κέρδη έκλεισαν Coca Cola, Φουρλής, TITC, ΟΠΑΠ ενώ με την μεγαλύτερη πτώση οι Lamda και Jumbo

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με ήπιες ανοδικές τάσεις ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,43% και τον Γενικό Δείκτη +0,37%.
Στις δημοπρασίες με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, ειδικότερα στην δεικτοβαρή Alpha Bank +4,71% και Εθνική +2,81% ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +2,18% ενώ ο Γενικός Δείκτης υπό των πιέσεων της Lamda αλλά με τα κέρδη της Coca Cola κατέγραψε κέρδη +0,90%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,90% στις 891 μονάδες έχοντας υψηλό στις 891,55 μονάδες και χαμηλό στις 884,47 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.  
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 66,1 εκατ. ευρώ, ο όγκος 21,5 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 14,1 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 2,59 εκατ.ευρώ και όγκου 355 χιλ. τεμάχια πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Alpha Bank διακίνησε 170 χιλ. τεμάχια αξίας 308 χιλ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ 100 χιλ. τεμάχια αξίας 998 χιλ. ευρώ, ο ΟΤΕ 60 χιλ. τεμάχια αξίας 833 χιλ. ευρώ και η Jumbo 25 χιλ. τεμάχια αξίας 448 χιλ. ευρώ

Tα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 891 μονάδες έχοντας διασπάσει οριακά την πρώτη αντίσταση των 890 μονάδων και ακολουθούν οι 900-910 μονάδες και η ζώνη των 950 μονάδων..
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 880 μονάδες και ακολουθούν οι 870-860 και οι  μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στην πρώτη αντίσταση των 900 μονάδων και ακολουθούν οι  925 και οι 950 μονάδες
Στην πρώτη στήριξη τις βρίσκονται οι 880- 870 μονάδες και ακολουθούν οι 850 και οι 815 μονάδες.

Τα αποτελέσματα των τραπεζών και εκτιμήσεις ξένων οίκων

Οι τρείς τράπεζες που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα 9μήνου 2019, Αlpha , Εθνική και Eurobank εμφάνισαν κέρδη 553 εκατ που είναι η υψηλότερη επίδοση πολλών χρόνων αλλά με τα έκτακτα να ανέρχονται σε 560 εκατ ευρώ.
Σε γενικές γραμμές μπορεί να ειπωθεί ότι τα έκτακτα βοηθούν στην εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου αλλά επειδή είναι έκτακτα δεν θα επαναληφθούν το 2020 ή στα επόμενα τρίμηνα.
Η αγορά θα πρέπει να αποτιμήσει τις τράπεζες χωρίς τα έκτακτα κέρδη.
Τα καθαρά προ προβλέψεων έσοδα ανήλθαν σε 1,71 δισεκ. για τις 3 τράπεζες πλην της Πειραιώς.
Οι τράπεζες δεν εμφάνισαν χάλια αποτελέσματα στο 9μηνο του 2019 αλλά δεν επικρατεί και ενθουσιασμός για τις επιδόσεις.
Παρά τις πρόσφατες θετικές τάσεις, η BofA/Merrill Lynch δηλώνει προσεκτική για τις ελληνικές τράπεζες λόγω των μακροπρόθεσμων διαρθρωτικών κινδύνων διατηρώντας την σύσταση underperform για την Εθνική με τιμή στόχο στα 3,04 ευρώ, για τη Eurobank διατηρεί σύσταση buy ήτοι για αγορά με τιμή στόχο στα 1,12 ευρώ ενώ ουδέτερη παραμένει για την Alpha Bank, με τιμή στόχο τα 2,04 ευρώ.
Από την άλλη, η JP Morgan Cazenove θεωρεί ότι τα τα αποτελέσματα γ' 3μηνου 2019 της Εθνικής είναι καλύτερα των εκτιμήσεων με σύσταση  overweight και με τιμή στόχο τα 3,90 ευρώ,για την Eurobank προβλέπει ότι ο κεφαλαιακό κόστος του Ηρακλή θα είναι ουδέτερο με την σύσταση να παραμένει overweight, ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς με τιμή στόχο στα 1,30 ευρώ ενώ διατηρεί τη σύσταση neutral (ουδετερότητα) για την Alpha Bank. .

Η επικαιρότητα

Σε μειώσεις φόρων θα προσανατολιστεί η κυβέρνηση για το  μέρισμα του φετινού προϋπολογισμού αντί για λεφτά στο χέρι με τον τελευταίο λόγο να έχει ο έλληνας πρωθυπουργός .
Οι τελικές αποφάσεις  θα παρθούν αρχές Δεκεμβρίου ενώ τα σενάρια που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο είναι η μείωση των εξής δύο φόρων: της εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία επιβάλλεται σε εισοδήματα που υπερβαίνουν τις 12.000 ευρώ με συντελεστές που ξεκινούν από 2,2% και κλιμακώνονται έως 10% για τα πολύ υψηλά, και του Τέλους Επιτηδεύματος που πληρώνουν ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις.
Για επικείμενη συμφωνία με την Κίνα κάνει λόγο ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, στρώνοντας το έδαφος για λήξη του εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.
«Η συμφωνία με την Κίνα είναι πολύ κοντά» δήλωσε ο Trump στο Fox και συμπλήρωσε «το βασικό είναι ότι έχουμε μια πολύ καλή ευκαιρία για την επίτευξη συμφωνίας».
Στη συνέχεια όμως, ο Trump, κατά την προσφιλή του τακτική, θόλωσε λίγο τα... νερά τονίζοντας ότι δεν βιάζεται.
«Και οι δύο πλευρές θέλουν να καταλήξουν σε συμφωνία.
Νωρίτερα την θέση ότι η κινεζική οικονομία είναι πολύ ανθεκτική και ότι έχει μεγάλη δυναμική διατύπωσε ο πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping, ο οποίος παράλληλα έστειλε μήνυμα στις ΗΠΑ πως η Κίνα δεν φοβάται τον εμπορικό πόλεμο.
Συνεχίζεται η διαμάχη εντός της ιταλικής κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση του ESM, καθώς τα κόμματα που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία, καθώς η Ρώμη ανησυχεί για την επίδραση των αλλαγών στο χρέος της χώρας.

Με μεικτές τάσεις οι ασιατικές αγορές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν σήμερα Παρασκευή  (22/11) οι αγορές της Ασίας, μετά τις ήπιες απώλειες που σημειώθηκαν στη Wall Street, εν μέσω ανησυχιών στις τάξεις των επενδυτών για την πορεία των εμπορικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με άνοδο +0,32%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο -0,63% στις 2885,29 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ με κέρδη +0,48% στις 26595,08 μονάδες

Κερδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Κέρδη καταγράφουν σήμερα Παρασκευή (22/11) οι ευρωαγορές, μετά από δήλωση του Αμερικανού προέδρου Donald Trump, ότι ΗΠΑ και Κίνα βρίσκονται κοντά στο να κλείσουν συμφωνία για το εμπόριο.
Επίσης η προσοχή των επενδυτών παραμένει εστιασμένη γύρω από τα μακροοικονομικά στοιχεία της ευρωζώνης τα οποία δημοσιεύθηκαν νωρίτερα εντός της ημέρας.
Το ΑΕΠ της Γερμανίας αυξήθηκε κατά +0,1% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ σε ετήσια βάση το ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο +0,5%, οι εξαγωγές σημείωσαν άνοδο +1% για το ίδιο διάστημα, οι εισαγωγές ενισχύθηκαν +0,1% ενώ στα υψηλά τριών μηνών διαμορφώθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα.
Ειδικότερα, ο Dax στην Γερμανία κινείται στο +0,40%, ο CAC στο Παρίσι στο +0,50%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο +0,40%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,70% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο με κέρδη +1,40%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται με άνοδο +0,35% ο S&P στο +0,20%, ο Nasdaq στο +0,10% ενώ το ETF GREC κινείται στο +0,56% ( 9,87 δολ.)

Κέρδη στις τράπεζες  με μέτριες συναλλαγές - Ξεχώρισε η Alpha Bank  

Με κέρδη έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η δεικτοβαρής Alpha Bank ενώ οριακά υποχώρησε μόνο η Eurobank.  
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεσε στα 3,1150 ευρώ με άνοδο +2,81% με όγκο 2,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,85 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,89 ευρώ με άνοδο +4,71% με όγκο 4,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,92 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,09 ευρώ με άνοδο +0,59% με όγκο 1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,35 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,9575 ευρώ, με πτώση -0,26% με όγκο 6,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,55 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,40 ευρώ, με πτώση  -0,71% και κεφαλαιοποίηση 625 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,43 ευρώ, με πτώση -0,46% και όγκο 293 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 198 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος  έκλεισε στα 14,18 ευρώ, με άνοδο +1,14% και κεφαλαιοποίηση 168 εκατ. ευρώ.

Mε ανοδικές τάσεις οι  μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές – Κέρδη στη Coca Cola  

Με ανοδικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Coca Cola, TITC, ΟΠΑΠ
Στον αντίποδα, πτωτικά έκλεισαν Lamda, Jumbo, CENER...
H Coca Cola έκλεισε στα 28,91 με άνοδο +2,37% με την κεφαλαιοποίηση στα 10,68 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,88 ευρώ, με άνοδο +0,58% και αποτίμηση 6,66 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 3,1220 ευρώ με άνοδο +0,58% και αποτίμηση 724 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,19 ευρώ με άνοδο +0,46% και κεφαλαιοποίηση 509 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 10,00 ευρώ με άνοδο +1,52% και αποτίμηση 3,22 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισει στα 18,70 ευρώ, με άνοδο +1,74% και κεφαλαιοποίηση 1,54 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,65 ευρώ με άνοδο +0,23% και κεφαλαιοποίηση 2,64 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 21,64 ευρώ με άνοδο +0,74% και κεφαλαιοποίηση 2,40 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,81ευρώ, αμετάβλητος και κεφαλαιοποίηση 1,41 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 17,70 ευρώ με πτώση -1,39% και κεφαλαιοποίηση 2,41 δισ. ευρώ.
Η Lamda έκλεισε στα 7,73 ευρώ με πτώση -3,01% και κεφαλαιοποίηση 616 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή της Cenergy έκλεισε στα 1,32 ευρώ, με πτώση -0,75% και κεφαλαιοποίηση 251 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,48 ευρώ, με άνοδο +0,74% και με κεφαλαιοποίηση στα 284 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0947 ευρώ, με άνοδο +0,31% και κεφαλαιοποίηση 92 εκατ. ευρώ

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,39%, βελτίωση στην Ιταλία 1,19%

Σταθεροποίηση σημειώνεται στα ελληνικά ομόλογα τα οποία μετά το ξέφρενο και σε μεγάλο βαθμό αδικαιολόγητο ράλι δέχθηκαν πιέσεις ακολούθησε άνοδος και πλέον οι τιμές αφομοιώνουν τα νέα επίπεδα.
Σε γενικές γραμμές τα ελληνικά ομόλογα προσέλκυσαν το ενδιαφέρον επειδή σχεδόν 150 ομόλογα της Ευρώπης έχουν αρνητικό επιτόκιο… ωστόσο εσχάτως σημειώνονται πωλήσεις.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,39% από 1,155% πρόσφατα  ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 1,19%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,38% με το αμερικανικό 10ετές 1,75% παρ’ ότι αποτιμώνται σε διαφορετικό νόμισμα δεν ακολουθούσαν βίους παράλληλους…. η Ελλάδα δανείζεται με καλύτερους όρους από τις ΗΠΑ εσχάτως.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 20 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 97 μονάδες βάσης.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 110,78 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,33% με απόδοση αγοράς 0,36% και απόδοση πώλησης 0,30%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 109,74 μονάδες βάσης και απόδοση 0,41%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 112,62 μονάδες βάσης και απόδοση 0,51% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 7 Νοεμβρίου 2019 στο 0,38%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,71 μονάδες βάσης και απόδοση 0,69% με το ιστορικό χαμηλό 0,52% στις 7 Νοεμβρίου 2019…
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 105,91 μονάδες βάσης και απόδοση 0,95%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 119,21 μονάδες βάσης και απόδοση 1,26% με απόδοση αγοράς 1,27% και απόδοση πώλησης 1,25%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 121,70 μονάδες βάσης και απόδοση 1,38% με απόδοση αγοράς 1,39% και απόδοση πώλησης 1,37%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2019 στο 1,155%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 123,73 μονάδες βάσης και απόδοση 1,85%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 126,04  μονάδες βάσης και απόδοση 2,17%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 130,93 μονάδες βάσης και απόδοση 2,39%.
Το ιστορικό χαμηλό 2,09% σημειώθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2019.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 175 μονάδες βάσης από 172 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 150 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 5.702 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,50% ή 150 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Οριακή επιδείνωση στα χρεόγραφα της Νότιας Ευρώπης – Βελτίωση στην Ιταλία  

Οριακή επιδείνωση σημειώνεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης με την Ιταλία οριακά να ανακάμπτει μετά τις πρόσφατες πιέσεις.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 και χαμηλό 0,758% στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 για να διαμορφωθεί σήμερα στο 1,19% στις 22 Νοεμβρίου 2019.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 22/11/2019 στο -0,36% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,7430%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση +0,07% με το ιστορικό χαμηλό -0,156% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου  2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,42% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,42% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,19% και με ιστορικό χαμηλό 0,758% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,58%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης