Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Κων. Φέγγος (PRELIUM Investment Services): Η ΑΜΚ της Lamda Development φέρνει στο προσκήνιο το ρόλο του Χρηματιστηρίου

Κων. Φέγγος (PRELIUM Investment Services): Η ΑΜΚ της Lamda Development φέρνει στο προσκήνιο το ρόλο του Χρηματιστηρίου
Άρθρο του κ. Κωνσταντίνου Φέγγου, προέδρου της PRELIUM Investment Services στο bankingnews.gr
Άλλη μια βδομάδα σταθεροποίησης στα ψηλά για τον Γενικό Δείκτη του χρηματιστηρίου.
Τελικά οι 900 μονάδες αποδείχτηκαν για άλλη μια φορά άβατο, αν και η πρόθεση φαίνεται να είναι για διατήρηση των τιμών σε καλά επίπεδα, ενόψει του κλεισίματος του Νοεμβρίου.
Όμως η σημαντικότητα του Ελληνικού χρηματιστηρίου παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα εκτίμησης μεταξύ των επενδυτών σαν τόπος άντλησης κεφαλαίων, ενώ στο μυαλό των μη ασχολούμενων με επενδύσεις, φαντάζει σαν το καζίνο τριτοκοσμικής χώρας.
Σημαντικό νέο της εβδομάδας η ανακοίνωση της τιμής για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της ΛΑΜΔΑ, που σημαίνει ότι μετά τις παλινωδίες, η αύξηση προχωράει προς ολοκλήρωση.
Πιστεύω πως μια επιτυχία στην ολοκλήρωση της αύξησης, θα μπορούσε να είναι το έναυσμα για βελτίωση της κατάσταση στο χρηματιστήριο.  
Μέχρι τότε φυσικά, αναμένουμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση.
Σημαντική είναι επίσης η κινητικότητα που παρατηρείται στις τράπεζες όσον αφορά τα κόκκινα δάνεια και τη χρήση του προγράμματος ΗΡΑΚΛΗΣ.
Σε κυβερνητικό επίπεδο είδαμε την αποφασιστικότητα αλλά και την αποτελεσματικότητα που επιδείχτηκε κατά τον εορτασμό της 17ης Νοεμβρίου και περιμένουμε τη συνέχεια ενόψει της επετείου του Γρηγορόπουλου.  
Έγινε κατανοητή η εκρηκτικότητα του μεταναστευτικού και άρχισαν να επιταχύνονται οι κινήσεις αλλά και η διεθνοποίηση του θέματος, που δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο της Ελλάδας.
Στα οικονομικά, το νομοσχέδιο ΗΡΑΚΛΗΣ για τα κόκκινα δάνεια ολοκληρώνεται και το φορολογικό νομοσχέδιο κατατέθηκε  
Τώρα περιμένουμε το μοίρασμα του υπερπλεονάσματος που δημιουργήθηκε με τη δική μας υπερφορολόγηση και ελπίζουμε επιτέλους να δοθεί μια αναπτυξιακή νότα στις παροχές.
Με τα βασικά νομοσχέδια να βαίνουν προς ολοκλήρωση, ίσως είναι καιρός να ασχοληθούμε και με το Χρηματιστήριο.  
Το Χ στο Χρηματιστήριο με κεφαλαίο, προσβλέποντας να αυξήσουμε τη σημαντικότητά του.
Είναι κρίμα σε μια χώρα που όλοι ψάχνουν λεφτά και πιστεύουν πως το επενδυτικό τοπίο αλλάζει και προσφέρει ευκαιρίες, το τοπικό Χρηματιστήριο να μην θεωρείται ικανό να συμμετάσχει στη διαδικασία ανεύρεσης κεφαλαίων.
Η νέα διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, φαίνεται να εργάζεται πάνω σε αυτό και αναμένουμε αποτελέσματα το συντομότερο.  Ελπίζουμε το αποτέλεσμα της διαβούλευσης να είναι προς την κατεύθυνση ενίσχυσης των εταιρειών που λειτουργούν και φορολογούνται στην Ελλάδα και να λαμβάνει υπόψη της τις ιδιαιτερότητες της Ελληνικής αγοράς.
Μπροστά μας έχουμε πλέον την ΑΜΚ της ΛΑΜΔΑ, που αναμένεται να μας απασχολήσει αρκετά.  
Οι υπάρχοντες μέτοχοι θα έχουν την ευκαιρία να εξασκήσουν τα δικαιώματά τους και αυτό θα απαιτήσει πολλά χρήματα.
Εναλλακτικά μπορούν να πουλήσουν τα δικαιώματα που θα προκύψουν και να διατηρήσουν τη θέση που ήδη έχουν.
Άλλη εναλλακτική να πουλήσουν τις μετοχές που ήδη έχουν και να αγοράσουν καινούργιες εξασκώντας τα δικαιώματα, εφόσον η σχέση τιμών τους συμφέρει.
Όσοι δεν έχουν μετοχές και θέλουν να συμμετάσχουν στην αύξηση, ή θα πρέπει να αγοράσουν μετοχές μέχρι την αποκοπή του δικαιώματος στις σημερινές ψηλές τιμές, ή θα πρέπει να περιμένουν την αποκοπή και να αγοράσουν δικαιώματα.  
Η εμπειρία λέει ότι ακόμα και σε επιτυχημένες αυξήσεις, η τιμή των δικαιωμάτων δεν γίνεται πολύ ακριβή κατά τη διάρκεια της αύξησης, οπότε όλοι θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε καλές τιμές αν το επιθυμούν.
Χρηματιστηριακά η σταθεροποίηση συνεχίζεται, αν και ο Δεκέμβριος είναι πάντα πονηρός μήνας και πολλές φορές αποτελεί αγοραστική ευκαιρία για τους ψύχραιμους επενδυτές, ενώ τρομάζει τους λιγότερο ψύχραιμους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης