ΕΕ: Στις 27/11 επικυρώνεται ο διορισμός της von der Leyen στην προεδρία της Κομισιόν

ΕΕ: Στις 27/11 επικυρώνεται ο διορισμός της von der Leyen στην προεδρία της Κομισιόν
Τη von der Leyen στηρίζουν οι τρεις μεγάλες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Η πρόεδρος της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen αναμένεται να λάβει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη διάρκεια ψηφοφορίας που είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου, δήλωσαν αξιωματούχοι πολλών πολιτικών ομάδων.
Τη von der Leyen στηρίζουν οι τρεις μεγάλες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (182 έδρες), οι Σοσιαλιστές (154) και οι κεντρώοι φιλελεύθεροι του Renew Europe (108).
«Η von der Leyen θα λάβει την πλειοψηφία, αλλά χωρίς εμάς», δήλωσε από την πλευρά του ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Philippe Lamberts.
«Δεν θα είναι υπέροχο, αλλά ούτε και ντροπιαστικό», πρόσθεσε.
Φαίνεται ότι η Γερμανίδα μπορεί να συγκεντρώσει 444 ψήφους, όμως πολλοί ευρωβουλευτές των τριών αυτών ομάδων δεν είχαν ψηφίσει υπέρ της στις εκλογές του Ιουλίου.
Τότε χρειαζόταν το λιγότερο 374 ψήφους και συγκέντρωσε 383, δηλαδή εννέα περισσότερες από το ελάχιστο.
«Η ψήφος για τον διορισμό είναι διαφορετικός.
Δεν είναι μυστική και αρκεί απλή πλειοψηφία των παρόντων», εξήγησε ο Lamberts.
«Κάθε πολιτική ομάδα θα γνωρίζει ποιος ψήφισε και πώς. Αυτό αναμένεται να αποθαρρύνει τους διαφωνούντες», επεσήμαναν διάφοροι αξιωματούχοι του ΕΛΚ, της πολιτικής οικογένειας της von der Leyen.
«Θα έχει πλειοψηφία, αλλά δεν θα είναι ούτε πολύ μεγάλη, ούτε πολύ μικρή», εκτίμησε ένας εξ αυτών.
Την αίσθηση αυτή επιβεβαιώνουν ευρωβουλευτές των Σοσιαλιστών.
Οι Γερμανοί και οι Ισπανοί, που αποτελούν τις δύο μεγαλύτερες ομάδες, θα ψηφίσουν υπέρ του διορισμού της von der Leyen. Όμως υπάρχουν αμφιβολίες για τη στάση των ευρωβουλευτών άλλων χωρών, κυρίως των Γάλλων και των Ρουμάνων, σημείωσε αξιωματούχος των Σοσιαλιστών.
Οι Πράσινοι (74 ευρωβουλευτές) αναμένεται να απέχουν, σύμφωνα με τον Lamberts.
Η άκρα αριστερά (41) θα ψηφίσει κατά της von der Leyen.
«Αν η ψήφος είναι θετική, η νέα Κομισιόν θα μπορέσει να αρχίσει να εργάζεται την 1η Δεκεμβρίου», εξήγησε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου David Sassoli.
Είναι η πρώτη φορά που επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα είναι γυναίκα.
Την 1η Δεκεμβρίου εξάλλου ο Charles Michel θα αναλάβει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αντικαθιστώντας τον Donald Tusk.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS