Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Πότε θα «πέσει» η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη;

Πότε θα «πέσει» η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη;
Τι φοβάται η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας
Τέσσερις μήνες ζωή μετρά η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη  και μέχρι τη λήξη της θητείας της , απομένουν ακόμη 44 μήνες που ισοδυναμούν σε τρία χρόνια και οκτώ μήνες.
Οι πιο  αισιόδοξοι της παράταξης θεωρούν ότι θα έχει επιπλέον 48 μήνες στο τιμόνι της διακυβέρνησης της χώρας χάρη και στην Αξιωματική Αντιπολίτευση καθώς δεν διαθέτει το κατάλληλο πολιτικό προσωπικό για να κάνει ουσιαστική  αντιπολίτευση.
Θα συνυπογράψουμε  την προσέγγιση ,διότι πράγματι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση και από τα πρώτα της βήματα ως Αξιωματική Αντιπολίτευση ενεργεί ως κόμμα του 3%.
Όταν  το κόμμα του ΣΥΡΖΑ προχωρεί σε ανακοίνωση για το πετρέλαιο θέρμανσης  δίνοντας  έμφαση , ποιος έδινε τα περισσότερα ενώ θα έπρεπε να αναδείξει ότι το κόμμα της Νέας  Δημοκρατίας δεν  θα δώσει επίδομα θέρμανσης από το 2020,  είναι σαν  να κάνει … πάσες  στην κυβέρνηση.   
Τι κάνει όμως η κυβέρνηση για  το επίδομα  θέρμανσης: Διαθέτει τα 68 εκατ. ευρώ  για την  αγορά πετρελαίου θέρμανσης  με τη μορφή επιδόματος μέχρι τα τέλη  Δεκεμβρίου του 2019.
Αξίζει να σημειωθεί  ότι τα κεφάλαια που δίνονται ως επίδομα προήλθαν από το υπερ πλεόνασμα  που έφτιαξε ο υπουργός  Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος  βάζοντας   φόρους στη μεσαία τάξη.
Ότι  …μοιράζει η ΝΔ είναι από τη φορομπηχτική πολιτική που ακολούθησε  η Κυβέρνηση  του ΣΥΡΙΖΑ από το Σεπτέμβριο του 2015 έως τον Ιούλιο του 2019.
Η  κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει στείλει σαφές μήνυμα ότι δεν θέλει τα υπερ πλεονάσματα και η πολιτική αυτή, του επιτρέπει να μειώνει τη φορολογία.
Τι φοβάται όμως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας;
Να μη χρειασθεί να επιβάλλει 1 ευρώ φόρο στους πολίτες.
Αυτός είναι και ο λόγος που δεν έχει προβλέψει τη διανομή επιδόματος θέρμανσης από το 2020.
Το πλεόνασμα των 463 εκατ. ευρώ που προέκυψε από τον προϋπολογισμό του 2019 ( χωρίς να υπολογίσουμε το 1,2 δις ευρώ που μοίρασε  ο κ. Αλέξης  Τσίπρας  πριν από τις Ευρωεκλογές), το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, θέλει να το χρησιμοποιήσει ως  … μαξιλάρι για να καλύψει κάποια έκτακτα γεγονότα  που τυχόν εμφανισθούν  τη νέα χρόνια.
Υπάρχει η πιθανότητα  η κυβέρνηση να υποχρεωθεί κατά τη διάρκεια της θητείας της  να επιβάλλει φόρους;
Όλα μπορούν να συμβούν!  
Ο πόλεμος κατά των καπνιστών που να σημειωθεί είναι στη σωστή κατεύθυνση, πιθανόν να  οδηγήσει στην αύξηση των λαθραίων τσιγάρων μειώνοντας τα κρατικά έσοδα. Οι καπνιστές  πιθανόν να επιλέξουν να το κόψουν, από το ανελέητο κυνηγητό, που θα έχει ως αντίκτυπο να μειωθούν τα κρατικά έσοδα που σήμερα ανέρχονται στα 3 δις ευρώ το χρόνο.
Τι θα συμβεί στο ενδεχόμενο τα κίνητρα αντικατάστασης  των ΙΧ με ηλεκτρικά, να συμβάλλουν στη μείωση της κατανάλωσης  βενζίνης .
Η κατηγορία των πετρελαιοειδών δίνει περίπου 7 δις. ευρώ στα κρατικά έσοδα.
Στο ακραίο σενάριο να μη ξεκινήσει το έργο του Ελληνικού το 2020 η κυβέρνηση θα πρέπει να ελπίζει από την ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας ή να βάλει φόρους ύψους 300 εκατ. ευρώ καθώς δεν  πάρει την πρώτη δόση από τον αγοραστή.
Το μέλλον της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας  θα εξαρτηθεί από τα γεγονότα  που θα την υποχρεώσουν ή δεν θα την υποχρεώνουν να επιβάλλει φόρους για την επίτευξη του στόχου των πλεονασμάτων στα επίπεδα το 3,5%.
Η Οικονομία θα παραμείνει  στο επίκεντρο άσκησης της κυβερνητικής  πολιτικής  παρότι το κλίμα  βελτιώνεται  χάρη  στην αποκλιμάκωση των επιτοκίων και στην χρηματοδότηση του κράτους  με αρνητικά  επιτόκια.
Το μέλλον της κυβέρνησης θα κριθεί από την προσωποποιημένη πληροφορία που θα λαμβάνει από τον φορολογούμενο και στο χρόνο  που θα πληρώνει τους φόρους  του.

Νίκος Θεοδωρόπουλος   
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης