Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κολομβία: Τρεις νεκροί αστυνομικοί από έκρηξη βόμβας - Διαδηλωτές παρέλυσαν την πρωτεύουσα Μπογκοτά

Κολομβία: Τρεις νεκροί αστυνομικοί από έκρηξη βόμβας - Διαδηλωτές παρέλυσαν την πρωτεύουσα Μπογκοτά
Οι διαδηλωτές αψήφησαν την απαγόρευση της κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί στη Μπογοτά και πραγματοποίησαν διαμαρτυρία με κατσαρόλες μπροστά από το σπίτι του προέδρου της Κολομβίας, Ι. Duque
Τρεις αστυνομικοί σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας στην Κολομβία, ενώ χιλιάδες διαδηλωτές παρέλυσαν την πρωτεύουσα Μπογκοτά, όπου μεταξύ άλλων σημειώθηκαν και σποραδικές λεηλασίες, όπως μεταδίδει το Reuters.
Ακόμη δέκα αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά την έκρηξη στην πόλη Sandader de Quilichao της νοτιοδυτικής επαρχίας Cauca, που είναι γνωστή για τη διακίνηση ναρκωτικών και τη βία.
Άλλοι τρεις άνθρωποι είχαν σκοτωθεί την περασμένη Πέμπτη 21/11, όταν 250 χιλιάδες διαδηλωτές εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τον πρόεδρο Ivan Duque και την κυβέρνησή του.
Η οργή τους έχει να κάνει με τις φημολογούμενες οικονομικές μεταρρυθμίσεις, που ο Duque, πάντως, αρνείται, αλλά και για την αδράνεια της κυβέρνησης στο θέμα της καταπολέμησης της διαφθοράς, όπως και για τις δολοφονίες ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Χιλιάδες ήταν οι διαδηλωτές και την Παρασκευή 22/11 στην πρωτεύουσα Μπογκοτά, όπου χτυπούσαν κατσαρόλες με κουτάλες, σε έναν παραδοσιακό τρόπο διαμαρτυρίας στη Λατινική Αμερική.
Οι διαδηλωτές αψήφησαν την απαγόρευση της κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί στη Μπογοτά και πραγματοποίησαν διαμαρτυρία με κατσαρόλες μπροστά από το σπίτι του προέδρου της Κολομβίας, Ι. Duque, στόχο την προηγουμένη ενός μαζικού κινήματος διαμαρτυρίας.
"Θα συνεχίσουμε να διαμαρτυρόμαστε κατά της κυβέρνησης Duque" ανέφερε μία 25χρονη που είχε πάει στη διαδήλωση με τον 52χρονο πατέρα της.
"Είναι μία ανεπαρκής κυβέρνηση που σκοτώνει παιδιά και δεν το παραδέχεται" συμπλήρωσε η ίδια, αναφερόμενη σε έναν πρόσφατο βομβαρδισμό που στόχευε αντάρτες, αλλά τελικά στοίχισε τη ζωή σε οκτώ εφήβους και οδήγησε τον υπουργό Άμυνας σε παραίτηση.
Οι διαδηλωτές, που ανάμεσά τους ήταν και ολόκληρες οικογένειες και ηλικιωμένοι, διαλύθηκαν από τα χημικά της αστυνομίας, που τους έκαναν να τρέχουν σε στενούς δρόμους, γύρω από την ιστορική πλατεία Μπολιβάρ.
Μερικοί διαδηλωτές ανασυντάχθηκαν και συνέχισαν τα συνθήματα, ενώ άλλοι έκλεισαν μερικούς δρόμους σε κάποιες γειτονιές, χτυπώντας κατσαρόλες με τις κουτάλες.
Αναρτήσεις στα social media και ανακοινώσεις σε ραδιοφωνικούς σταθμούς καλούσαν σε αυτοπροστασία από λεηλασίες, ενώ αξιωματούχοι ζητούσαν ηρεμία.
Αρκετά σουπερμάρκετ, πάντως, λεηλατήθηκαν την Παρασκευή 22/11, καθώς μασκοφόροι έκαψαν αντικείμενα και έκλεισαν δρόμους, ενώ άλλοι διαδηλωτές έκλεψαν ένα λεωφορείο.
"Μερικοί εκμεταλλεύτηκαν τις διαδηλώσεις για να σπείρουν το χάος" δήλωσε ο Κολομβιανός πρόεδρος Ivan Duque, προαναγγέλλοντας και μία δημόσια συζήτηση την προσεχή εβδομάδα, η οποία θα ενισχύσει την τρέχουσα ατζέντα κοινωνικών πολιτικών.
"Από την ερχόμενη εβδομάδα θα δρομολογήσω έναν εθνικό διάλογο, που θα ενισχύσει την υπάρχουσα ατζέντα της κοινωνικής πολιτικής, ώστε να εργασθούμε έτσι με τρόπο ενωτικό με ένα μεσο-μακροπρόθεσμο όραμα, που θα μας επιτρέψει να μειώσουμε τις κοινωνικές ανισότητες", ανακοίνωσε ο πρόεδρος σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, διευκρινίζοντας ότι αυτός ο διάλογος θα πραγματοποιηθεί "σε όλες τις περιοχές, με όλους τους παράγοντες".
Οι τρεις θάνατοι διαδηλωτών την Πέμπτη 21/11 είναι υπό έρευνα, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Carlos Holmes Trujillo, o οποίος είπε και ότι μία ομάδα ανθρώπων προσπάθησε να λεηλατήσει ένα δημαρχείο.
"Το αποτέλεσμα της σύγκρουσης μεταξύ βανδάλων και των δυνάμεων ασφαλείας είχε ως συνέπεια τον θάνατο δύο ανθρώπων και η υπόθεση ερευνάται από την εισαγγελία" ανέφερε σχετικά.
Αν και η πορεία της Πέμπτης 21/11 ήταν σε γενικές γραμμές ειρηνική, 98 άτομα συνελήφθησαν, ενώ 122 πολίτες και 151 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας τραυματίστηκαν.
Οι αρχές διέταξαν 11 προκαταρκτικές έρευνες για κακή διαχείριση της κατάστασης από τις δυνάμεις ασφαλείας, μετά από εικόνες που κυκλοφόρησαν στα social media και δείχνουν τον βάναυσο τρόπο με τον οποίο φέρθηκε σε διαδηλωτές η αστυνομία.
Έναν, μάλιστα, τον κλώτσησαν στο κεφάλι.
Οι διαδηλώσεις συνέπεσαν με άλλες κινητοποιήσεις που γίνονται σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, από τις πορείες κατά της λιτότητας στη Χιλή, μέχρι τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που οδήγησαν στην παραίτηση του Evo Morales στη Βολιβία, αλλά και τις εντάσεις που αναζωπυρώθηκαν στο Εκουαδόρ και τη χτυπημένη από την κρίση Νικαράγουα.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης