Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κυβερνητικό κλιμάκιο σε Χαλκιδική και Θάσο - Δηλώσεις Παναγιωτόπουλου

Κυβερνητικό κλιμάκιο σε Χαλκιδική και Θάσο - Δηλώσεις Παναγιωτόπουλου
Τι δήλωσαν ο Ν. Παναγιωτόπουλος, ο  Θ. Λιβάνιος και ο Απ. Τζιτζικώστας
(upd)Στις πληγείσες από τα πλημμυρικά φαινόμενα του τελευταίου 24ωρου περιοχές στην Χαλκιδική και στην Θάσο, μετέβη σήμερα, Σάββατο 23/11, κυβερνητικό Κλιμάκιο με επικεφαλής τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Υφυπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο, με εντολή του πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη.
Μαζί τους ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιάς, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Γ. Καραγιάννης, ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Κ. Μπαγινέτας και ο Υπαρχηγός Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος, Στ. Κολοκούρης.
Η αποστολή έφτασε με ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος αρχικά στην περιοχή Ολυμπιάδα Χαλκιδικής (Δημοτικό Γήπεδο), ενώ στη συνέχεια στην Θάσο (Γήπεδο Λιμένα).
Σημειώνεται ότι το τελευταίο 24ωρο Θάσος και Χαλκιδική παρουσιάζουν εικόνες καταστροφής, αφού  δρόμοι μετατράπηκαν σε χειμάρρους παρασύροντας αυτοκίνητα, υπερχείλισαν  ρέματα και αρδευτικά κανάλια, σημειώθηκαν κατολισθήσεις σε σημεία του οδικού δικτύου, ενώ προκλήθηκαν ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις.

Στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής

Πρώτος σταθμός του κυβερνητικού κλιμακίου ήταν η Ολυμπιάδα Χαλκιδικής, όπου τους υποδέχθηκε ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος, ενώ ακολούθησε σύσκεψη, παρουσία και του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απ. Τζιτζικώστα, ώστε να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση για τις ζημιές.
Ο κ. Βαλιάνος τους ενημέρωσε για τα προβλήματα στην περιοχή και σημείωσε πως «αυτή τη στιγμή πρέπει να αντιμετωπίσουμε δύο ζητήματα, την επόμενη νεροποντή που αναμένεται την Κυριακή το βράδυ, άρα θα πρέπει με οποιοδήποτε κόστος να εργαστούν εδώ όλα τα διαθέσιμα μηχανήματα ώστε να βελτιωθούν τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά του ρέματος που έχει πληγεί», ενώ συμπλήρωσε ότι μεσοπρόθεσμα θα πρέπει να τεθεί και το θέμα της οργανωμένης αντιπλημμυρικής θωράκισης της Ολυμπιάδας που θα αποτρέψει αυτό το πρόβλημα οριστικά για το μέλλον.
«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο» τόνισε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου έφτασε το πρωί του Σαββάτου 23/11 στην Ολυμπιάδα, μαζί με τον υφυπουργό Εσωτερικών, Θ. Λιβάνιο, ώστε να διαπιστώσουν τις ζημιές από τα πλημμυρικά φαινόμενα του τελευταίου 24ωρου στην Χαλκιδική.
Στη σύσκεψη στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής υπογραμμίστηκε η ανάγκη να υπάρξει εγρήγορση και σχεδιασμός τις αμέσως επόμενες ώρες για να αποφευχθούν τα χειρότερα ενόψει του νέου κύματος κακοκαιρίας που αναμένεται από το βράδυ της Κυριακής 24/11, με τον υπουργό Εθνικής 'Αμυνας να τονίζει πως «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο».
Μάλιστα, ο κ. Παναγιωτόπουλος επεσήμανε πως «καλό είναι να υπάρχει ένας συντονισμός όλων αυτών που θα κληθούν τις επόμενες ώρες να θωρακίσουν όσο μπορούν την περιοχή» και πρόσθεσε πως  «υπάρχει ένας συγκεκριμένος σχεδιασμός που πρέπει να γίνει» για την αντιπλημμυρική θωράκιση αυτών και άλλων περιοχών, καθώς «δυστυχώς, στις εποχές που ζούμε, αυτό που ονομάζαμε έκτακτο καιρικό φαινόμενο, έχει γίνει τακτικό και πολύ φοβούμαι ότι από εδώ και πέρα θα γίνει τακτικότερο».
Για την Ολυμπιάδα Χαλκιδικής, ο υπουργός σημείωσε ότι το πρόβλημα φαίνεται να συγκεντρώνεται στη διευθέτηση ενός ρέματος που πλημμυρίζει και δημιουργεί, με τον τεράστιο όγκο νερού, το πλημμυρικό φαινόμενο στην κατοικημένη περιοχή.
Όπως είπε «θεωρώ ότι υπάρχει ο τρόπος να σχεδιαστεί η διευθέτηση αυτού του ρέματος, αλλά αυτό είναι κάτι που θα μας απασχολήσει την επόμενη μέρα.
Σήμερα και αύριο θα πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αντιμετωπιστούν τα χειρότερα».
Ακόμη, ο κ. Παναγιωτόπουλος συνεχάρη όλους όσοι δίνουν τη μάχη για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων σε αντίξοες συνθήκες.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θ. Λιβάνιος, κατά τη σύσκεψη υπογράμμισε την ανάγκη να ενημερωθούν οι κάτοικοι για τα νέα έντονα καιρικά φαινόμενα που έρχονται και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, σημειώνοντας παράλληλα πως θα πρέπει, όπου χρειαστεί, να κλείσουν οι δρόμοι.
Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι βρίσκονται σε ετοιμότητα όλες οι υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών και της Πολιτικής Προστασίας, ενώ πρόσθεσε  ότι άμεσα θα πρέπει να προχωρήσουν οι τριμελείς επιτροπές για την  καταγραφή της καταστροφής των οικοσκευών ώστε οι αποζημιώσει να δοθούν το συντομότερο δυνατό.
Τέλος, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απ. Τζιτζικώστας, αφού έκανε λόγο για πολύ μεγάλο καταστροφή και χαρακτήρισε το φαινόμενο των τελευταίων ωρών πολύ έντονο, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι «στόχος μας είναι να θωρακίσουμε άμεσα την περιοχή για τις βροχοπτώσεις που αναμένονται τα επόμενα 24ωρα και γι' αυτό ακριβώς τον λόγο ζήτησα και τη συνδρομή του Στρατού με μηχανήματα προκειμένου να προστεθούν δυνάμεις στις δικές μας, του δήμου και της Περιφέρειας, και να αποκαταστήσουν γρήγορα τις ζημιές, να θωρακίσουν όσο γίνεται την περιοχή από πλημμύρες τα επόμενα 24ωρα».
Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη να δοθεί και μια συνολικότερη λύση στο πρόβλημα, αναφέροντας μάλιστα ότι «έχουμε ήδη συνεννοηθεί με τον δήμο να γίνουν μελέτες ολοκληρωμένες για να δούμε κάποιο ευρωπαϊκό ή εθνικό πρόγραμμα, να εντάξουμε κάποιο ευρωπαϊκό ή εθνικό πρόγραμμα να εντάξουμε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στην αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής».
Στο μεταξύ, με αμείωτους ρυθμούς εργάζονται συνεργεία της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και κλιμάκια της Πυροσβεστικής για να αποκαταστήσουν τις ζημιές σε σπίτια και δρόμους που προκάλεσε η νεροποντή που χτύπησε τη Χαλκιδική, κυρίως την Ολυμπιάδα, το Γομάτι και τα Πλανά.
Μάλιστα, τόνους λάσπης και  φερτά υλικά που κατέβηκαν από τον ορεινό όγκο της Χαλκιδικής και τα νερά από τα ρέματα που φούσκωσαν απομακρύνουν από το πρωί του Σαββάτου 23/11 τα 14 μηχανήματα της Περιφέρειας και 11 συνεργεία της Πυροσβεστικής υπηρεσίας.
Παράλληλα, ανοικτό είναι το οδικό δίκτυο της Χαλκιδικής, με εξαίρεση την  επαρχιακή οδό Πολυγύρου - Ιερισσού (ύψος Πλατανόρεμα), όπου από την Παρασκευή 22/11 έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων λόγω της καθίζησης στο οδόστρωμα.

Στην Θάσο

Επιτόπια αυτοψία σε πολλά σημεία της Θάσου, που επλήγη από τις ισχυρές και συνεχιζόμενες βροχοπτώσεις του τελευταίου 24ωρου, πραγματοποίησε το κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλο, που επισκέφτηκε το νησί.
Μάλιστα, σε σύσκεψη που διεξήχθη , παρουσία του υφυπουργού Εσωτερικών Θ. Λιβάνιου, του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας -Θράκης, Χρ. Μέτιου και αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης και υπηρεσιακών παραγόντων, εξετάστηκαν τα άμεσα μέτρα για τη θωράκιση του νησιού, δεδομένου ότι έρχεται νέο κύμα κακοκαιρίας.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων τις επόμενες ώρες για να μπορέσει η Θάσος να αντιμετωπίσει το νέο κύμα κακοκαιρίας, που σύμφωνα με την ΕΜΥ θα επηρεάσει ξανά την περιοχή του βορειοανατολικού Αιγαίου.
Όπως ανέφερε ο υπουργός «κρίνεται επιβεβλημένη η ανάγκη να απομακρυνθούν όλα τα φερτά υλικά, ώστε να ελευθερωθούν οι κοίτες των χειμάρρων και των καναλιών, προκειμένου να βρίσκουν διέξοδο τα νερά.
Επίσης, πρέπει να αποκατασταθούν και οι γέφυρες σε πολλές σημεία οικισμών.
Σε δεύτερη φάση επιβάλλεται να γίνει ο καλύτερος δυνατός σχεδιασμός για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος αντιπλημμυρικών έργων στο νησί».
Πρόσθεσε πως «δυστυχώς, θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα που πλέον είναι τακτικά και να μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε.
Όλοι οι φορείς, τα φυσικά πρόσωπα, οι αιρετοί έχουν τη δική τους συνεισφορά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί η κακοκαιρία αλλά και των λύσεων που επιβάλλεται να δοθούν».
Ακόμη, ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι στο νησί από το πρωί βρίσκεται και ο διοικητής του Γ’ Σώματος Στρατού, ο οποίος έχει αναπτύξει τρία κλιμάκια με μηχανήματα και το αντίστοιχο προσωπικό ώστε να γίνουν όλες οι απαραίτητες εργασίες.
Επανέλαβε πως εκείνο που άμεσα επιβάλλεται να γίνει «είναι να υπάρξει συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων και του στρατού ώστε να απομακρυνθούν οι φερτές ύλες και ν’ ανοιχθούν ρέματα και κανάλια».
Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σε δηλώσεις του υπογράμμισε την ανάγκη να προχωρήσουν οι καθαρισμοί των ρεμάτων και των χειμάρρων προκειμένου να υπάρχει ανεμπόδιστη ροή του νερού και επισήμανε ότι τα μηχανήματα της περιφέρειας παρεμβαίνουν όπου κρίνεται απαραίτητο για να βελτιωθεί η προσβασιμότητα του οδικού δικτύου του νησιού και να βοηθηθούν οι μετακινήσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης