Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βαρουφάκης: Να καταργηθεί η ασυλία βουλευτών και υπουργών

Βαρουφάκης: Να καταργηθεί η ασυλία βουλευτών και υπουργών
Σύμφωνα με τον γραμματέα του ΜέΡΑ 25, οι σύγχρονες αντιπροσωπευτικές δημοκρατίες στον καπιταλισμό έχουν στόχο την έξωση των πολλών
Την κατάργηση της ασυλίας βουλευτών και υπουργών πρότεινε ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης από το βήμα της Ολομέλειας στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
«Παρατηρούμε τις προτάσεις των μεγάλων κομμάτων για τη Συνταγματική Αναθεώρηση χωρίς μεγάλες φιλοδοξίες.
Καταθέσαμε μετρημένες προτάσεις.
Από τη μια έχουμε αποσπασματικές αλλαγές και από την άλλη εμείς προτάσσουμε συστημικές προτάσεις», τόνισε ο Γ. Βαρουφάκης.
Σύμφωνα με τον γραμματέα του ΜέΡΑ 25, οι σύγχρονες αντιπροσωπευτικές δημοκρατίες στον καπιταλισμό έχουν στόχο την έξωση των πολλών.
«Προτείνουμε μια νέα αντιμετώπιση του προβλήματος της φθίνουσας δημοκρατίας, με την εισαγωγή κληρωτών αντιπροσώπων», τόνισε.
Και σημείωσε ότι «η μεγαλύτερη απειλή για τη δημοκρατία μας είναι η αίσθηση των πολλών ότι τους κοροϊδεύουμε».
Ο Γ. Βαρουφάκης κατήγγειλε ότι «το κράτος μας είναι ευτελισμένο μετά από 10 μνημονιακά χρόνια.
Τα υπουργεία μας είναι γεμάτα τρύπες με τις βασικές υπηρεσίες να είναι παραδομένες στους δανειστές».
Για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών είπε ότι είναι φτιαγμένος για να ξεπλύνει τη διαπλοκή και πρότεινε την κατάργηση της βουλευτικής και υπουργικής ασυλίας.
O γραμματέας του ΜέΡΑ 25 πρότεινε επίσης την «επιστροφή του Δήμου στη Δημοκρατία» με την συμμετοχή των πολλών στη λήψη των αποφάσεων. Πρότεινε, ειδικότερα, τη θεσμοθέτηση των κληρωτών αντιπροσώπων που θα λειτουργούν παράλληλα με το κοινοβούλιο σε μια ευρεία γκάμα θεμάτων από τις Ανεξάρτητες Αρχές μέχρι και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ακόμη, τάχθηκε υπέρ της «μεγιστοποίησης των ελευθεριών», με ενίσχυση των υφιστάμενων δικαιωμάτων και ελευθεριών και την επέκτασή τους σε τομείς όπως οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, η κοινωνική ασφάλιση, δίνοντας, όπως σημείωσε, μια νέα έννοια στα δικαιώματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης