Διεθνή

MarketWatch: Οι ΗΠΑ δυσκολεύουν τις προσπάθειες του ΟΠΕΚ να εξισορροπήσει την αγορά πετρελαίου

MarketWatch: Οι ΗΠΑ δυσκολεύουν τις προσπάθειες του ΟΠΕΚ να εξισορροπήσει την αγορά πετρελαίου
Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του θα συναντηθούν στη Βιέννη στις 5 και 6 Δεκεμβρίου
Οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί, καθώς τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου έχουν υποχωρήσει μέχρι στιγμής το τρέχον έτος, χάρη στις προσπάθειες του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών και των συμμάχων του.
Ωστόσο, η αύξηση στην παραγωγή αμερικανικού σχιστολιθικού και η επιβράδυνση στη ζήτηση πετρελαίου απειλούν να καταστρέψουν αυτή την πρόοδο.
Αυτά είναι ορισμένα από τα κύρια ζητήματα για τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του, οι οποίοι είναι γνωστοί ως ΟΠΕΚ+, τα οποία θα κληθούν να αντιμετωπίσουν όταν συναντηθούν στις 5 και 6 Δεκεμβρίου στη Βιέννη, προκειμένου να συζητήσουν την αγορά πετρελαίου.
Οι ΟΠΕΚ+ «έχουν επιτύχει τη μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων, αν και με βραδύτερο ρυθμό απ' ό,τι αναμενόταν», σχολίασε ο αναλυτής της Rabobank, Ryan Fitzmaurice, διευκρινίζοντας ότι «η ομάδα δεν πέτυχε την επιθυμητή ανταπόκριση των τιμών, οι οποίες κινήθηκαν κάτω από τις προσδοκίες της Σαουδικής Αραβίας για τα 70 με 80 δολ. ανά βαρέλι όσον αφορά το Brent».
Η τιμή για το πετρέλαιο τύπου Brent έχει αυξηθεί μέχρι στιγμής κατά +19% το 2019, μετά από τις απώλειες της τάξεως του -20% που σημείωσε το 2018, σύμφωνα με το Dow Jones Market Data.
Παράλληλα, η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου διαμορφώθηκε τον Οκτώβριο στα 101 εκατ. βαρέλια ημερησίως, όντας χαμηλότερα κατά 1,2 εκατ. βαρέλια σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με αναφορές του Διενθούς Οργανισμού Ενέργειας.
«Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει ο ΟΠΕΚ+ είναι η αυξημένη παραγωγή σχιστολιθικού στις ΗΠΑ η οποία εξακολουθεί να κερδίζει μερίδιο αγοράς από άλλα έθνη που εξάγουν πετρελαίου», επεσήμανε ο κ. Fitzmaurice, ενώ πρόσθεσε ότι «ο ΟΠΕΚ κατανοεί ότι η υπερπαραγωγή με στόχο την προστασία του μεριδίου αγοράς είναι μία αποτυχημένη στρατηγική και έχει αποφασίσει να περιμένει το τέλος της παραγωγή σχιστολιθικού αντί να πιέσει για χαμηλότερες τιμές».
Ο ίδιος αναμένει ότι η παραγωγή στις ΗΠΑ θα αυξηθεί το 2020 κατά 500 χιλ. με 600 χιλ. βαρέλια ημερησίως, γεγονός που αποτελεί λιγότερο όγκο σε σχέση με τα 1 εκατ. βαρέλια που εκτιμούν ορισμένοι αναλυτές, καθώς όπως εξηγεί, οι εξέδρες γεωτρήσεων στις ΗΠΑ έχουν μειωθεί σημαντικά, γεγονός που θα επηρεάσει την παραγωγή το επόμενο έτος.
Η επιβράδυνση στην παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αποτέλεσε επίσης μία βασική ανησυχία για την αγορά πετρελαίου, δεδομένης της τρέχουσας εμπορικής διαμάχης ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως.
Οι δύο χώρες έχουν καταλήξει «σε μία ιδιαίτερα περιορισμένη συμφωνία σε ορισμένα εμπορικά ζητήματα», όπως αναφέρει ο διευθυντής σύνταξης του Economist Intelligence Unit στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, Pat Thaker, ο οποίος προβλέπει ότι η συμφωνία θα ολοκληρωθεί στα μέσα Δεκεμβρίου.
Ωστόσο, ακόμα και με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης, «δεν αναμένουμε οι ΗΠΑ και η Κίνα να πραγματοποιήσουν ουσιαστική πρόοδο το επόμενο έτος, καθώς οι βαθύτερες διαφωνίες που αποτελούν τη βάση του εμπορικού πολέμου παραμένουν ανεπίλυτες».
Η ανακοίνωση νέων περικοπών στην παραγωγή θα αποτελούσε ένα από τα τρία πιθανά σενάρια που θα μπορούσαν να προκύψουν από τη συνάντηση των ΟΠΕΚ+.
Η τρέχουσα συμφωνία προβλέπει μείωση της παραγωγής κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως μέχρι τον Μάρτιο του 2020.
Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του θα μπορούσαν επίσης να συμφωνήσουν την επέκταση της συμφωνίας μέχρι το καλοκαίρι, ή να αναβάλουν οποιαδήποτε απόφαση μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Mercatus Energy Advisors, Michael Corley.
Η αγορά δείχνει να εκτιμά ότι το δεύτερο και το τρίτο σενάριο είναι πιο πιθανά για την έκβαση της συνάντησης, σύμφωνα με τον κ. Corley, ο οποίος ωστόσο διευκρινίζει ότι «η διατήρηση του status quo είναι απίθανο να στηρίξουν περαιτέρω τις τιμές, οπότε δεν πρέπει να αποκλείσουμε περαιτέρω μειώσεις».
«Εάν διατηρηθούν οι τρέχουσες περικοπές ή αναβοληθεί η απόφαση, η τιμές είναι πιθανό να υποχωρήσουν ελαφρώς ή να παραμείνουν αμετάβλητες», τόνισε ο πρόεδρος της Mercatus Energy Advisors, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «οι περαιτέρω περικοπές θα δώσουν περαιτέρω στήριξη στις τιμές».
Σύμφωνα με τον ίδιο, εφόσον δεν υπάρξει κάποια απόφαση η οποία θα εκπλήξει τις αγορές, τα παρπάνω γεγονόταν «θα δυνεχίσουν να καθοδηγούν τις τιμές περισσότερο από οποιαδήποτε ανακοίνωση των ΟΠΕΚ+».

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης