Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιράν: Ογκώδης διαδήλωση στην Τεχεράνη κατά των «ταραχών»

Ιράν: Ογκώδης διαδήλωση στην Τεχεράνη κατά των «ταραχών»
Αποκαταστάθηκε η ηρεμία έπειτα από αρκετές ημέρες διαδηλώσεων οργής και βίας που ξέσπασαν στις 15 Νοεμβρίου, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση μιας αύξησης στην τιμή της βενζίνης, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος
Μαζική πορεία πραγματοποίησαν σήμερα 25 Νοεμβρίου στην Τεχεράνη οι Ιρανοί, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των αρχών για να καταγγείλουν «τις ταραχές», μετά το κύμα των διαδηλώσεων και τα βίαια επεισόδια για τα οποία η Ισλαμική Δημοκρατία κατηγορεί τους «εχθρούς» της στο εξωτερικό.
«Αυτός ο πόλεμος τελείωσε», είπε ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, ο υποστράτηγος Hussein Salami, απευθυνόμενος στους διαδηλωτές που φώναζαν συνθήματα όπως «Κάτω η Αμερική», «Κάτω το Ισραήλ», «Κάτω οι στασιαστές».
«Νικήσατε τις δυνάμεις της Αλαζονείας» (έκφραση στην ιρανική επαναστατική ορολογία που ορίζει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους), πρόσθεσε ο αξιωματικός που ηγείται του ιρανικού ιδεολογικού στρατού.
«Δόθηκε η χαριστική βολή στον εχθρό» πρόσθεσε.
Η Τεχεράνη δηλώνει ότι αποκατέστησε την ηρεμία έπειτα από αρκετές ημέρες διαδηλώσεων οργής και βίας που ξέσπασαν στις 15 Νοεμβρίου, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση μιας αύξησης στην τιμή της βενζίνης, μεσούσης της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε η επαναφορά από τον Αύγουστο του 2018 και η ενίσχυση των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης.
Η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε σήμερα ότι τουλάχιστον 143 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις δυνάμεις της τάξης από την έναρξη των κινητοποιήσεων.
Στη μαζική κινητοποίηση διακρίνονταν γυναίκες με τσαντόρ, άνδρες με πολιτικά και σιίτες ιερωμένοι με τουρμπάνι, νέοι και μεσήλικες.
Το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στην πλατεία Ενγελάμπ ("Επανάσταση" στα περσικά) πλημμύριζε τις λεωφόρους που οδηγούν στην πλατεία, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.
Αρκετοί διαδηλωτές κρατούσαν ιρανικές σημαίες ή πορτραίτα του Aygatollah ali Khamenei, του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, του οποίου ο Salami εξήρε τις "ικανότητες" καλώντας κάθε Ιρανό να τον ακολουθεί.
Χωρίς να δοθεί ακριβές ποσοστό συμμετοχής, αρκετά ιρανικά πρακτορεία ειδήσεων έκαναν λόγο «μεγάλη λαϊκή συγκέντρωση», όταν αναφέρθηκαν στη διαδήλωση που διαλύθηκε το απόγευμα.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης