Χρηματιστήριο

Mε εκροές 80 εκατ. λόγω MSCI, πτωτικά τράπεζες και ΧΑ -0,71% στις 891 μον. – Το πάρτι για το 2019 τελείωσε

Mε εκροές 80 εκατ. λόγω MSCI, πτωτικά τράπεζες και ΧΑ -0,71% στις 891 μον. – Το πάρτι για το 2019 τελείωσε
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στα χαμηλά της ημέρας στις 891 μονάδες και με εμφανή την δυσκολία διάσπασης των 900 μονάδων
(upd16) Με εκροές 80 εκατ. ευρώ λόγω αναδιάρθρωσης δεικτών MSCI, η χρηματιστηριακή αγορά έκλεισε πτωτικά  με τον Γενικό Δείκτη στα χαμηλά της ημέρας στις 891 μονάδες.
Ειδικότερα, στις τράπεζες, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Eurobank -2,84% και Εθνική -2,10% - και οι δύο στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες - και ακολούθησε η Alpha Bank -1,47 ενώ αμετάβλητη έκλεισε η Πειραιώς.
Σημειώνεται ότι σήμερα 26 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI με οριακή μείωση της στάθμισης της Ελλάδος υπέρ της Κίνας.
Ειδικότερα εκροές πραγματοποιήθηκαν στις μετοχές των τραπεζών Εθνική, Eurobank και Alpha Bank, αλλά και τον ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo και Motor Oil ενώ εισροές μόνο στον Τιτάνα.
Γενικότερα, στις τράπεζες, με δεδομένο ότι έχουν καταγράψει σημαντικά κέρδη, έχει αυξηθεί από την μια η επιφυλακτικότητα των επενδυτών για την ανάληψη νέου ρίσκου ενώ από την άλλη εύλογες είναι οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών.

Από την άλλη, είναι ενδιαφέρον ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που δεν στήριξε σε καμία περίπτωση την αγορά – ίσως και να την υπονόμευσε - ο Γενικός Δείκτης έφθασε στις 894,66 μονάδες στις 5 Ιουλίου 2019 και με την ΝΔ ο Γενικός Δείκτης έφθασε στις 900 μονάδες.
Βέβαια, η άνοδος προεξοφλούσε την νίκη της ΝΔ αλλά πλέον οριοθετείται η άνοδος στην αγορά… τα ανοδικά περιθώρια είναι ελάχιστα και όπως έχουμε σημειώσει οι 920 με 940 μονάδες είναι σημεία επιθετικών πωλήσεων. 
Εν τω μεταξύ, ενώ με το κυβερνητικό σχέδιο Ηρακλής δρομολογείται η μείωση του υπέρογκου όγκου των  προβληματικών δανείων, ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα παραμένει και είναι το DTC η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση  που φτάνει στα 16 δις. ευρώ.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν την χειρότερη σχέση DTC δηλαδή αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης προς ίδια κεφάλαια στην Ευρώπη και ακολουθεί η Πορτογαλία.
Το DTC μειώνεται με δύο παραδοσιακούς τρόπους, αυξήσεις κεφαλαίου και υψηλή κερδοφορία.
Οι αυξήσεις κεφαλαίου σε αυτή την φάση δεν βρίσκονται στις προτεραιότητες των μετόχων ενώ η κερδοφορία είναι ζητούμενο.
Από την άλλη δεν υπάρχει συλλογικός τρόπος αντιμετώπισης του DTC της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης γιατί  όλες οι λύσεις προσκρούουν στην κρατική βοήθεια θεωρούνται state aid.
Υπάρχουν όμως υπό όρους εξατομικευμένες λύσεις, δηλαδή λύσεις που αφορούν κάθε τράπεζα ξεχωριστά.
Ο υφυπουργός οικονομικών Γιώργος Ζαββός ως αρμόδιος για το τραπεζικό σύστημα, συνέβαλλε θετικά με τον Ηρακλή αλλά θα πρέπει να εστιάσει και στο DTC.
Στην αγορά ομολόγων, καταγράφεται σταθεροποίηση με το ελληνικό 10ετές ομόλογο στο 1,37% και το ιταλικό 10ετές στο 1,18%.
Σταθεροποίηση καταγράφεται στο ελληνικό CDS στις 152 μονάδες βάσης ενώ το CDS της Αργεντινής έχει επιδεινωθεί στις 6227 μονάδες βάσης από 5891 μονάδες
Στα μη τραπεζικά blue chips, επικράτησαν πτωτικές τάσεις, με την μεγαλύτερη πτώση Jumbo, OTE, Lamda, ΑΔΜΗΕ, TITC ενώ ανοδικά έκλεισαν ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, Motor Oil.
Ξεκινάει αύριο Τετάρτη 27/11 η ΑΜΚ της Lamda ενώ η έναρξη διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων θα γίνει τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση στις 11 Δεκεμβρίου.
Η λήξη της περιόδου άσκησης είναι στις 16/12 και στις 17/12 θα γίνει ιδιωτική τοποθέτηση για κάλυψη τυχόν αδιάθετων.
Η έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών θα γίνει στις 30/12.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με οριακές μεταβολές ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,02% και τον Γενικό Δείκτη -0,11%.
Λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασηα με πιέσεις στις τράπεζες αλλά και στα μη τραπεζικά blue chips ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -1,92% και ο Γενικός Δείκτης στο -0,77%.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 892,51 μονάδες με πτώση -1,87%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,71% στις 891 μονάδες έχοντας υψηλό στις 897,32 μονάδες και χαμηλό στις 891,33 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα λόγω MSCI και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.  
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 146 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 8,85 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 44,5 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 29 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 8,85 εκατ. ευρώ και όγκου 1,63 εκατ. τεμάχια πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Εθνική 850 χιλ. τεμάχια αξίας 2,64 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank 300 χιλ. τεμάχια αξίας 562 χιλ. ευρώ..
Ο ΟΤΕ 220 χιλ. τεμάχια αξίας 3,04 εκατ. ευρώ, ο ΟΠΑΠ 178,5 χιλ. τεμάχια αξίας 1,81 εκατ. ευρώ, ο Τιτάνας 22 χιλ. τεμάχια αξίας 402 χιλ. ευρώ και η Autohellas 55,3 χιλ. τεμάχια αξίας 399 χιλ. ευρώ.

Tα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 891 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 890 μονάδες και ακολουθούν οι 880-870 και οι 850 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 900-910 μονάδες και η ζώνη των 950 μονάδων..
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 892 μονάδες με πρώτη στήριξη τις 880- 870 μονάδες και ακολουθούν οι 850 και οι 815 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 910 μονάδες και ακολουθούν οι 925 και οι 950 μονάδες

Λόγω της χειραγώγησης της ΕΚΤ, τα επιτόκια στα ελληνικά ομόλογα είναι εικονικά

Στην αγορά ομολόγων, η ΕΚΤ με την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης έχει δημιουργήσει ένα περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας και ενώ τα επιτόκια βρίσκονται σε ιστορικά σε πολλές χώρες της ευρωζώνης δεν αποτελούν αιτία αναβαθμίσεων από τους οίκους αξιολόγησης.
Επιπλέον , στο βασικό και στο δυσμενές σενάριο της έκθεσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους το ΔΝΤ εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι το χρέος είναι μη βιώσιμο παρά τα ιστορικά χαμηλά στα ελληνικά ομόλογα ενώ επιχειρεί να προσδιορίσει την δίκαιη αξία των ελληνικών ομολόγων.
Σύμφωνα με βάση πληροφορίες του bankingnews ενώ η καμπύλη αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων δηλαδή το άθροισμα όλων των ομολόγων της Ελλάδος που βρίσκονται σε διαπραγμάτευση σε δευτερογενείς αγορές σήμερα εμφανίζει μέση απόδοση 1,40% περίπου… με όρους ΔΝΤ το πραγματικό μέσο επιτόκιο της ελληνικής καμπύλης αποδόσεων βρίσκεται στο 3,5%.
Αν και η αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ έχει ξεκινήσει και δρομολογείται και δεύτερος γύρος οπότε ο λόγος του δεν θα πρέπει να έχει βαρύτητα ωστόσο η μεθοδολογία που ακολουθεί το ΔΝΤ δεν αποκλίνει σημαντικά από την μεθοδολογία που υιοθετούν οι οίκοι αξιολόγησης.
Η Ελλάδα είναι πιθανό να αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα το 2022 αντί για το 2021 και αυτό θα μεταθέσει και τα σχέδια αναβάθμισης της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς σε ώριμη – development από αναδυόμενη – emerging… το 2022.

Η επικαιρότητα

Η προεδρική εκλογή μετά την ψήφιση της διάταξης που αφορά την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής και πέρασε με τις ψήφους 168 βουλευτών, δεν θα φέρει εκλογές.
Άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκλείει κατηγορηματικά τα σενάρια περί εκλογικού αιφνιδιασμού που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες μέρες ενώ όπως έχει πει ο ίδιος, θα αποφασίσει τα Χριστούγεννα το πρόσωπο που θα προτείνει για επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας κάνοντας λόγο για πρόσωπο ευρείας συναίνεσης.
Την θέση ότι «οι επενδυτές πιστεύουν ότι δεν υπάρχει πια πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα» και ότι «έχουμε αφήσει πίσω μας την κρίση» διατυπώνει σε συνέντευξη του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος βρίσκεται στη Ρώμη όπου θα συναντηθεί σήμερα Τρίτη 26/11 με τον Ιταλό ομόλογο του Giuseppe Conte.
Κύρια θέματα συζήτησης θα είναι οι προοπτικές σύσφιξης των διμερών σχέσεων, με έμφαση στον τομέα της οικονομίας, του εμπορίου και της ενέργειας, στους οποίους ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον ιταλικών εταιρειών για επενδύσεις στην Ελλάδα.
Σε αυτό το πλαίσιο, θα συζητηθεί η έγκαιρη ολοκλήρωση του TAP, ο οποίος θα μεταφέρει προς την Ευρώπη αζέρικο φυσικό αέριο περνώντας από την Ιταλία, καθώς και ο σχεδιασμός πολύ σημαντικών ενεργειακών εγχειρημάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως ο EastMed.
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην μεταναστευτική - προσφυγική κρίση, ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα Ελλάδα και Ιταλία, μιας και σηκώνουν ιδιαίτερο βάρος ως χώρες πρώτης υποδοχής.
Αισιοδοξία για την έκβαση των εμπορικών συνομιλιών ΗΠΑ - Κίνας επικρατεί τις τελευταίες ώρες μετά και την τελευταία επικοινωνία μεταξύ αξιωματούχων και των δύο πλευρών.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου, οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών για τις εμπορικές διαπραγματεύσεις είχαν ακόμα μία τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα (26/11/2019).
«Οι δύο πλευρές συζήτησαν για την επίλυση βασικών ζητημάτων κοινής ανησυχίας, κατέληξαν σε συναίνεση ως προς την επίλυση των σχετικών ζητημάτων και συμφώνησαν να παραμείνουν σε επικοινωνία σχετικά με θέματα που έχουν απομείνει για την "Φάση 1" της συμφωνίας» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Κίνας.

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν σήμερα Τρίτη (26/11) οι αγορές της Ασίας, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να εστιάζεται στην  νέα τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι διαπραγματευτικές ομάδες ΗΠΑ και Κίνας, αναφορικά με την πορεία των εμπορικών συνομιλιών.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με άνοδο +0,35%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο +0,03%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -0,29% και ο KOSPI στην Ν. Κορέα στο -0,10%

Ήπιες ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ήπιες ανοδικές τάσεις καταγράφονται σήμερα Τρίτη (26/11) στις ευρωαγορές, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής  αναφορικά με τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Κίνας.
Προς το παρόν οι επενδυτές δεν πείθονται από τις πληροφορίες για πρόοδο προς την επίτευξη συμφωνία για τη «Φάση 1».
Ειδικότερα ο Dax στην Γερμανία κινείται στο +0,01%, ο CAC στο Παρίσι στο +0,20%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο +0,40%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,10% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,07%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται στο +0,10% ο S&P στο +0,12%, ο Nasdaq στο +0,19% ενώ το ETF GREC κινείται στο -1,30% ( 9,84 δολ.)

Πιέσεις στις τράπεζες με αυξημένες συναλλαγές  λόγω MSCI

Με πιέσεις έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Εurobank και ακολούθησαν Εθνική, Alpha Bank ενώ αμετάβλητη έκλεισε η Πειραιώς .  
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 3,08 ευρώ με πτώση -2,10% με όγκο 5,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,82 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,8720 ευρώ με πτώση -1,47% με όγκο 7,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,89 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,13 ευρώ, αμετάβλητη με όγκο 846 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,37 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,9425 ευρώ, με πτώση -2,84% με όγκο 14,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,50 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,37 ευρώ, με πτώση -2,84% και κεφαλαιοποίηση 611 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,4350 ευρώ, με πτώση -1,36% και όγκο 148 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 201 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,28 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 284 εκατ. ευρώ.

Πτωτικές τάσεις οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με αυξημένες συναλλαγές λόγω MSCI

Με πτωτικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Jumbo, OTE, Lamda, ΑΔΜΗΕ, TITC Στον αντίποδα, ανοδικά έκλεισαν ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, Motor Oil.
H Coca Cola έκλεισε στα 29,78 με άνοδο +0,64% με την κεφαλαιοποίηση στα 11 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισει στα 13,71 ευρώ, με πτώση -1,72% και αποτίμηση 6,58 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 3,1260 ευρώ με άνοδο +0,26% και αποτίμηση 725 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,18 ευρώ με πτώση -1,36% και κεφαλαιοποίηση 506 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 10,17 ευρώ με άνοδο +0,89% και αποτίμηση 3,27 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 18,34 ευρώ, με πτώση -1,34% και κεφαλαιοποίηση 1,51 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,64 ευρώ με πτώση -0,46% και κεφαλαιοποίηση 2,64 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 21,72 ευρώ με άνοδο +0,74% και κεφαλαιοποίηση 2,41 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,80 ευρώ με άνοδο +0,20% και κεφαλαιοποίηση 1,40 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 18,38 ευρώ με πτώση -2,13% και κεφαλαιοποίηση 2,50 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Cenergy έκλεισε στα 1,3220 ευρώ, με άνοδο +0,30% και κεφαλαιοποίηση 251 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,35 ευρώ, με πτώση -0,93% και με κεφαλαιοποίηση στα 277 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,095 ευρώ, με άνοδο +5,56% και κεφαλαιοποίηση 89 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,37%, βελτίωση στην Ιταλία 1,18%

Σταθεροποίηση σημειώνεται στα ελληνικά ομόλογα τα οποία μετά το ξέφρενο και σε μεγάλο βαθμό αδικαιολόγητο ράλι δέχθηκαν πιέσεις ακολούθησε άνοδος και πλέον οι τιμές αφομοιώνουν τα νέα επίπεδα.
Σε γενικές γραμμές τα ελληνικά ομόλογα προσέλκυσαν το ενδιαφέρον επειδή σχεδόν 150 ομόλογα της Ευρώπης έχουν αρνητικό επιτόκιο… ωστόσο εσχάτως σημειώνονται πωλήσεις.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,37% από 1,155% πρόσφατα  ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 1,18%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,38% με το αμερικανικό 10ετές 1,74% παρ’ ότι αποτιμώνται σε διαφορετικό νόμισμα δεν ακολουθούσαν βίους παράλληλους…. η Ελλάδα δανείζεται με καλύτερους όρους από τις ΗΠΑ εσχάτως.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 19 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 101 μονάδες βάσης.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 110,82 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,31% με απόδοση αγοράς 0,32% και απόδοση πώλησης 0,29%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 109,75 μονάδες βάσης και απόδοση 0,40%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 112,51 μονάδες βάσης και απόδοση 0,53% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 7 Νοεμβρίου 2019 στο 0,38%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,66 μονάδες βάσης και απόδοση 0,70% με το ιστορικό χαμηλό 0,52% στις 7 Νοεμβρίου 2019…
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 105,97 μονάδες βάσης και απόδοση 0,94%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 119,36 μονάδες βάσης και απόδοση 1,24% με απόδοση αγοράς 1,25% και απόδοση πώλησης 1,22%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 121,75 μονάδες βάσης και απόδοση 1,35% με απόδοση αγοράς 1,37% και απόδοση πώλησης 1,34%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2019 στο 1,155%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 124,25 μονάδες βάσης και απόδοση 1,81%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 126,45  μονάδες βάσης και απόδοση 2,14%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 131,03 μονάδες βάσης και απόδοση 2,33%.
Το ιστορικό χαμηλό 2,09% σημειώθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2019.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 174 μονάδες βάσης από 172 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 152 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6.227 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,52% ή 152 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Βελτίωση στα χρεόγραφα της Νότιας Ευρώπης – Βελτίωση και στην Ιταλία  

Οριακή βελτίωση σημειώνεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης με την Ιταλία οριακά να ανακάμπτει μετά τις πρόσφατες πιέσεις.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 και χαμηλό 0,758% στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 για να διαμορφωθεί στο 1,18% σήμερα 26 Νοεμβρίου 2019.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 26/11/2019 στο -0,37% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,7430%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση +0,05% με το ιστορικό χαμηλό -0,156% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου  2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,36% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,38% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,18% και με ιστορικό χαμηλό 0,758% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,57%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης