Με άτονες τράπεζες αλλά με Lamda +3% και ΟΠΑΠ +2% το ΧΑ +0,36% στις 895 μον. – Υψοφοβία στην αγορά στις 900 μον.

Με άτονες τράπεζες αλλά με Lamda +3% και ΟΠΑΠ +2% το ΧΑ +0,36% στις 895 μον. – Υψοφοβία στην αγορά στις 900 μον.
Η χρηματιστηριακή αγορά καθηλωμένη κάτω από τις 900 μονάδες με εμφανή την αδυναμία διάσπασής τους
(upd14)Ήπια ανοδικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο, στις 895 μονάδες με άτονες τις τράπεζες ενώ στηρίξεις πρόσφεραν επιλεγμένοι τίτλοι στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, όπως ΟΠΑΠ +2,26%, Coca Cola +1,68%...και με το ενδιαφέρον των επενδυτών στην μετοχή της Lamda +2,69% καθώς από σήμερα 27/11 οι μετοχές διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα στην ΑΜΚ.
Σημειώνεται ο ΟΠΑΠ έκλεισε στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες καθώς αναμένονται δυναμικές επιδόσεις στα αποτελέσματα του 9μήνου σήμερα 27/11.. με έκτακτο μέρισμα στο α΄τρίμηνο του 2020.

Ειδικότερα, ξεκίνησε σήμερα η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Lamda, το μεγάλο αυτό έργο που προσδοκάται να αλλάξει τη χώρα, με στόχο να αντληθούν 650 εκατ ευρώ με τιμή αύξησης 6,70 ευρώ ανά μετοχή και με προσαρμοσμένη τιμή 7,06 ευρώ.
Η έναρξη διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 11 Δεκεμβρίου ενώ η  λήξη της περιόδου άσκησης είναι στις 16/12 και στις 17/12 θα γίνει ιδιωτική τοποθέτηση για κάλυψη τυχόν αδιάθετων.
Στις τράπεζες, επικράτησαν ήπιες πτωτικές τάσεις με την Εθνική -0,75%, Alpha Bank -0,37%, Eurobank -0,27% ενώ με οριακή άνοδο +0,06% έκλεισε η Πειραιώς -0,10% .
Το ελληνικό χρηματιστήριο είναι καθηλωμένο πέριξ των 900 μονάδων παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση της ΝΔ είναι ξεκάθαρα πιο φιλική στις αγορές και εμπνέει εμπιστοσύνη στους επενδυτές του χρηματιστηρίου.
Το bankingnews πριν τις εκλογές είχε επιμείνει ότι δεν φθάνουν μόνο οι προσδοκίες που προφανώς είναι θετικότερες αλλά απαιτούνται σημαντικές αλλαγές ώστε το χρηματιστήριο που λειτουργεί ως προεξοφλητικός μηχανισμός να αρχίσει να παράγει μεγάλα κέρδη.
Το ελληνικό χρηματιστήριο δεν έχει ανακάμψει όπως θα ήθελε η κυβέρνηση ή θα προσδοκούσαν οι επενδυτές καθώς  το χρέος της χώρας βρίσκεται στα 356 δισεκ. εκ των οποίων 270 δισεκ. σε επίσημους θεσμούς με την Ελλάδα να έχει υποχρέωση να μειώσει όχι να αυξήσει το χρέος.
Από την άλλη, το κυβερνητικό σχέδιο Ηρακλής στοχεύει στην μείωση του υπέρογκου όγκου των  προβληματικών δανείων αλλά ο ρυθμός εξυγίανσης τους είναι δυσανάλογα αργός σε σχέση με την ακατάπαυστη αδημονία των αγορών.
Καταληκτικά είτε μας αρέσει είτε όχι για να μπορέσει το ελληνικό χρηματιστήριο να είναι πυλώνας ανάπτυξης και προσέλκυσης επενδυτών και δημιουργίας πλούτου θα πρέπει να απελευθερωθούν τα δύο ισχυρά όπλα που σήμερα είναι ανενεργά και απενεργοποιημένα στην Ελλάδα.
Στην αγορά ομολόγων, καταγράφεται σταθεροποίηση με το ελληνικό 10ετές ομόλογο στο 1,40% και το ιταλικό 10ετές στο 1,22%.
Σταθεροποίηση καταγράφεται και στο ελληνικό CDS στις 152 μονάδες βάσης ενώ το CDS της Αργεντινής έχει επιδεινωθεί στις 6239 μονάδες βάσης από 6227 μονάδες
Στα μη τραπεζικά blue chips, καταγράφηκαν μεικτές τάσεις, με την μεγαλύτερη άνοδο Lamda, ΟΠΑΠ, Jumbo, Coca Cola, Ελλάκτωρας ενώ πτωτικά έκλεισαν Tέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, Viohalco...

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με θετικά  πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,20% και τον Γενικό Δείκτη +0,21%.
Λίγο πριν τις 11:00 με ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες αλλά και στα μη τραπεζικά blue chips ειδικότερα στην Coca Cola, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας στο +0,97%.
Περί τις 15:00 με ήπια κέρδη στις τράπεζες και την άνοδο επιλεγμένων μετοχών των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, ειδικότερα της δεικτοβαρούς Coca Cola +2,75%... o Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας στο +0,76%.
Λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης με ήπιες πιέσεις σε τράπεζες, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,06%.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 889,12 μονάδες με πτώση -0,38%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,36% στις 895 μονάδες έχοντας υψηλό στις 898,65 μονάδες και χαμηλό στις 893,60 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα συμπεριλαμβανομένων και των πακέτων και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.  
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 69,4 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 10 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 27,2 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 19,89 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 10,40 εκατ. ευρώ και όγκου 6,40 εκατ. τεμάχια πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Εθνική διακίνησε 419 χιλ.τεμάχια αξίας 1,29 εκατ. ευρώ, η Eurobank 4,86 εκατ. τεμάχια αξίας 4,58 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank 559 χιλ. τεμάχια αξίας 1,06 εκατ. ευρώ και η Πειραιώς 403 χιλ. τεμάχια αξίας 1,26 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ 161 χιλ. τεμάχια αξίας 2,22 εκατ. ευρώ

Tα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 895 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 900-910 μονάδες και ακολουθούν οι 950 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 890 μονάδες και ακολουθούν οι 880-870 και οι 850 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 889 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 880 - 870 μονάδες και ακολουθούν οι 850 και οι 815 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 910 μονάδες και ακολουθούν οι 925 και οι 950 μονάδες.

Τραπεζικά νέα

Με ενδιαφέρον αναμένουμε την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής η οποία αν και είναι μία από τις καλύτερες ασφαλιστικές εταιρίες στην Ελλάδα, ο στόχος για 800 εκατ. από την πώληση της ίσως είναι μη ρεαλιστικό τίμημα.
To bankingnews εδώ και πολύ καιρό είχε αναφερθεί στο ενδιαφέρον του αμερικανικού fund CVC, του καναδικού επενδυτικού ομίλου Fairfax και της Κινεζικής Fosun.
Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο μόνος πραγματικός ενδιαφερόμενος για την Εθνική Ασφαλιστική είναι το CVC Capital το οποίο  ήδη δραστηριοποιείται στον κλάδο Υγείας έχει αγοράσει το θεραπευτήριο Υγεία, Metropolitan και θα ήθελε να επεκταθεί στο σκέλος των ασφαλειών.
Το Fairfax φαίνεται ότι ενώ ενδιαφέρεται για την Εθνική Ασφαλιστική επί της ουσίας, πηγές στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ την DGcomp αναφέρουν ότι… εγείρεται θέμα ανταγωνισμού καθώς ήδη είναι κάτοχος με ποσοστό 80%  στην Eurolife
Από την άλλη η κινεζική Fosun μπορεί να μην έχει θέματα ανταγωνισμού τύπου Fairfax αλλά έχει θέματα ανταγωνισμού τύπου…. ΕΕ..
Η απόφαση της Πειραιώς να εντάξει 700 εκατ δάνεια στην κατηγορία NPEs εκ των οποίων τα 550 εκατ αφορούσαν δάνεια της MIG καθώς και το δάνειο που χορήγησε η Πειραιώς τα 140 εκατ για να αποπληρωθεί το ομολογιακό στην Fortress.. ήταν δικαιολογημένη.
Με βάση τους κανόνες του SSM  όταν αναδιαρθρώνονται δάνεια αυτομάτως πρέπει να χαρακτηρίζονται NPEs και με το πέρας της 2ετίας επανέρχονται στα ενήμερα εφόσον δεν υπάρχουν επιπλοκές στο μεσοδιάστημα.
Επίσης, ορισμένοι παράγοντες αναφέρουν ότι θα μπορούσε να βρεθεί μια φόρμουλα ώστε τα μετατρέψιμα ομόλογα σε μετοχές Cocos της Πειραιώς ύψους 2,040 δισεκ θα μπορούσαν να παραταθούν χωρίς αυτό να θεωρηθεί state aid δηλαδή κρατική βοήθεια με βάση την DGcomp και χωρίς να θεωρηθεί default από τους οίκους αξιολόγησης.

Η επικαιρότητα

Στη σκιά της πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Horst Seehofer για αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος στην Ευρώπη, ο Κ. Μητσοτάκης συνεχίζει τη διεθνοποίηση και από τη δική του την πλευρά, του «καυτού» ζητήματος που εξακολουθεί να προκαλεί αντιδράσεις στην Ελλάδα.
Ο Κ. Μητσοτάκης  επισκέφθηκε τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, μιας χώρας που αντιμετωπίζει μεγαλύτερο ακόμη πρόβλημα με τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές και συζήτησαν τη διαμόρφωση μιας κοινής στάσης.
Σημειώνεται ότι το κλειδί των προσφυγικών ροών το κρατάει η Τουρκία, η οποία δεν κρύβει την απροθυμία της να τις ελέγξει ενώ είναι πολύ πιθανό ο έλληνας πρωθυποργός να έχει κι ένα δεύτερο τετ α τετ - μετά από εκείνο του Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη - με τον Τούρκο πρόεδρο Tayyip Erdoğan  στις αρχές Δεκεμβρίου και συγκεκριμένα στις 4 και 5 του μήνα στο Λονδίνο στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ, στην οποία θα εορταστούν τα 70 χρόνια από την ίδρυση της Συμμαχίας
Όσον αφορά τις εμπορικές συνομιλίες, ο Αμερικανός πρόεδρος, Doanld Trump, δήλωσε χθες 27/11 ότι «βρισκόμαστε στα τελικά στάδια μίας συμφωνίας», διευκρινίζοντας ότι «πιστεύω ότι μπορεί να πει κανείς πως πρόκειται για μία από τις πιο σημαντικές εμπορικές συμφωνίες που έγινε ποτέ».
Νωρίτερα, το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ανέφερε ότι οι διαπραγματευτικές ομάδες των δύο χωρών είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, κατά την οποία συμφωνήθηκε να υπάρξουν περαιτέρω συνομιλίες με στόχο την επίτευξη συμφωνίας.
Την θέση ότι η ΕΕ θα κάνει το παν για να κλείσει μια εμπορική συμφωνία με τη Μεγάλη Βρετανία εντός του 2020 διατύπωσε ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Michel Barnier.
Αυτό αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι Financial Times αναφερόμενοι σε τοποθέτηση του Barnier σε μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά τη διάρκεια συνεδρίασης κεκλεισμένων των θυρών.

Ήπια κέρδη στις ασιατικές αγορές

Με ήπια κέρδη έκλεισαν σήμερα Τετάρτη (27/11) οι περισσότερες αγορές της Ασίας, δεχόμενες ώθηση από τα νέα ιστορικά υψηλά που σημειώθηκαν στη Wall Street, εν μέσω αισιοδοξία στις τάξεις των επενδυτών για την πορεία των εμπορικών διαπραγματεύσεων.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με άνοδο +0,28%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο -0,13% στις 2903,19 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,18% στις 29961,50 μονάδες

Ήπιες ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ήπιες ανοδικές τάσεις επικρατούν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να εστιάζεται στις δηλώσεις Trump για την προοπτική εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ - Κίνας.
Ειδικότερα ο Dax στην Γερμανία κινείται στο +0,35%, ο CAC στο Παρίσι στο +0,05%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο -0,30%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,40% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,40%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται στο -0,04% ο S&P στο +0,15%, ο Nasdaq στο +0,39% ενώ το ETF GREC κινείται στο -0,41% ( 9,80 δολ.)

Ήπιες πτωτικές τάσεις στις τράπεζες με ικανοποιητικές συναλλαγές λόγω πακέτων  

Ήπιες πτωτικές τάσεις επικράτησαν στις τραπεζικές μετοχές με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα λόγω και των πακέτων ενώ μόνο η Πειραιώς έκλεισε με οριακή άνοδο.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 3,0570 ευρώ με πτώση -0,75% με όγκο 3,07 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,80 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,8650 ευρώ με πτώση -0,37% με όγκο 5,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,88 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,1320 ευρώ με άνοδο +0,06% με όγκο 1,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,37 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,94 ευρώ, με πτώση -0,27% με όγκο 9,35 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,49 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,36 ευρώ, με πτώση -0,73% και κεφαλαιοποίηση 607 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,4270 ευρώ, με πτώση -1,84% και όγκο 287 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 197 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,42 ευρώ, με άνοδο +0,98% και κεφαλαιοποίηση 286 εκατ. ευρώ.

Μεικτές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Lamda, ΟΠΑΠ, Jumbo, Coca Cola, Ελλάκτωρας
Στον αντίποδα, πτωτικά έκλεισαν Tέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, Viohalco, ΕΛΠΕ..
H Coca Cola έκλεισε στα 30,28 με άνοδο +1,68% με την κεφαλαιοποίηση στα 11,18 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,77 ευρώ, με άνοδο +0,44% και αποτίμηση 6,61 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 3,15 ευρώ με άνοδο +0,77% και αποτίμηση 731 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,18 ευρώ, αμετάβλητος και κεφαλαιοποίηση 506 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 10,40 ευρώ με άνοδο +2,26% και αποτίμηση 3,34 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 18,58 ευρώ, με άνοδο +1,31% και κεφαλαιοποίηση 1,53 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,60 ευρώ με πτώση -0,46% και κεφαλαιοποίηση 2,63 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 21,34 ευρώ με πτώση -1,75% και κεφαλαιοποίηση 2,36 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,8050 ευρώ με άνοδο +0,05% και κεφαλαιοποίηση 1,40 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 18,69 ευρώ με άνοδο +1,69% και κεφαλαιοποίηση 2,54 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Cenergy έκλεισε στα 1,3180 ευρώ, με πτώση -0,30% και κεφαλαιοποίηση 251 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,35 ευρώ, αμετάβλητη και με κεφαλαιοποίηση στα 277 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0912 ευρώ, με πτώση -4% και κεφαλαιοποίηση 86 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,40%, οριακή επιδείνωση στην Ιταλία 1,22%

Σταθεροποίηση σημειώνεται στα ελληνικά ομόλογα τα οποία μετά το ξέφρενο και σε μεγάλο βαθμό αδικαιολόγητο ράλι δέχθηκαν πιέσεις ακολούθησε άνοδος και πλέον οι τιμές αφομοιώνουν τα νέα επίπεδα.
Σε γενικές γραμμές τα ελληνικά ομόλογα προσέλκυσαν το ενδιαφέρον επειδή σχεδόν 150 ομόλογα της Ευρώπης έχουν αρνητικό επιτόκιο… ωστόσο εσχάτως σημειώνονται πωλήσεις.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,40% από 1,155% πρόσφατα  ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 1,22%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,38% με το αμερικανικό 10ετές 1,76% παρ’ ότι αποτιμώνται σε διαφορετικό νόμισμα δεν ακολουθούσαν βίους παράλληλους…. η Ελλάδα δανείζεται με καλύτερους όρους από τις ΗΠΑ εσχάτως.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 18 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 103 μονάδες βάσης.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 110,82 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,31% με απόδοση αγοράς 0,32% και απόδοση πώλησης 0,29%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 109,75 μονάδες βάσης και απόδοση 0,40%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 112,51 μονάδες βάσης και απόδοση 0,53% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 7 Νοεμβρίου 2019 στο 0,38%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,66 μονάδες βάσης και απόδοση 0,70% με το ιστορικό χαμηλό 0,52% στις 7 Νοεμβρίου 2019…
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 105,97 μονάδες βάσης και απόδοση 0,94%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 119,36 μονάδες βάσης και απόδοση 1,24% με απόδοση αγοράς 1,25% και απόδοση πώλησης 1,22%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 121,75 μονάδες βάσης και απόδοση 1,38% με απόδοση αγοράς 1,40% και απόδοση πώλησης 1,37%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2019 στο 1,155%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 124,25 μονάδες βάσης και απόδοση 1,81%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 126,45  μονάδες βάσης και απόδοση 2,14%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 131,03 μονάδες βάσης και απόδοση 2,33%.
Το ιστορικό χαμηλό 2,09% σημειώθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2019.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 177 μονάδες βάσης από 172 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 152 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6.239 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,52% ή 152 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα χρεόγραφα της Νότιας Ευρώπης – Οριακή επιδείνωση στην Ιταλία  

Σταθεροποίηση σημειώνεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης με την Ιταλία να καταγράφεται οριακή επιδείνωση.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 και χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 για να διαμορφωθεί σήμερα στις 27 Νοεμβρίου 2019 στο 1,22%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 27/11/2019 στο -0,37% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,7430%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση +0,04% με το ιστορικό χαμηλό -0,156% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου  2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,37% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,39% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,22% και με ιστορικό χαμηλό 0,758% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,56%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS