Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΟΟΣΑ: Εύθραυστα, τα συνταξιοδοτικά συστήματα, λόγω δημογραφικής γήρανσης και άτυπων θέσεων εργασίας

ΟΟΣΑ: Εύθραυστα, τα συνταξιοδοτικά συστήματα, λόγω δημογραφικής γήρανσης και άτυπων θέσεων εργασίας
Ο ΟΟΣΑ καλεί τις κυβερνήσεις να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις ώστε να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των συνταξιοδοτικών συστημάτων 
Την ανάγκη μεταρρύθμισης των συνταξιοδοτικών συστημάτων στις αναπτυγμένες χώρες, λόγω της επιταχυνόμενης γήρανσης του πληθυσμού και του πολλαπλασιασμού των άτυπων θέσεων εργασίας (ανεξάρτητων και μερικής απασχόλησης), επισημαίνει σε έκθεση του ο ΟΟΣΑ.
Ενώ το 1980 υπήρχαν δύο πολίτες άνω των 65 ετών για κάθε 10 ενεργούς, σήμερα είναι τρεις ανά 10 και το 2060 αναμένεται ότι θα είναι έξι ανά 10, διευκρινίζει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.
Μπροστά σ'αυτή την προβλεπόμενη εξέλιξη, καλεί να συνεχισθούν οι μεταρρυθμίσεις ώστε να διασφαλισθεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των συνταξιοδοτικών συστημάτων.
«Είναι κατανοητό το γεγονός ότι ορισμένες χώρες επιθυμούν να επανεξετάσουν ορισμένα μη δημοφιλή μέτρα που υιοθετήθηκαν σ' ένα πλαίσιο κρίσης», εξήγησε στη διάρκεια παρουσίασης στους δημοσιογράφους ο οικονομολόγος του ΟΟΣΑ ειδικός στις συντάξεις και τη δημογραφική γήρανση.
Όμως προειδοποίησε κατά της τάσης για χρηματοοικονομική χαλάρωση επειδή τα διορθωτικά μέτρα, που υιοθετήθηκαν, «σε πολλές περιπτώσεις αποκάλυψαν αδυναμίες που είναι δομικές και τα μέτρα που ελήφθησαν στόχευαν στην αντιμετώπιση μακροπρόθεσμων τάσεων, κυρίως δημογραφικών, που δεν έχουν σταματήσει».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης