Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Εισαγγελέας εισηγήθηκε ποινές κάθειρξης σε υπερασπιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων

Τουρκία: Εισαγγελέας εισηγήθηκε ποινές κάθειρξης σε υπερασπιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων
Για πολλές ΜΚΟ, η δίκη αυτή είναι ενδεικτική της σκλήρυνσης της στάσης των τουρκικών αρχών έναντι της κοινωνίας των πολιτών
Τούρκος εισαγγελέας ζήτησε σήμερα να επιβληθούν ποινές κάθειρξης σε υπερασπιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, που δικάζονται για "τρομοκρατία" σε μια δίκη που έχει καταγγελθεί από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις.
Ένας εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης ζήτησε την καταδίκη για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση» του Taner Kilic, επίτιμου προέδρου της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία ο οποίος φυλακίσθηκε τον Ιούνιο 2017 και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος με όρους τον Αύγουστο 2018, ανακοίνωσε στο Twitter η μκο.
Η κατηγορία που έχει απαγγελθεί σε βάρος του τιμωρείται με ποινή κάθειρξης 15 ετών.
Ο Kilic κατηγορείται από τις τουρκικές αρχές ότι ανήκει στο κίνημα του ιεροκήρυκα Fhethullah Gullen, ο οποίος θεωρείται από την Άγκυρα ο εγκέφαλος της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος του καλοκαιριού του 2016.
Δικάζεται μαζί με άλλους 10 υπερασπιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων μία πρώην διευθύντρια της Αμνηστίας.
Ο εισαγγελέας εισηγήθηκε να καταδικασθούν για "παροχή βοήθειας σε τρομοκρατική οργάνωση χωρίς συμμετοχή σ' αυτήν" οι πέντε από τους δέκα κατηγορουμένους, που δικάζονται μαζί με τον Kilic, και ζήτησε την αθώωση των πέντε άλλων, μεταξύ των οποίων ένας Γερμανός και ένας Σουηδός, ανέφεραν επίσης τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Σε ανακοίνωσή της, η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε "μια παράλογη δίκη για 'τρομοκρατία'" και ζήτησε να αθωωθεί ο επίτιμος πρόεδρός της.
Ενώπιον των δικαστών, ο συνήγορος του Kilic υποστήριξε πως δεν υπάρχει "κανένα στοιχείο στον φάκελο" που να τεκμηριώνει την κατηγορία σε βάρος του πελάτη του.
Το βασικό στοιχείο του κατηγορητηρίου είναι η χρήση από τον Taner Kilic της εφαρμογής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων ByLock, που η Άγκυρα υποστηρίζει ότι χρησιμοποιούσαν οι υποστηρικτές του Gullen.
Ωστόσο έκθεση της αστυνομίας αποκάλυψε πέρυσι πως ο Kilic δεν διέθετε στο τηλέφωνό του την εν λόγω εφαρμογή.
Οι δικαστές όρισαν την επόμενη ακροαματική συνεδρίαση της δίκης για τις 19 Φεβρουαρίου 2020.
Για πολλές μκο, η δίκη αυτή είναι ενδεικτική της σκλήρυνσης της στάσης των τουρκικών αρχών έναντι της κοινωνίας των πολιτών, μέσα σ' ένα ευρύτερο πλαίσιο διάβρωσης των ελευθεριών μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης