Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τι είναι φούσκα; - 1 τρισ επαναγορές, 4 τρισ QE, 14 τρισ αρνητικά επιτόκια, σε ιστορικά υψηλά οι δείκτες αλλά σε χαμηλά ετών τα εταιρικά κέρδη

Τι είναι φούσκα; - 1 τρισ επαναγορές, 4 τρισ QE, 14 τρισ αρνητικά επιτόκια, σε ιστορικά υψηλά οι δείκτες αλλά σε χαμηλά ετών τα εταιρικά κέρδη
Οι αποδόσεις των ομολόγων δεν αντικατοπτρίζουν καμία πραγματικότητα....
Τι αποτελεί φούσκα παγκοσμίως;
Η έννοια της φούσκας συνδέεται με την υπέρβαση των ιστορικών αποτιμήσεων μετοχών και ομολόγων αλλά την τρέχουσα περίοδο… έχουν ξεπεραστεί και τα όρια της υπερβολής.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο ανοδικός κύκλος στις ΗΠΑ που έχει κρατήσει 11 χρόνια μπορεί να συνεχιστεί με ένα ηπιότερο μικροκύκλο που συνήθως φθάνει τα 2-3 χρόνια λόγω της πολιτικής των κεντρικών τραπεζών και της νομισματικής χαλάρωσης.
Η έννοια της φούσκας πλέον αναγνωρίζεται σχεδόν από όλους τους επενδυτικούς οίκους.

Τι περιλαμβάνει η φούσκα;


1)Ποσοτική χαλάρωση που αγγίζει τα 4 τρισεκ. δολάρια.
Οι κεντρικές τράπεζες έχουν αγοράσει τέτοιας κλίμακας περιουσιακά στοιχεία κυρίως κρατικά και εταιρικά ομόλογα που αδυνατούν να αντιστρέψουν στην ποσοτική χαλάρωση.
Εάν σήμερα όλες οι κεντρικές τράπεζες διέκοπταν την ποσοτική χαλάρωση όλες οι αγορές θα κατέρρεαν και οι πλασματικά χαμηλές αποδόσεις των ομολόγων θα εκτινάσσονταν.

2)Μόνο στην Wall street οι εταιρίες το 2019 έχουν προβεί σε επαναγορές ιδίων μετοχών buybacks 1 τρισεκ. δολαρίων, ουδέποτε στην ιστορία δεν παρείχαν τέτοια στήριξη στις μετοχές του οι ίδιες οι εταιρίες.
Η πλεονάζουσα ρευστότητα δεν πηγαίνει λοιπόν στην ανάπτυξη αλλά στην στήριξη των μετοχών έτσι εξηγούνται και τα απανωτά ιστορικά ρεκόρ στην Wall.

3)Παγκοσμίως – με επίκεντρο την Ευρώπη κυρίως – τα κρατικά και εταιρικά ομόλογα με αρνητικό επιτόκιο είχαν φθάσει στα 17,9 τρισεκ. και έχουν υποχωρήσει στα 14 τρισεκ. δολάρια.
Είναι τουλάχιστον άρρωστη κατάσταση τα αρνητικά επιτόκια, ειδικά για τα pension funds αποτελούν haircut στα έσοδα τους το οποίο συνεπάγεται και haircut στις συντάξεις σε μεσοπρόθεσμη βάση.
Τα μεγάλα συνταξιοδοτικά ταμεία δεν θα μπορέσουν να διαχειριστούν τις συντάξεις λόγω των αρνητικών επιτοκίων.

4)Οι αποδόσεις των ομολόγων δεν αντικατοπτρίζουν καμία πραγματικότητα.
Δεν αντικατοπτρίζουν θεμελιώδη μεγέθη και έτσι εξηγείται γιατί ενώ οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά όλων των εποχών οι οίκοι αξιολόγησης δεν αναβαθμίζουν τα κράτη με κριτήριο… το κόστος χρηματοδότησης.
Οι αποδόσεις των ομολόγων είναι προϊόν χειραγώγησης της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών συνολικά.

5)Η Ελβετική κεντρική τράπεζα λόγω των ακραία αρνητικών επιτοκίων στην Ελβετία και στα ελβετικά ομόλογα υποχρεώνεται να αγοράζει μετοχές π.χ. όπως Apple για να συντηρήσει τα κέρδη της και την ρευστότητα της.

6)Τα χρηματιστήρια λόγω των ιστορικών χαμηλών επιτοκίων και της δυνατότητας των επιχειρήσεων να δανείζονται με χαμηλά επιτόκια βρίσκονται είτε σε ιστορικά υψηλά – βλέπε Wall – είτε σε υψηλά 4 ετών – βλέπε Ευρώπη –
Την ίδια στιγμή τα εταιρικά κέρδη ειδικά στην Wall συρρικνώνονται, οι επενδύσεις μειώνονται και το ΑΕΠ ως καθοριστικός παράγοντας της οικονομίας συρρικνώνεται.

Όλα αυτά συνθέτουν την έννοια της φούσκας, η παγκόσμια φούσκα στα ομόλογα και στις μετοχές κάποια στιγμή θα σκάσει και οι μικρές φουσκίτσες τύπου Ελλάδος θα εκραγούν με εκκωφαντικό τρόπο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης