Ρωσία: Πρότεινε επίσημα στις ΗΠΑ την παράταση της συνθήκης New START για τα πυρηνικά για 5 χρόνια

Ρωσία: Πρότεινε επίσημα στις ΗΠΑ την παράταση της συνθήκης New START για τα πυρηνικά για 5 χρόνια
Η συμφωνία αυτή πρόκειται να λήξει τον Φεβρουάριο του 2021
Η Ρωσία πρότεινε επισήμως στις Ηνωμένες Πολιτείες να παρατείνουν την ισχύ της Νέας Συμφωνίας για τη Μείωση των Στρατηγικών Όπλων (New START) για πέντε χρόνια, αν και θα ήταν πρόθυμη να δεχτεί και μια μικρότερης διάρκειας παράταση, όπως έγινε γνωστό σήμερα από Ρώσους αξιωματούχους.
Η συμφωνία αυτή πρόκειται να λήξει τον Φεβρουάριο του 2021.
Είναι η τελευταία σημαντική συμφωνία για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον και περιορίζει τον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών που μπορεί να αναπτύξει η καθεμιά τους στις 1.550.
Η Ρωσία προειδοποίησε στις αρχές του μήνα ότι δεν απομένει επαρκής χρόνος για να διαπραγματευθούν οι δύο χώρες μια ολοκληρωμένη νέα συνθήκη.
Ταυτόχρονα, τελειώνει ο χρόνος και για να συμφωνήσουν μια παράταση της υπάρχουσας.
"Προτείναμε στις Ηνωμένες Πολιτείες να παραταθεί η ισχύς της συνθήκης για πέντε χρόνια, όπως συνομολογείται στο κείμενό της ή, αν για κάποιο λόγο αυτό δεν βολεύει την αμερικανική πλευρά, τότε (να παραταθεί) για μικρότερο χρονικό διάστημα", είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών Sergey Ryabkov, σύμφωνα με το πρακτορείο RIA.
Ο Ryabkov σχολίασε ότι η μικρότερη παράταση δεν θα ήταν και το καλύτερο αποτέλεσμα, όπως "τουλάχιστον είναι καλύτερη από το τίποτα".
Το 2017 ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump είπε στον Ρώσο ομόλογό του Vladimir Putin ότι η New START είναι "κακή" συνθήκη για τη χώρα του.
Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι ο πρόεδρος θα αποφασίσει του χρόνου αν θα την παρατείνει ή όχι.
Η New START είχε υπογραφεί από τον προκάτοχό του, τον Δημοκρατικό Barack Obama, το 2010.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS