Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Επιχείρηση «αποναρκοθέτησης» στην ΑΚΤΩΡ, διευθετεί θέματα με World Bank

tags :
Επιχείρηση «αποναρκοθέτησης» στην ΑΚΤΩΡ, διευθετεί θέματα με World Bank
Ποιες οι κινήσεις της διοίκησης για το ζήτημα που προέκυψε το 2017 με την World Bank (Παγκόσμια Τράπεζα)
Όλο και πιο κοντά στην πλήρη απεμπλοκή της από όλες τις υποθέσεις κανονιστικής συμμόρφωσης για τις οποίες είχε βρεθεί υπόλογος στο παρελθόν, ως αποτέλεσμα των χειρισμών και των πρακτικών της προηγούμενης διοίκησής της, βρίσκεται η ΑΚΤΩΡ.
Η μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία της χώρας που τα προηγούμενα χρόνια είχε αντιμετωπίσει μία σειρά από κατηγορίες – εντός κι εκτός συνόρων – οι οποίες έθεταν σε σοβαρό κίνδυνο τις προοπτικές ανάληψης νέων έργων σε Ελλάδα και εξωτερικό, βρίσκεται τους τελευταίους 15 μήνες, υπό τη νέα διοίκηση Καλλιτσάντση-Εξάρχου, σε μία εντατική διαδικασία «αποναρκοθέτησης».
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μετά την πρόσφατη ψήφιση της σχετικής νομοθετικής διάταξης που ξεμπέρδευε το κουβάρι των προσφυγών που σχετίζονταν με την υπόθεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και που είχαν μπλοκάρει στις δικαστικές αίθουσες έργα άνω του 1 δισ. ευρώ νεκρώνοντας την κατασκευαστική δραστηριότητα στη χώρα, η ΑΚΤΩΡ βρίσκεται στην τελική ευθεία και ως προς ένα ζήτημα που είχε ανακύψει με την Παγκόσμια Τράπεζα στις αρχές του καλοκαιριού του 2017 - όταν Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας ήταν ο Δημήτρης Κούτρας - για έργο βιολογικού καθαρισμού στην Κολομβία.
Η κατάσταση που είχε διαμορφωθεί από τους χειρισμούς της προηγούμενης διοίκησης της ΑΚΤΩΡ φαίνεται πως είχε δημιουργήσει ένα στενωπό, με την εταιρεία να κινδυνεύει όχι μόνο να αποκλειστεί από μελλοντική συμμετοχή σε διαγωνισμούς για έργα που χρηματοδοτεί η Παγκόσμια Τράπεζα, αλλά και να απωλέσει τη δυνατότητα συμμετοχής σε διαγωνισμούς για έργα που χρηματοδοτούν άλλες αναπτυξιακές τράπεζες όπως η EIB και η EBRD.
Ένας τέτοιος de facto αποκλεισμός θα είχε σοβαρότατες συνέπειες φυσικά, αφού η ΑΚΤΩΡ δεν θα μπορούσε να εξασφαλίσει τα έργα συμβατικής αξίας άνω του 1,4 δισ. ευρώ που κέρδισε τους τελευταίους 12 μήνες στη Ρουμανία, και σε συνδυασμό με το μέχρι πρότινος πάγωμα της ελληνικής κατασκευαστικής αγοράς λόγω της εμπλοκής που είχε ανακύψει με την υπόθεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, θα βρισκόταν αντιμέτωπη με μηδενικά νέα έργα για όλο το 2019.
Η αλλαγή πλεύσης στο χειρισμό της υπόθεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας κυριολεκτικά στο παρά ένα το φθινόπωρο του 2018, ως αποτέλεσμα της συνολικής αλλαγής διοίκησης στον Όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου, φαίνεται πως απέτρεψε τα χειρότερα.
Ένα χρόνο μετά, το φθινόπωρο του 2019, η ΑΚΤΩΡ βρίσκεται σε σαφώς πλεονεκτικότερη θέση και με πολύ καλύτερη ορατότητα, αφού πλέον έχει εκκινήσει μία διαδικασία που της επιτρέπει να αντικρούσει νομικά τις όποιες κατηγορίες κι επιπλέον μπορεί ανά πάσα στιγμή να προτείνει συμβιβασμό.
Πολύ περισσότερο, ο εν εξελίξει αποκλεισμός της από μελλοντικά έργα που χρηματοδοτεί η Παγκόσμια Τράπεζα σχετίζεται με χώρες όπως η Μάλτα, η Αλβανία ή χώρες της Αφρικής, όπου όμως η ΑΚΤΩΡ παραδοσιακά δεν έχει πλέον παρουσία κι ούτε στοχεύει να αποκτήσει, ενώ η εταιρεία μέχρι την έκδοση τελικής απόφασης, μπορεί να συνεχίζει να μετέχει σε νέους διαγωνισμούς για έργα που χρηματοδοτούν η EIB και η EBRD.
Παράλληλα, η ΑΚΤΩΡ συνεχίζει κανονικά να μετέχει στην κοινοπραξία που εκτελεί το έργο του βιολογικού καθαρισμού στην Κολομβία, συμβατικής αξίας περίπου 400 εκατ. ευρώ.
Αντιθέτως, αν η ΑΚΤΩΡ είχε ακολουθήσει την πορεία που είχε χαράξει η διοίκηση Κούτρα, θα είχε αποδεχθεί έναν τυφλό εκούσιο αποκλεισμό για τουλάχιστον 18 μήνες από έργα που χρηματοδοτούν τόσο η Παγκόσμια Τράπεζα όσο και η EIB και η EBRD – άρα δεν θα εξασφάλιζε τα έργα 1,4 δισ. ευρώ που κέρδισε στη Ρουμανία - χωρίς στην πραγματικότητα να γνωρίζει καν σε τι στοιχεία βασίζεται αυτή η υπόθεση και πόσο ισχυρά αυτά είναι.
Θα είχε κοινώς εθελοντικά αποδεχθεί μία μεγάλη ζημιά όχι μόνο για τη φήμη της αλλά και για την ίδια τη δραστηριοποίησή της, χωρίς να έχει κάνει το παραμικρό για να την αποφύγει ή να την ελαχιστοποιήσει.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω και την πρόσφατη εμπλοκή που προέκυψε στο διαγωνισμό φυσικού αερίου στην Κύπρου συμβατικής αξίας 500 εκατ. ευρώ, όπου μετά την ανάδειξη ως αναδόχου της κοινοπραξίας της οποίας ηγείτο η ΑΚΤΩΡ, η αναθέτουσα αρχή ζήτησε τον αποκλεισμό της εταιρείας από τον διαγωνισμό λόγω της συγγενικής της σχέσης με την Helector Cyprus (η οποία έχει αποκλειστεί από διαγωνισμούς στην Κύπρο ως το 2021 για την υπόθεση που είχε ξεσπάσει το 2016 σε σχέση με το ΧΥΤΑ της Πάφου και για την οποία είχε εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης κατά του τότε επικεφαλής της εταιρείας, Λεωνίδα Μπόμπολα), η επιτυχής μέχρι στιγμής επιχείρηση «αποναρκοθέτησης» της ΑΚΤΩΡ από τη νέα διοίκηση αποτελεί σημαντικότατο επίτευγμα στην πορεία για την πλήρη αναδιάταξη της μεγαλύτερης κατασκευαστικής εταιρείας της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης