Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνεχίζουν τις διαδηλώσεις οι Χιλιανοί, 40 ημέρες από την έναρξη των κινητοποιήσεων

Συνεχίζουν τις διαδηλώσεις οι Χιλιανοί, 40 ημέρες από την έναρξη των κινητοποιήσεων
Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν ξανά στους δρόμους του Σαντιάγο έπειτα από έκκληση πολλών συνδικάτων του δημόσιου τομέα
Συνεχίζουν να βγαίνουν κατά χιλιάδες οι Χιλιανοί να διαδηλώνουν στους δρόμους του Σαντιάγο, όπως έπραξαν και χθες Τρίτη 26 Νοεμβρίου, 40 ημέρες μετά το ξέσπασμα του κινήματος διαμαρτυρίας με αίτημα τη λήψη έκτακτων κοινωνικών μέτρων και τίποτα δεν φαίνεται να ανακόπτει την αποφασιστικότητά τους.
Το κίνημα διαμαρτυρίας στη Χιλή, που ξέσπασε στις 18 Οκτωβρίου, συνεχίζεται ακολουθώντας το συνηθισμένο του σενάριο: η ημέρα ξεκινάει κανονικά, στη συνέχεια διαδηλώσεις πραγματοποιούνται στο κέντρο της πρωτεύουσας.
Στο τέλος της ημέρας σημειώνονται επεισόδια μεταξύ των πιο ακραίων διαδηλωτών και των δυνάμεων ασφαλείας καθώς και πυρπολήσεις και λεηλασίες οι οποίες αποδίδονται σε οργανωμένες ομάδες εγκληματιών.
Τα εμπορικά κέντρα του Σαντιάγο κλείνουν νωρίτερα καθώς οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στις μετακινήσεις τους και το μετρό δεν λειτουργεί κανονικά στην πόλη αυτή των 7 εκατομμυρίων κατοίκων.

000_1MM0G2

Πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις, ανάμεσά τους και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΗRW), καταγγέλλουν «σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την αστυνομία».
Ο διευθυντής του HRW για την Αμερική Jose Miguel Vivanco δήλωσε ότι η ΜΚΟ έχει λάβει εκατοντάδες καταγγελίες «για υπερβολική χρήση βίας στους δρόμους και παραβιάσεις των δικαιωμάτων των κρατουμένων».
Ένας πανεπιστημιακός, ο Gustavo Gatica, έχασε εντελώς την όρασή του αφού τραυματίστηκε από τις δυνάμεις της τάξης στις 8 Νοεμβρίου στη διάρκεια διαδήλωσης στο Σαντιάγο, ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, το νοσοκομείο στο οποίο νοσηλεύεται.
Πρόκειται για τον πρώτο διαδηλωτή που τυφλώνεται εντελώς από την έναρξη των κινητοποιήσεων και η υπόθεσή του έχει αναχθεί σε σύμβολο των πολλών τραυματιών στα μάτια από τις σφαίρες με επικάλυψη καουτσούκ που χρησιμοποιεί η αστυνομία, η οποία δεσμεύθηκε πρόσφατα να σταματήσει τη χρήση τους.
Ωστόσο ο Ερυθρός Σταυρός της Χιλής καταγγέλλει ότι εξακολουθεί να δέχεται τραυματίες από τις σφαίρες αυτές.

000_1ML9OZ

«Ιστορική συμφωνία»

Η ιστορική συμφωνία την οποία υπέγραψαν τα κόμματα στις 15 Νοεμβρίου για την οργάνωση δημοψηφίσματος με στόχο την αντικατάσταση του Συντάγματος της Χιλής, το οποίο αποτελεί κληροδότημα της δικτατορίας του Augusto Pinochet (1973-1990), είχε δημιουργήσει ελπίδες για τερματισμό της κρίσης.
Όμως τα βίαια επεισόδια συνεχίστηκαν, όπως και οι διαδηλώσεις και το κλείσιμο δρόμων.
Οι διαδηλωτές ζητούν κυρίως από την κυβέρνηση του συντηρητικού προέδρου Sebastian Pinera την αύξηση του κατώτατου μισθού, με τα εργατικά συνδικάτα να ζητούν να φτάσει τα 500.000 πέσος (625 δολάρια) από 301.000 πέσος (400 δολάρια) που είναι τώρα.
Η ανακοίνωση της κυβέρνησης τη Δευτέρα ότι κατέθεσε νομοσχέδιο που θα επιτρέπει στον στρατό να προστατεύει τις σημαντικές, κρατικές υποδομές χωρίς την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης έχει προκαλέσει επίσης την οργή των πολιτών.
Η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης τις πρώτες ημέρες των κινητοποιήσεων είχε επικριθεί σφοδρά.
Η κρίση που συγκλονίζει τη Χιλή είναι η σοβαρότερη μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1990.
Μέχρι στιγμής 23 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από 2.000 έχουν τραυματιστεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης