Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Έρχονται σημαντικές αλλαγές στα stress tests των τραπεζών - Ποια είναι τα επικρατέστερα μοντέλα

tags :
Έρχονται σημαντικές αλλαγές στα stress tests των τραπεζών - Ποια είναι τα επικρατέστερα μοντέλα
Σημαντικό work shop διενεργείται στο Παρίσι για αλλαγές που αφορούν στα μελλοντικά stress tests των τραπεζών
Ποια θα είναι η τύχη των stress tests;
Οι διαμαρτυρίες των τραπεζών για τις επίπονες και κοστοβόρες ασκήσεις αλλά και για τα αμφιβόλου ποιότητας αποτελέσματά τους και οι διαφωνίες μεταξύ των χωρών μελών της Ε.Ε. στο πλαίσιο της τραπεζικής ενοποίησης άνοιξε τη συζήτηση για αλλαγές στις ασκήσεις που αφορούν ιδιαιτέρως χώρες όπως η Ελλάδα που ο προβληματισμός γύρω από τις τράπεζες παραμένει υπαρκτός. Συγχρόνως το μεγάλο ζητούμενο για τους επενδυτές είναι ένα και μοναδικό: να καταγράφονται σωστά τα κεφάλαια που απαιτούνται για τη λειτουργία των τραπεζών.
Σημαντικό work shop διενεργείται στο Παρίσι για αλλαγές που αφορούν στα μελλοντικά stress tests των τραπεζών.
Το διήμερο work shop διοργανώνεται από την EBA καθώς από το Μάρτιο έχει ανοίξει η διαδικασία για την αναθεώρηση και ανασχεδιασμό των μελλοντικών ασκήσεων. Ωστόσο τα stress tests του 2020 όπως δεσμεύτηκε και ο επικεφαλής του SSM κ. Andrea Enria θα γίνουν με την υπάρχουσα μεθοδολογία.
Η διατήρηση της σταθερής μεθοδολογίας για το 2020 παρ' ότι έχουν κάποια σημεία βελτιωθεί, κρίθηκε αναγκαία καθώς η EBA αποφάσισε να μην εισάγει σημαντικές αλλαγές στη συγκεκριμένη προσέγγιση και έτσι τα stress tests του 2020 θα εξελιχθούν από τη βάση προς την κορυφή.
Ωστόσο κάποιες βελτιώσεις θα υπάρξουν  καθώς "έχουμε συμφωνήσει να δημοσιεύσουμε τις απαιτήσεις του πυλώνα ΙΙ" σημειώνουν στελέχη της αρχής .
Οπως ανέφερε στην εισαγωγική του ομιλία ο πρόεδρος της ΕΒΑ κ. Χοσέ Μανουέλ Κάμπα ενώ  η δημοσίευση των αποτελεσμάτων των τραπεζών θεωρείται σαν ένα μη γεγονός από τους μετέχοντες στην αγορά,  πολλές τράπεζες αντιμετωπίζουν τα πανευρωαπαϊκά stress tests σαν έναν διαγωνισμό ομορφιάς αντί για ένα εργαλείο διαχείρισης κινδύνου.
Θέλουν δηλαδή  να αναδειχθούν μέσα από αυτά.
Αρα η πρόκληση για την ΕΒΑ είναι να εξισορροπήσει την ανάγκη της ύπαρξης αξιολογήσεων μέσα από τις ασκήσεις ώστε να γίνουν χρήσιμες για τις τράπεζες περιέχοντας τις δικλίδες που διασφαλίζουν την αξιοπιστία και τη σοβαρότητα των αποτελεσμάτων.
Στο τραπέζι έχουν πέσει διάφορα σενάρια για το πως θα εξελιχθούν τα μελλοντικά stress tests συμπεριλαμβανομένης και της διατήρησης της υπάρχουσας μεθοδολογίας.
Από τη διαβούλευση που έλαβε χώρα αυτή τη στιγμή,  η ΕΒΑ έχει διαμορφώσει μια καθαρή εικόνα του οφέλους από την τρέχουσα προσέγγιση αλλά και των περιορισμών που αυτή παρουσιάζει.
Το ερώτημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι αν υπάρχουν περιθώρια για βελτιώσεις εντός του πλαισίου των υφιστάμενων διαδικασιών και του ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου και του τρόπου λειτουργίας της ΕΒΑ.

Stress tests με την ευθύνη των εποπτών ή την ευθύνη των τραπεζών

Σε όλες αυτές τις μεθοδολογίες υπάρχουν δύο παράμετροι που στοιχειοθετούν την προσέγγιση.
Η πρώτη αφορά  τις ίδιες τις τράπεζες και δείχνει να είναι περισσότερο αισιόδοξη.
Η άλλη αφορά τους επόπτες και είναι πιο τυποποιημένη και συντηρητική. Αυτές οι δύο παράμετροι θα πρέπει να γίνουν σαφέστεροι.

Το μοντέλο των εποπτών

"Σε ένα από τα σενάρια που θα μπορούσαμε να δούμε η εποπτική παράμετρος παραμένει ίδια με τη σημερινή αλλά οι τράπεζες θα μπορούσαν να κάνουν πλήρη χρήση των μοντέλων τους, να έχουν δηλαδή λιγότερους περιορισμούς από αυτούς που θέτουν σήμερα σε ότι αφορά τη χρήση των μοντέλων τους" αναφέρουν στελέχη που συμμετείχαν στο workshop.
Τόσο το σκέλος των εποπτών όσο και εκείνο των τραπεζών θα χρησιμοποιούσαν ως βάση ένα κοινό σενάριο και πιθανότατα θα είχαν και το ίδιο σημείο εκκίνησης.
Το εποπτικό σκέλος θα παρέμενε μια προσέγγιση από τη βάση προς την κορυφή υπό περιορισμούς και θα αποτελούσε τη βάση για τις εποπτικές αποφάσεις. Οι τράπεζες θα υπέβαλαν όπως κάνουν σήμερα τις προοπτικές τους σύμφωνα με κάποια σενάρια.
Οι προβολές αυτές θα αξιολογούνται από τους επόπτες. Αυτό το τμήμα της άσκησης θα μπορούσε να ανήκει στους επόπτες και τότε οι τράπεζες δεν θα ήταν υποχρεωμένες να αποδεχτούν το αποτέλεσμα.
Η συνολική διαδικασία διασφάλισης της ποιότητας θα ήταν έτσι πιο εύκολη για αυτές καθώς θα απαιτούσε λιγότερες επαναλήψεις.
Τα αποτελέσματα θα ήταν αποκαλυπτικά για τους επόπτες και συγκρίσιμα.

Το μοντέλο των τραπεζών

Η μεθοδολογία για τις τράπεζες θα μπορούσε να είναι λιγότερο περιγραφική αλλά να εξακολουθεί να περιέχει κοινά υποδείγματα αναφοράς.
Τα αποτελέσματα δεν θα περιείχαν ποιοτική διασφάλιση και θα ανήκαν στις τράπεζες.
Οι λιγότεροι περιορισμοί και η έλλειψη διασφάλισης της ποιότητας θα καθιστούσε το φορτίο όλης αυτής της άσκησης σχετικά μικρό.
Κατά βάση αυτό κομμάτι της άσκησης θα ήταν πολύ κοντά στην εσωτερική των τραπεζών διαδικασία επάρκειας κεφαλαίων (ΙCAAP Intrernal Capital, Adequincy Assesment Process).
Tουλάχιστον για κείνες τις τράπεζες που μπορούν να καταδείξουν ότι τα μοντέλα τους είναι αξιόπιστα και ισχυρά.
Αυτές οι δύο απόψεις θα πρέπει να αποτελέσουν τη βάση της συζήτησης μεταξύ τραπεζών και εποπτών για το τι είναι οι θεσμικές αδυναμίες τις προτεραιότητες και τις αναγκαίες περαιτέρω ενέργειες.
Τα πανευρωπαίκά stress tests είναι λιγότερο ενσωματωμένα στην εποπτική διαδικασία και ενώ η άσκηση χρησιμεύει σαν μια πηγή πληροφοριών στοιχείων για το  SREP οι στατικές υποθέσεις του  ισολογισμού των τραπεζών και ορισμένοι μεθοδολογικοί περιορισμοί καθιστούν τα αποτελέσματα ως σημείο εκκίνησης παρά λήξης της εποπτικής αξιολόγησης της οποίας το αποτέλεσμα δεν ανακοινώνεται πάντοτε.
Οι επενδυτές κατανοούν τη λογική μιας αποτυχίας αλλά θέλουν σαφήνεια ως προς τις επιπτώσεις της άσκησης σε όρους διανομής κεφαλαίων.
Επίσης τα μεγάλης κλίμακος stress tests είναι αρκετά περίπλοκα και κοστοβόρα τόσο για τους επόπτες όσο και για τις τράπεζες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης