Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ο Watsa (Fairfax) κερδίζει από όλες τις επενδύσεις του στην Ελλάδα – Στο μέλλον μειώνει στο 20% από 31,7% στην Eurobank και επανελέγχει την Grivalia

Ο Watsa (Fairfax) κερδίζει από όλες τις επενδύσεις του στην Ελλάδα – Στο μέλλον μειώνει στο 20% από 31,7% στην Eurobank και επανελέγχει την Grivalia
Θα είναι η πρώτη φορά που ο Watsa του Fairfax βρίσκεται στην Ελλάδα και από όλες τις επενδύσεις του κερδίζει....
Ο Prem Watsa ο επικεφαλής του Fairfax βρίσκεται στην Ελλάδα και σήμερα 28 Νοεμβρίου 2019 συναντάται με τον έλληνα πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη και βεβαίως θα συναντήσει τις διοικήσεις των εταιριών στις οποίες είναι βασικός μέτοχος.
Θα είναι η πρώτη φορά που ο Watsa του Fairfax βρίσκεται στην Ελλάδα και από όλες τις επενδύσεις του κερδίζει.
Να σημειωθεί ότι το καναδικό fund Fairfax είναι βασικός μέτοχος της Eurobank με ποσοστό 31,7% και κατέχει 1,159 δισεκ. μετοχές τρέχουσας αξίας 1,105 δισ.
Μεταξύ των μετόχων της Eurobank περιλαμβάνεται το Capital Group που κατέχει 5,20% των μετοχών και η Pimco που κατείχε κατ΄ ελάχιστο το 5,02% ή 186,5 εκατ μετοχές.
Το Fairfax ανάλογα με το εάν δείξει ή όχι τελικώς ενδιαφέρον για την Εθνική Ασφαλιστική θα καθορίσει και την γενικότερη στρατηγική του στην Eurobank.
Να σημειωθεί ότι στις 10 Δεκεμβρίου 2019 κλειδώνει το deal της Eurobank με το αμερικανικό Fortress και DoValue που προσφέρει για τα 24 δισεκ. NPEs με FPS και Cairo 360-380 εκατ ευρώ.

Πιθανή εμπλοκή από την DGComp για deal Fairfax με Εθνική Ασφαλιστική

Το Fairfax είναι στρατηγικός επενδυτής στην Eurobank με ποσοστό 31,71% και στην Eurolife με ποσοστό 80%.
Με συνολικό ενεργητικό κοντά στα 40 δισεκ. και σχεδόν 10 δισεκ. κεφάλαια το Fairfax έχει ισχυρή παρουσία στον κλάδο των ασφαλειών.
Το αρχικό σχέδιο ήθελε το Fairfax να αγοράσει το 20% που κατέχει η Eurolife ώστε να μην έχει καμία μετοχική σχέση η Eurobank.
Ακολούθως το Fairfax και όχι η Eurolife θα εκδήλωναν ενδιαφέρον για την Εθνική Ασφαλιστική.
Όμως το σχέδιο αυτό προσκρούει σε εμπόδια.
Το Fairfax φαίνεται ότι αντιμετωπίζει ένα ιδιαίτερο πρόβλημα.
Ενώ ενδιαφέρεται για την Εθνική Ασφαλιστική επί της ουσίας, πηγές στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ την DGcomp αναφέρουν ότι… εγείρεται θέμα ανταγωνισμού.
Το Fairfax ήδη ελέγχει την Eurolife μια πολύ αξιόλογη ασφαλιστική εταιρία στην οποία συμμετέχει η Eurobank με ποσοστό 20% άπαξ και στο παρελθόν ήταν θυγατρική της.
Η Eurolife ήδη χρησιμοποιεί το δίκτυο της Eurobank για να διακινήσει τα ασφαλιστικά της προϊόντα.
Εάν το Fairfax εξαγοράσει την Εθνική Ασφαλιστική θα βρεθεί να ελέγχει το 80% ή 100% της Eurolife και να χρησιμοποιεί το δίκτυο της Eurobank και το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής χρησιμοποιώντας το δίκτυο της Εθνικής Τράπεζας.
Σε μια τέτοια περίπτωση τίθεται θέμα ανταγωνισμού, συγκέντρωσης στον ασφαλιστικό κλάδο ειδικά στις ασφάλειες υγείας και συνταξιοδοτικό κ.α. που άπτονται της Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ.
Στις γενικές ασφάλειες δεν τίθεται θέμα ανταγωνισμού.
Τα σενάρια
Υπάρχουν ενδείξεις ότι η DGComp δεν διάκειται θετικά σε τέτοιας κλίμακας συγκέντρωση στο ασφαλιστικό κλάδο στην Ελλάδα.
Η κινεζική Fosun μπορεί να μην έχει θέματα ανταγωνισμού τύπου Fairfax αλλά έχει θέματα ανταγωνισμού τύπου…. ΕΕ.
Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να επιδιώκει καλή συνεργασία με τους Κινέζους αλλά ένα deal τύπου Εθνικής Ασφαλιστικής που αγγίζει την ελληνική οικονομία και κοινωνία θα χρειαστεί εγκρίσεις από την ΕΕ… και είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα ενθουσιαστούν.
Ουσιαστικά μόνο το CVC Capital έχει πλεονέκτημα στην κούρσα διεκδίκησης της Εθνικής Ασφαλιστικής αλλά όπως έχει αποδείξει η εμπειρία… όταν υπάρχει μόνο ένας ενδιαφερόμενος… ο πωλητής η Εθνική τράπεζα δεν μπορεί να ενθουσιάζεται.
Το CVC ήδη δραστηριοποιείται στον κλάδο Υγείας έχει αγοράσει το θεραπευτήριο Υγεία, Metropolitan και θα ήθελε να επεκταθεί στο σκέλος των ασφαλειών.
Τα υπό διαχείριση κεφάλαια του CVC ανέρχονται σε 129 δισεκ.

Το Fairfax κερδίζει αλλά στο τέλος θα μειώσει την στρατηγική συμμετοχή στην Eurobank

Ήδη στην Eurobank με αναθεωρημένο μέσο κόστος τα 0,94 με 0,96 ευρώ το Fairfax έχει καλύψει όλες τις παρελθούσες ζημίες και σημειώνει και οριακό κέρδος.
Ωστόσο από την Ελλάδα, τις επενδύσεις στην Eurolife, στα ελληνικά κρατικά ομόλογα και άλλα επιτυγχάνει κέρδη άνω των 600 εκατ ευρώ.
Στην Eurobank είχε επενδύσει στο παρελθόν – προ της απορρόφησης της Grivalia – 934 εκατ ευρώ.
Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι το Fairfax θα επιχειρήσει σε βάθος 2ετίας να πάρει πίσω την Grivalia, η Grivalia απορροφήθηκε αλλά στο μέλλον είναι βέβαιο ότι θα βγει εκ νέου από την Eurobank.
Σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε το Fairfax να πουλήσει το 11% των μετοχών που κατέχει στην Eurobank, να κρατήσει ένα 20%.
Σε σημερινές τιμές αποτιμάται περίπου στα 385 εκατ ευρώ.
Για να τεθεί απλά.
To Fairfax δηλώνει μεγάλη ικανοποίηση από την διοίκηση Καραβία, ο οποίος κατάφερε να μηδενιστούν όλες οι λογιστικές ζημίες των καναδών από την στρατηγική τους θέση στην Eurobank.
Η μετοχή βρίσκεται στα 0,94 ευρώ με μέγιστο κίνησης τα 1,10 ευρώ επίπεδα στα οποία θεωρείται πολύ ακριβή μετοχή.
Με βάση τις τρέχουσες τιμές τα ανοδικά περιθώρια της Eurobank είναι +12% αυτό είναι το μέγιστο της κίνησης που μπορεί να κάνει η μετοχή.
Στα 1,10 ευρώ η κεφαλαιοποίηση θα βρίσκεται στα 4,1 δισεκ. που διαμορφώνει P/BV περίπου 0,85…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης