Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Η μερισματική απόδοση του ΟΠΑΠ ανοίγει την όρεξη των επενδυτών

tags :
Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Η μερισματική απόδοση του ΟΠΑΠ ανοίγει την όρεξη των επενδυτών
ΑΓΟΡΑ: Το συνολικό μέρισμα του ΟΠΑΠ μπορεί να αλλάξει το κλίμα στη μετοχή και κατά συνέπεια στο ΧΑ και να οδηγήσει σε νέα υψηλά. Ήδη η μετοχή είναι σε υψηλά 21 μηνών. Με τις αγορές στις ΗΠΑ να είναι κλειστές σήμερα οι αναλυτές περιμένουν χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.

Οι αγορές στο εξωτερικό άνοιξαν με απώλειες λόγω των νέων εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας αλλά η εγχώρια αγορά άνοιξε λίγο υψηλότερα λόγω ΟΠΑΠ. Λίγο υψηλότερα άνοιξε και η Coca Cola, δίνοντας και αυτή πολύτιμη βοήθεια στην προσπάθεια για νέα υψηλά.

ΟΠΑΠ: Ακόμα και στα 1,35 ευρώ ανεβάζουν το πήχη για το συνολικό μέρισμα του Οργανισμού οι αναλυτές. Η μερισματική απόδοση μπορεί να φτάσει το 13%. Δέλεαρ πραγματικό για τους κυνηγούς μερισμάτων. Μέρος του μερίσματος θα είναι με δανεικά. Η κερδοφορία ανακάμπτει και οι λειτουργικές ταμειακές ροές στο εννεάμηνο είναι εξαιρετικές.

Στη στήλη αρέσει το μέρισμα να δίνεται από λεφτά που περισσεύουν και όχι από δανεικά, αλλά ο ΟΠΑΠ είναι μία εισηγμένη που μπορεί να το αντέξει. Με άνοδο 1,5% άνοιξε η μετοχή και σε νέα υψηλά. Ο όγκος έφτασε γρήγορα τις 80 χιλ. τεμάχια.

ΨΑΡΙΑ: Άλλος ένας κλάδος που θα λείπει από το ΧΑ. Έχουν χαθεί πολλές εισηγμένες είτε μέσω δημόσιων προτάσεων είτε και λόγω οικονομικών προβλημάτων. Μετά την εξαγορά των Νηρέα και Σελόντα έρχονται οι δημόσιες προτάσεις. Λογικά θα πετύχουν και οι εταιρείες θα αποχωρήσουν από το ΧΑ.

Λογικά θα αποχωρήσει και η Περσεύς, αφού εδώ και καιρό έχουμε γράψει ότι η πλευρά Κυριακού φέρεται διατεθειμένη να πουλήσει τις μετοχές της και υπάρχουν συζητήσεις.

MOTOR OIL: Πρόθεση να πουλήσει την Optima καταγράφεται στη λογιστική κατάσταση εξαμήνου, ενώ στην τηλεδιάσκεψη η διοίκηση είπε ότι εξετάσει τις επιλογές της. Μάλλον δε θα πουληθεί ολόκληρη, ίσως διατεθεί πλειοψηφικό ποσοστό ή να γίνει αύξηση κεφαλαίου με παραίτηση των παλαιών μετόχων.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Καλύτεροι οι αγοραστές στις τελευταίες συνεδριάσεις και φαίνεται πως για μία ακόμη φορά κρατάει τις στηρίξεις. Το κρίσιμο είναι να δούμε ανοδικό μάζεμα προκειμένου να περάσει ξανά πάνω από τα 1,80 ευρώ σε πρώτη φάση. Στα 1,70 ευρώ λίγο μετά το άνοιγμα. Θα έρθει η ώρα του…

ΛΑΜΔΑ: Θα πούμε ξανά πως όσο η τιμή πλησιάζει τα 7,50 ευρώ, που ήταν δηλαδή πριν την αποκοπή του δικαιώματος, οι κάτοχοι μετοχών θα έχουν ουσιαστικά δωρεάν τα δικαιώματα στην αύξηση κεφαλαίου. Ένα… έμμεσο μέρισμα για όσους δε θέλουν να λάβουν μέρος στην αύξηση. Στα 7,33 ευρώ στο άνοιγμα με χαμηλό όγκο.

CENERGY: Πάλι σε κρίσιμα σημεία η μετοχή και κοντά στα 1,30 ευρώ. Υπενθυμίζεται πως αφαιρείται από τον FTSE 25 και τη θέση της παίρνει η ΕΥΔΑΠ.

ΠΛΑΙΣΙΟ: Δε θα θέλαμε να δούμε τη μετοχή κάτω από τα 3,30 ευρώ. Απέχει βέβαια αλλά υπάρχει αδυναμία. Στα 3,58 ευρώ στο άνοιγμα που δίνει αποτίμηση η τιμή 79 εκατ. ευρώ. Λίγο υπερβολική θα χαρακτηρίζαμε την υποχώρηση του τίτλου. Από την αρχή του έτους υποχωρεί 6% με την αγορά να είναι στο +45%.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Υποχωρεί ο δείκτης 0,45% στο ξεκίνημα και αν μπορέσει να βελτιώσει την εικόνα του τότε οι πιθανότητες για νέα υψηλά θα αυξηθούν. Η Εθνική υποχωρεί 1,11%, με τις άλλες συστημικές να έχουν μικρές απώλειες.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης