Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Πλούσια σε ειδήσεις η μέρα, φτωχό και αδύναμο το ξεκίνημα της συνεδρίασης

tags :
Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Πλούσια σε ειδήσεις η μέρα, φτωχό και αδύναμο το ξεκίνημα της συνεδρίασης
ΑΓΟΡΑ: Πολλά και ενδιαφέροντα υπάρχουν σήμερα και θα επηρεάσουν συγκεκριμένες μετοχές του ΧΑ. Από που να πρωτοξεκινήσουμε: Από την τηλεδιάσκεψη του ΟΠΑΠ, τα αποτελέσματα των Κρι-Κρι και Πλαστικά Θράκης, ή από αυτά που αναμένουμε από τη ΔΕΗ και την Intralot.

Η αγορά είναι κοντά στις 900 μονάδες. Πλέον γίνεται φανερό από όλο και περισσότερους πως το πιο ενδιαφέρον κομμάτι των τελευταίων συνεδριάσεων είναι το τελευταίο μισάωρο. Εκεί γίνονται κινήσεις ωραιοποίησης, ή εκεί αποφασίζουν κάποιοι να κάνουν τις κινήσεις τους.

Μας αρέσει η αγορά έστω και αν περιμένουμε κάποια διόρθωση σε μετοχές που έχουν καταγράψει άνοδο. Θεωρούμε πως το 2020 μπορεί να είναι μια καλή χρονιά και να υπάρξει βελτίωση των εταιρικών κερδών. Πρώτη ευκαιρία για αύξηση της κερδοφορίας στο σύνολο του 2019 θα είναι η μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 24%.

ΑΓΟΡΑ (ΙΙ): Η συνεδρίαση ξεκίνησε με απώλειες και με τάσεις ανάλογες με αυτές που επικρατούν στις αγορές του εξωτερικού. Πιέζονται λίγο οι τράπεζες και ο ΟΠΑΠ μετά τη σημαντική κίνηση που κατέγραψε χθες.

Παρατηρούνται επίσης κάποιες πιέσεις στη Jumbο ενώ η Lamda κινείται σταθεροποιητικά με χαμηλό όγκο συναλλαγών. Τη Δευτέρα 2/12 εισάγονται προς διαπραγμάτευση τα δικαιώματα για την αύξηση κεφαλαίου.

ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ: Οι πολιτικές των διοικήσεων μπορεί να φέρουν ανακατατάξεις στις μετοχές. Δηλαδή να υπάρξει στροφή ενδιαφέροντος σε μετοχές με υψηλή μερισματική απόδοση έναντι εταιρειών που έχουν μία πιο χαμηλή πολιτική επιβράβευσης των επενδυτών.

Θυμηθείτε, τα όσα διαβάσαμε για τη Jumbo και τα παράπονα των επενδυτών και τον ενθουσιασμό που βλέπουμε για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, μετά την ανακοίνωση της διοίκησης για μεγάλες επιστροφές και παράλληλη αύξηση της μόχλευσης.

Μπορεί δηλαδή κάποιοι μεγάλοι επενδυτές να επιλέξουν να αλλάξουν μέρος των θέσεων τους και να επιλέξουν μετοχές με υψηλότερη μερισματική απόδοση, έναντι άλλων που μπορεί να έχουν καλή απόδοση της τάξης του 3% ή 4%, η οποία όμως απέχει σημαντικά από το 11%. Αυτή η εξέλιξη μπορεί να δώσει ευκαιρίες για τοποθετήσεις σε μετοχές με υγιή ισολογισμό, χαμηλό p/e και μικρή μόλχευση.

ΟΠΑΠ: Κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης η διοίκηση του ΟΠΑΠ τόνισε ότι το ειδικό μέρισμα δε θα επηρεάσει το κανονικό μέρισμα που θα δοθεί για τη χρήση 2019, δηλαδή θα είναι πάνω σε αυτό.

Η Eurobank Equities σημειώνει πως ενδιαφέρον γεγονός για τους αναλυτές της ήταν ότι η διοίκηση ανέφερε πως αισθάνεται άνετα με μία μόχλευση μέχρι δυο φορές τον καθαρό δανεισμό προς τα EBITDA (1,3 φορές το 2018). Αυτή η εξέλιξη επιβεβαιώνει τη θέση των αναλυτών ότι θα υπάρξουν περισσότερες ειδικές καταβολές μερισμάτων στο μέλλον.

Οι εκτιμήσεις της Eurobank κάνουν λόγο για μέρισμα κοντά στα 1,40 με 1,50 ευρώ τα επόμενα 2-3 χρόνια (επιπλέον απόδοση 14%), με την υπόθεση ότι θα ανέλθει η μόχλευση στο άνω μέρος της εκτίμησης (η πρόσθετη απόδοση 14% πάνω στα 0,60-0,65 ευρώ ανά μετοχή που αναμένει ως ειδικό μέρισμα για το πρώτο τρίμηνο του 2020).

Συνολικά ήταν μία αισιόδοξη τηλεδιάσκεψη που επιβεβαιώνει ότι η διοίκηση είναι σε καλό δρόμο να πετύχει EBITDA 412-413 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τις μέσες εκτιμήσεις και παράλληλα να προσφέρει μεγάλες αποδόσεις στους μετόχους μέσω μερισμάτων και ειδικών επιστροφών.

ΟΠΑΠ (ΙΙ): Σύμφωνα με τη Beta, ο βασικός μέτοχος με ποσοστό 40% δεν αποκλείεται να προτιμήσει μετοχές αντί μερίσματα, διατηρώντας έτσι ρευστότητα στον ισολογισμό, ενώ σημειώνει και η ΑΧΕ ότι η πολιτική των έκτακτων μερισμάτων θα συνεχιστεί.

Η Beta αναφέρει πως περιμένει EBITDA 450 εκατ. ευρώ το 2020 και άρα με την εκτίμηση για μόχλευση 2 φορές (καθαρός δανεισμός/EBITDA) δημιουργείται αρκετός χώρος για ειδικό μέρισμα όχι κάτω από 1,24 ευρώ ανά μετοχή που υποδηλώνει μερισματική απόδοση 11,5% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

ΔΕΗ: Σύμφωνα με τη Euroxx τα αποτελέσματα εννεαμήνου που θα δημοσιεύσει σήμερα μετά το κλείσιμο δε θα είναι συγκρίσιμα με τα αντίστοιχα περσινά, αφού πλέον η νέα στρατηγική της ΔΕΗ δεν έχει τις λιγνιτικές μονάδες προς πώληση. Περιμένει έσοδα 3,6 δισ. ευρώ αυξημένα κατά 3,5% λόγω αύξησης της ζήτησης και EBITDA 182 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 3,8%.

Τα λειτουργικά έξοδα θα είναι αυξημένα κατά από τα υψηλότερα δικαιώματα ρύπων (περίπου 405 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο αυξημένα κατά 23%) λόγω αύξησης της τιμής ανά τόνο. Η τελική γραμμή εκτιμάται ότι θα εμφανίσει ζημία 363 εκατ. ευρώ. Αν τα αποτελέσματα είναι αυτά, τότε οι ζημιές θα είναι περίπου το 50% της αποτίμησης.

ΚΡΙ-ΚΡΙ: Σε πρώτη ανάγνωση τα αποτελέσματα στο εννεάμηνο είναι εξαιρετικά. Η καθαρή κερδοφορία ανήλθε στα 12,45 εκατ. ευρώ από 10,57 εκατ. ευρώ. Εξαιρετική ανάπτυξη (36,3%) στις πωλήσεις γιαουρτιού στο εξωτερικό με τις συνολικές εξαγωγές να ανέρχονται πάνω από το 38% των συνολικών πωλήσεων.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Πωλήσεις 254,36 εκατ. ευρώ από 249,56 εκατ. ευρώ, EBITDA 25,47 εκατ. ευρώ από 26,16 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 8 εκατ. ευρώ από 8,65 εκατ. ευρώ. Σύνολο ιδίων κεφαλαίων 142,2 εκατ. ευρώ και καθαρός δανεισμός 84,6 εκατ. ευρώ. Η μετοχή είναι φθηνή στα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Προς έκδοση ομολόγου λήξης 2024 συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ για (i) αποπληρωμή μέρους του υφιστάμενου δανεισμού της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και των θυγατρικών της, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις Α.Ε. και ΑΚΤΩΡ Α.Ε., (ii) καταβολή των αμοιβών και των εξόδων της Έκδοσης, και (iii) γενικούς εταιρικούς σκοπούς. Ο όμιλος ξεκινάει παρουσιάσεις από σήμερα.

Η μετοχή ξεκίνησε στα 1,7240 ευρώ και έφυγε ανοικτή εντολή πώλησης μέχρι τα 1,70 ευρώ και συνολικά στα πρώτα λεπτά έγιναν 33 χιλ. τεμάχια. Εκεί στα 1,70 ευρώ ο πωλητής επιμένει με μηχανάκι, ενώ βγαίνουν και άλλες πωλήσεις χαμηλότερα.

INTRALOT: Η Optima περιμένει για το τρίτο τρίμηνο έσοδα 180 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 6%, EBITDA 22 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 25% και ζημιές 15 εκατ. ευρώ. Στο εννεάμηνο οι ζημιές από συνεχιζόμενες δραστηριότητες αναμένεται να φτάσουν τα 42 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης