Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Beta ΑΧΕΠΕΥ: Νέα υψηλά σε μία χρονιά ρεκόρ – Η τεχνική εικόνα για τη συνέχεια

tags :
Beta ΑΧΕΠΕΥ: Νέα υψηλά σε μία χρονιά ρεκόρ – Η τεχνική εικόνα για τη συνέχεια
Παρά το γεγονός ότι απομένουν μόλις 19 συνεδριάσεις για το τέλος της χρονιάς οι χρηματιστηριακές εκκρεμότητες που απομένουν δεν είναι αμελητέες
Σε υψηλό έτους έκλεισε ο Νοέμβριος ο οποίος εκτός από το θετικό πρόσημο (+2,15%) πέτυχε και κάτι μοναδικό στην σύγχρονη ιστορία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου: Να κλείσουν 10 από τους 11 μήνες της χρονιάς με θετικό πρόσημο όταν η προηγούμενη καλύτερη επίδοση σε όρους δωδεκαμήνου ήταν 9 θετικά κλεισίματα.
Όλη αυτή η δυναμική ως φαινόμενο αντανακλά την εγχώρια και διεθνή αισιοδοξία για την προοπτική των εταιρικών κερδών αλλά την διάθεση ανάληψης ρίσκου από την πλευρά των επενδυτών.
Μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα και ως το τέλος της χρονιάς οι ελληνικές επιχειρήσεις αναμένεται να εκταμιεύσουν 1,9 δις ευρώ σε ομολογιακές εκδόσεις και αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου (Lamda Development, Briq, Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ) δείγμα της όρεξης που υπάρχει διεθνώς (ενδεχομένως και λόγω των ιδιαίτερα χαμηλών αποδόσεων σε σταθερούς τίτλους) και της ανανέωσης της εμπιστοσύνης που σταδιακά ανακτάται απέναντι σε ελληνικά ονόματα.
Το στοίχημα πλέον της Ελληνικής Αγοράς είναι να πείσει νέους επενδυτές να τοποθετηθούν ενόψει των εγχειρημάτων χρηματοδότησης νέων έργων και ότι υπάρχει συνέχεια και συνέπεια σε ότι οι διοικήσεις έχουν υποσχεθεί στο προγραμματισμό των νέων επενδύσεων που υλοποιούν ώστε το αρχικό ενδιαφέρον να αποκτήσει διάχυση σε μεγαλύτερο τμήμα της Αγοράς.
Image
Παρά το γεγονός ότι απομένουν μόλις 19 συνεδριάσεις για το τέλος της χρονιάς οι χρηματιστηριακές εκκρεμότητες που απομένουν δεν είναι αμελητέες.
Φορολογικό νομοσχέδιο, Ηρακλής, ΑΕΠ γ’ τριμήνου, πώληση ΔΕΠΑ και οτιδήποτε σχετίζεται με το Ελληνικό (άδεια καζίνο, αύξηση κεφαλαίου Lamda) θα κρατήσουν ζωντανό το ενδιαφέρον σε ένα μήνα όπου το ενδιαφέρον εποχικά μετριάζεται ενόψει των Χριστουγεννιάτικων διακοπών.
Επομένως η χρονιά υπό προϋποθέσεις μπορεί να κάνει ένα δυνατό φινάλε εφόσον πάψουν κάποιες από τις εν λόγω εκκρεμότητες να αποτελούν πηγές αβεβαιότητας.
Τεχνικά, η συσσώρευση μετατοπίσθηκε ελαφρώς υψηλότερα με το τζίρο να ενισχύεται μεν αλλά να μην επαρκεί για μια ισχυρή πειστική διαφυγή από την ζώνη των υψηλών του Ιουλίου. Το γεγονός βέβαια ότι ο Γενικός Δείκτης «δουλεύει» σε αυτή την περιοχή δύο εβδομάδες έχει αδυνατίσει την προσφορά και ενδεχομένως η προϋπόθεση της ισχυροποίησης των συναλλαγών να μην είναι τόσο απαιτητή τουλάχιστον στην φάση της κατάκτησης των νέων υψηλών.
Οι αγοραστές έδειξαν σε όλη την διάρκεια της εβδομάδας διάθεση να κρατήσουν τα κεκτημένα και να ενισχύσουν την παρουσία τους στα κλεισίματα των τιμών διατηρώντας έστω και οριακά το δείκτη πάνω από τα προηγούμενα κλεισίματα.
Οι ταλαντωτές λόγω της ήπιας μεταβλητότητας βρίσκονται ακόμα στην ουδέτερη ζώνη και αυτό είναι άλλο ένα καλό νέο για τους κατέχοντες καθώς το δυνητικό περιθώριο έως την πρώτη αντίσταση έχει πλέον μετατοπισθεί στις 940 μονάδες.
Ένα άλλο θετικό στοιχείο είναι η δομή της ανόδου και το μοτίβο της κατάκτησης νέων υψηλών.
Όλη η ζώνη των 880 – 900 μονάδων έχει πλέον χαρακτήρα στήριξης αποτελεί δηλαδή ένα βραχυπρόθεσμο ανάχωμα σε μια ενδεχόμενη διόρθωση.
Για τους αισιόδοξους αυτό είναι και το μεγαλύτερο κέρδος του αργού μεν αλλά θετικού Νοεμβρίου.
Η επίτευξη νέων φετινών υψηλών την Παρασκευή διατηρεί το σενάριο της ανόδου το οποίο κάποια στιγμή στην κορύφωση του θα αποκτήσει και momentum.
Πλούσια η ατζέντα της ερχόμενης εβδομάδας καθώς η έλευση του Δεκεμβρίου αποτελεί ορόσημο για την ολοκλήρωση κεφαλαιακών δράσεων και νομοθετημάτων που θα ανοίξουν το δρόμο για περισσότερο ενδιαφέρον στο ΧΑ.
Η εβδομάδα που ξεκινάει έχει Eurogroup στις 4 Δεκεμβρίου το οποίο θα δώσει και το
πράσινο φως για την εκταμίευση των 767 εκατ. ευρώ που αφορούν τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών.
Νωρίτερα την Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου η ΕΧΑΕ φιλοξενεί το Κυπριακό Χρηματιστήριο το οποίο έρχεται στην Αθήνα με παρουσιάσεις έξι εισηγμένων εταιριών ενώ την ίδια ημέρα ανακοινώνει αποτελέσματα ο ΑΔΜΗΕ και ξεκινάει η διαπραγμάτευση του δικαιώματος προτίμησης της Lamda Development.
Την Τρίτη η Μυτιληναίος θα πραγματοποιήσει την ετήσια συνάντηση με τους αναλυτές ενώ την Τετάρτη θα ακολουθήσει η παρουσίαση της Quest Συμμετοχών.
Την προσεχή Τετάρτη ακόμα είναι προγραμματισμένη η τακτική δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας (προηγούμενη δημοπρασία -0,02%).
Την Πέμπτη η Ελληνική Στατιστική αρχή θα ανακοινώσει τις πρώτες εκτιμήσεις για το ΑΕΠ του γ’ τριμήνου στις 12:00 το μεσημέρι.
Επισημαίνεται τέλος ότι προς το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να λάβει χώρα η προσφορά ευρωομολόγου της Ελλάκτωρ μέσω του ανοίγματος βιβλίου προσφορών η οποία θα αναζητήσει από τις αγορές κεφάλαια έως 600 εκατ. ευρώ.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης