Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι συνέπειες για τις αγορές από τη νέα κόντρα ΗΠΑ και Κίνας για το Χονγκ Κονγκ - Τι φοβούνται οι αναλυτές

Οι συνέπειες για τις αγορές από τη νέα κόντρα ΗΠΑ και Κίνας για το Χονγκ Κονγκ - Τι φοβούνται οι αναλυτές
Η υπογραφή της Πράξης περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Χονγκ Κονγκ θα περιπλέξει σοβαρά τις ήδη τεταμένες από τον εμπορικό πόλεμο σχέσεις των δύο χωρών, γιατί ξυπνά πρακτικές που ακολουθήθηκαν μετά τα γεγονότα της πλατείας ΤιενΑνΜεν
Από την διπλωματία του πιγκ-πονγκ της δεκαετίας 1970 μεταξύ των ΗΠΑ, επί Nixon και Kissinger και της Κίνας, επί Mao και Deng, που έφερε τις δύο χώρες ξανά κοντά μέχρι σήμερα, οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν περάσει πολλές διακυμάνσεις, ωστόσο η τελευταία κίνηση των ΗΠΑ διαταράσσει ευαίσθητες χορδές της Κίνας, εν μέσω εμπορικού πολέμου και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν ο κύκλος που διανύουν οι σχέσεις των δύο χωρών τώρα, θα κλείσει σε κλίμα ψυχρό ή ουδέτερο.
Αιτία, είναι η υπογραφή της Πράξης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη Δημοκρατία στο Χονγκ Κονγκ, και η μετατροπή της σε νόμο, από τον πρόεδρο Donald Trump.
Διεθνείς αναλυτές πιστεύουν πως θα περιπλέξει σοβαρά τις ήδη τεταμένες από τον εμπορικό πόλεμο σχέσεις των δύο χωρών γιατί ξυπνά πρακτικές που ακολουθήθηκαν προ 30ετίας.

Τι προβλέπει η πράξη…

Η Πράξη προβλέπει πως το State Department είναι υποχρεωμένο να συντάσσει ετησίως μία έκθεση για το κατά πόσο εφαρμόζονται κατά ακέραιο τρόπο οι εγγυήσεις και τα προνόμια που απολαμβάνει το Χονγκ Κονγκ με βάση το μοντέλο «μια χώρα, δυο συστήματα»: δηλαδή τον βαθμό αυτονομίας που εξασφαλίζει ένα σύνολο ελευθεριών για τους πολίτες και ένα ανεξάρτητο σύστημα δικαιοσύνης.
Στην περίπτωση που διαπιστωθεί παραβίαση οι ΗΠΑ θα μπορούν να ανακαλέσουν ειδικά οικονομικά και εμπορικά προνόμια που έχουν αποδώσει στην ημιαυτόνομη κινεζική περιοχή.
Σε αντάλλαγμα της ορθής τήρησης του μοντέλου οι ΗΠΑ θα επιβάλλου αυστηρούς περιορισμούς στις εξαγωγές υλικών, όπως δακρυγόνα αέρια, σπρέι πιπεριού, μη θανατηφόρα όπλα που προκαλούν ηλεκτροσόκ, πλαστικές σφαίρες κ.ά., που προορίζονται για χρήση της αστυνομίας στο Χόνγκ Κόνγκ
Η συγκεκριμένη Πράξη θα μπορούσε να προκαλέσει την έκρηξη και πιθανότατα μια αντίδραση αντιποίνων από πλευράς του Κινέζου προέδρου Xi Jinping, η κυβέρνηση του οποίου συνεχίζει, όπως διαβεβαιώνει, να τιμά, σέβεται και εφαρμόζει, τα προαπαιτούμενα του μοντέλου, έχουσα την ίδια ευαισθησία όπως και οι προηγούμενες σε οποιονδήποτε υπαινιγμό περί του αντιθέτου, αλλά και σε οποιαδήποτε προσπάθεια ή κίνηση θεωρεί ότι παρεμβαίνει καθ' οιονδήποτε τρόπο στο εσωτερικό της χώρας.
Πόσω μάλλον επειδή θυμίζει την τακτική που ακολούθησαν οι ΗΠΑ προ 30ετίας όταν εφάρμοσαν μια παρόμοια ετήσια διαδικασία ελέγχου, συνεπεία των γεγονότων της πλατείας Τιεν Αν Μεν το 1989.

Η δεκαετία του 1990…
 
Την δεκαετία του 1990 αμφότερες οι κυβερνήσεις των προέδρων Bush και Clinton επανεξέταζαν κάθε χρόνο το εμπορικό στάτους της Κίνας ως «πλέον ευνοούμενου έθνους», που σημαίνει πως, εφόσον όλα ήταν όπως πίστευαν οι ΗΠΑ πως έπρεπε να είναι, εξασφάλιζαν ότι οι δασμοί που επιβάλλονταν στις εξαγωγές της Κίνας προς τις ΗΠΑ, θα παρέμεναν ίδιοι με αυτούς άλλων εμπορικών εταίρων τους.
Όμως, κάθε χρόνο διαπιστώνονταν «φτωχές επιδόσεις» επί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους ελέγχους, ανεβάζοντας τους τόνους της αντιπαράθεσης στο Κονγκρέσο.
Ως τα τέλη της δεκαετίας του 1990, η ετήσια ανανέωση ήταν «εξασφαλισμένη», καθώς μια άτυπη συμφωνία Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών από αγροτικές πολιτείες, υπό την προτροπή φιλοεπενδυτικών αμερικανικών πολυεθνικών, μπλόκαρε τις προσπάθειες να ανακληθεί το εμπορικό στάτους.
Ήταν η χρυσή εποχή που η Κίνα απέδιδε ευνοϊκές ρυθμίσεις και προνόμια επενδύσεων για να προσελκύσει ξένα κεφάλαια και επενδύσεις από το εξωτερικό για να τονώσει τη δική της ανάπτυξη και «Πορεία προς τα Δυτικά».
Συνεπεία όλων αυτών των διευκολύνσεων, ο Bill Clinton το 2000 παραχώρησε στην Κίνα μια εγγυημένη εξασφάλιση του στάτους, κάτι σαν «μονιμότητα», ανοίγοντάς της το δρόμο για την είσοδο της στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου το 2001.
Μάλιστα, ο πρέσβης Max Baucus, τελευταίος πρέσβης του Barack Obama στην Κίνα, έτυχε αντιμετώπισης ήρωα κατά την περίοδο που βρίσκονταν στο Πεκίνο, για τις προσπάθειες του (ως Δημοκρατικός Γερουσιαστής της Μοντάνα) για τις ετήσιες ανανεώσεις.

Τι γίνεται τώρα;

Την ώρα που αξιωματούχοι της κυβέρνησης Trump ξεκαθάριζαν στους κινέζους συναδέλφους τους, ότι ο πρόεδροςTrump δεν μπορεί να θέσει βέτο σε νομοθέτημα που πέρασε από το Κογκρέσο με πλειοψηφίες που εξασφαλίζουν κάλυψη απέναντι σε κάτι τέτοιο, ο πρόεδρος Trump, σε μια προσπάθεια να καλμάρει την οργή της Κίνας δήλωσε ότι υπέγραψε την Πράξη «λόγω σεβασμού στον Πρόεδρο Xi» και «με την ελπίδα… ότι Κίνα και Χονγκ Κονγκ θα είναι σε θέση να επιλύσουν φιλικά τις διαφορές τους οδηγώντας σε μακροπρόθεσμη ειρήνη και πρόοδο για όλους».
Επιπρόσθετα, Αμερικανός αξιωματούχος διευκρίνισε πως η διοίκηση Trump έχει ένα «εύλογο περιθώριο διακριτικής ευχέρειας για την εκτέλεση του νόμου», ενώ, ο υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo, τόνισε πως είναι απίθανο ο Αμερικανός πρόεδρος να πυροδοτήσει την ανάκληση του ειδικού στάτους του Χονγκ Κονγκ, όσο Ουάσιγκτον και Πεκίνο δουλεύουν στην κατεύθυνση μιας περιεκτικής συμφωνίας για το εμπόριο, την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.
«Αυτό και η μη συγκρουσιακή ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την υπογραφή πιθανότατα θα περιορίσει τη ζημιά σε όρους αντίδρασης της Κίνας», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Αυτό όμως δεν «γλυκαίνει το χάπι» της επιδείνωσης των ήδη τεταμένων σχέσεων Ουάσιγκτον – Πεκίνου.
Σε μια πρώτη αντίδραση, όπως έγραψε ήδη το bankingnews.gr, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι έχουν «απειλητικές προθέσεις» και ξεκαθάρισε πως, «εάν η κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ κλιμακωθεί περαιτέρω, στην περίπτωση που η Κίνα αποφασίσει να επέμβει στρατιωτικά, τότε θα ήταν σχεδόν αδύνατο για τις ΗΠΑ να συνάψουν μια εμπορική συμφωνία με την Κίνα, ακόμα και μια συμφωνία πρώτης φάσης.
Θα ήταν σχεδόν αδύνατο και για την ΕΕ, με αποτέλεσμα την παράταση της παγκόσμιας βιομηχανικής ύφεσης που προκαλείται από τις εμπορικές εντάσεις».



Τι γίνεται στις αγορές;

Ήδη οι αγορές παρουσίασαν σημαντική μεταβλητότητα λόγω των αμφίβολων και ήξεις - αφήξεις εξελίξεων, γύρω από τις κλιμακούμενες δασμολογικές αυξήσεις και εμπορικές συνομιλίες Κίνας-ΗΠΑ.
Με τον εμπορικό πόλεμο χωρίς ακόμα σημάδια χειροπιαστής εκτόνωσης, το τέλος του Νοεμβρίου θα καθορίσει η προσδοκία για την συμφωνία α' φάσης, μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Υπάρχει το χρονικό περιθώριο ως τις 15/12 για την επιβολή των επιπρόσθετων δασμών σε κινεζικά προϊόντα, ενόσω η μείωση στο παγκόσμιο εμπόριο έχει ρυθμό -1% ανά έτος.
Το Πεκίνο έχει ήδη απευθύνει πρόσκληση στους διαπραγματευτές της Ουάσιγκτον, αλλά υπάρχουν ήδη φόβοι ότι μπορεί να ακυρώσει την πρόσκληση, μετά την υπογραφή της Πράξης από τον πρόεδρο Trump.
Η ανάπτυξη στην Κίνα υποχώρησε σε χαμηλά 30 ετών με τις παραγγελίες στα εργοστάσια και τις αποστολές προς τις ΗΠΑ σε πτώση, ενώ και η δημιουργία θέσεων εργασίας είναι χαμηλότερη από πέρυσι, παρά τις τρεις μειώσεις επιτοκίων.
Παράλληλα, η καμπύλη των αποδόσεων των 10ετών ομολόγων ΗΠΑ υποχωρώντας, έχει διαφορά μόλις 15 μονάδων βάσης από την απόδοση των 2ετών ομολόγων.
Με τους ειδικούς να θεωρούν επιβλαβή την παράταση του εμπορικού πολέμου, μια συνέχεια στην κατεύθυνση των κεφαλαίων στα ομόλογα του δολαρίου, τίποτε δεν αποκλείει πως ο πόλεμος στις εμπορικές συναλλαγές δεν θα φέρει ύφεση και στις ΗΠΑ.
Για την ώρα στις ΗΠΑ οι καταναλωτές διατηρούν την αγοραστική τους διάθεση και οι συναλλαγές της Black Friday πρόσφεραν μια ακόμη τονωτική ένεση.
Υπάρχει δραστική μετατόπιση στο φάσμα των εταιριών λιανικής μεταξύ όσων παρέμειναν σε πωλήσεις μέσω κλασικών καταστημάτων, έναντι εκείνων που ανάπτυξαν το δίκτυο ηλεκτρονικών πωλήσεων, με την Black Friday να δουλεύει υπέρ των δεύτερων, όπως απέδειξαν οι πρώτες μετρήσεις του τζίρου που έκαναν οι αγορές την ημέρα αυτή
Ο δείκτης των εταιριών λιανικής του παγκόσμιου S&P 500 αυξήθηκε κατά 21% για το 2019, όχι πολύ πίσω από το 24% του βαρύτερου μετοχικού δείκτη στον κόσμο S&P 500.
Image

Τα θετικά δείγματα ωστόσο δεν εγγυούνται την ευνοικότερη πρόβλεψη, γιατί στην ουσία η πολιτική επιδρά στην οικονομία και η υπογραφή της Πράξης «εξασφαλίζει» ότι το θέμα θα λειτουργήσει προσθετικά στο ήδη επιβαρυμένο κλίμα στις σχέσεις των δυο χωρών, από τον εμπορικό και τεχνολογικό πόλεμο που διάγουν τον τελευταίο χρόνο, δεδομένης μάλιστα της ευαισθησίας της Κίνας στο θέμα του Χονγκ Κονγκ.
Στην ουσία η υπογραφή της Πράξης ρίχνει τους τίτλους τέλους στην περίοδο «μέλιτος» που απολάμβαναν οι δύο χώρες στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και για σχεδόν δύο δεκαετίες μέχρι τη διατάραξή της από τον εμπορικό πόλεμο ένα χρόνο πριν.
Και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε σύντομα, ούτε εύκολα, ακόμη κι αν βρεθεί λύση σε αυτόν τον πόλεμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης